Glazba koja opušta ima tempo oko 60 udaraca u minuti, sporijeg je ritma, tiša, jednostavnije melodije
 Getty Images
I to je terapija

Slušanje glazbe umanjuje stres, samo treba dobro odabrati što slušati

Djelovanje glazbe je povezano s tempom, ritmom, jačinom zvuka, složenošću glazbe, harmonijom i tekstom

Glazba ima povoljne učinke na smanjenje negativnih posljedica stresa i smanjivanje tjeskobe. Glazba može koristiti u kontroli tjeskobe i poboljšanju spavanja, za samopomoć i u individualnom planu liječenja osoba koje imaju navedene poteškoće.

Postoje brojni dokazi o korisnom utjecaju glazbe za opuštanje na smanjenje negativnih učinaka stresa, a vezano za tjelesni, emocionalni i kognitivni odgovor na stres. Učinci su istraživani kod zdravih pojedinaca, kod oboljelih od različitih poremećaja tjelesnog i mentalnog zdravlja uključujući čak i osobe na respiratorima te tijekom različitih dijagnostičkih postupaka.

Glazba utječe na smanjenje izlučivanja hormona stresa, kortizola, potiče izlučivanje oksitocina koji ima ulogu u osjećaju zadovoljstva. Glazba djeluje na veliki broj moždanih regija,pa tako utječe i na limbički sustav,što je dio mozga koji ima važnu ulogu u regulaciji emocionalnih reakcija.

Opuštajuća glazba potiče sporije moždane valove koji potiču opuštanje i spavanje.

Koja glazba izaziva opuštanje?

Ne izaziva svaka glazba opuštanje. Djelovanje glazbe je povezano s tempom, ritmom, jačinom zvuka, složenošću glazbe, harmonijom i tekstom koji se pjeva. Glazba koja opušta ima tempo oko 60 udaraca u minuti, ne više od 75 udaraca u minuti, sporijeg je ritma, jednostavnije strukture, tiša, usklađene, harmonične i često jednostavnije melodije. Glazba s više udaraca u minuti, glasna, disharmonična isložene melodije postaje stimulirajuća bilo u pozitivnom ili negativnom smislu i nije prikladna za opuštanje.

Instrumentalna glazba

Preporuča se instrumentalna glazba jer glazba s tekstom izaziva asocijacije koje mogu ometati proces opuštanja. Istraživanja klasične glazbe pokazala su da glazba koja ima veliki stupanj ponavljanja, melodiju koja se lako pamti, skladne melodijske nizove, koja je inače doživljena kao ugodna, tiha, bez većih skokova u ritmu i glasnoći, instrumentalna bez riječi je pokazala povoljne učinke na zdravlje. Ova glazba pokazuje učinkovitost u smanjenju pulsa, usporenju disanja i snižavanju krvnog tlaka te izaziva kognitivni i emocionalni doživljaj opuštanja. Nikako nemojte slušati glazbu koja vas iritira ili vam stvara napetost.

Što trebate učiniti ako želite koristiti glazbu za opuštanje?

1. Izaberite neku od predloženih kompozicija koja vam se sviđa ili sami pronađite kompoziciju koja odgovara kriterijima glazbe za opuštanje.

2. Slušajte glazbu bez vremenskog ograničenja kad god se želite opustiti.

3. Ako želite poboljšati kvalitetu sna, slušajte glazbu 30-60 minuta prije spavanja.

4. Ako se želite opustiti, pripremite se zaslušanje: ugodno se smjestite, prigušite svjetlo, osigurajte da nema uznemirujućih zvukova iz okoline, stišajte mobitel i slično.

5. Dok slušate nastojte usporeno trbušno disati.

6. Ako ste u mogućnosti, koristite slušalice.

7. Ako slušate dok radite, odaberite neutralnu glazbu koja vam neće otklanjati pažnju od onoga što radite.

Izvor: HZJZ

Linker
25. travanj 2024 22:24