dobro je znati

Šest jela koje je bolje izbjegavati prije 10 sati ujutro (ako želite ostati vitki u izolaciji)

Za razliku od uvriježenog mišljenja, doručak ne treba nužno biti nemastan obrok. Trik je u tome da odaberete pravu vrstu masnoća koju ćete jesti ujutro

 

Znanost i doručak su često kontradiktorni. S jedne strane industrija hrane marljivo je radila na tome da učini doručak najvažnijim obrokom u danu, unatoč činjenici da preskakanje istog zapravo nema nikakve strašne i štetne posljedice na zdravlje. S druge strane, kvalitetan i ukusan doručak može nam popraviti raspoloženje i spriječiti razvoj depresije. Čini se da je tajna zapravo u tome da treba znati što je dobro, a što nije dobro jesti za doručak. Pročitajte koja jela biste trebali preskočiti ujutro kako biste ostali fit i zdravi, a i objašnjenje zašto.


1. Tost s maslacem

Za razliku od uvriježenog mišljenja, doručak ne treba nužno biti nemastan obrok. Trik je u tome da odaberete pravu vrstu masnoća koju ćete jesti ujutro. Maslac sadrži masti koje pomažu u razgradnji vitamina, ali sadrži i mnogo zasićenih masti koje mogu naštetiti srcu i dovesti do debljanja.

Umjesto toga jedite: tost s kikiriki maslacem

Jedno istraživanje je pokazalo da kikiriki i čisti maslac od kikirikija pomažu u ublažavanju osjećaja gladi tijekom dana zato što potiču lučenje peptida YY, hormona koji regulira glad, a to kikiriki čini odličnim izborom za doručak.


2. Žitne pahuljice

Listići, kuglice i slični oblici žitarica kakve obično jedemo za doručak su prilično nezgodan izbor. Iako mogu biti vrlo praktične, većina žitarica namijenjenih za doručak sadrži ogromne količine šećera koje se kasnije mogu pretvoriti u trbušnu mast ili salo. Osim toga, istraživanja su pokazala da su pahuljice povezane s povećanim unosom kalorija zato što su ljudi skloni uzimati manje porcije kad su žitarice u većem obliku (pločice, kuglice), nego kad su u obliku pahuljica.

Umjesto toga jedite: nezaslađenu zobenu kašu koju ste sami pripremili

Takav obrok sadrži zdravu količinu vlakana i gotovo uopće nema šećera, osim onoga što ćete sami dodati unutra. Smanjen unos šećera u jutarnjim satima može vam pomoći da izbjegnete osjećaj umora sredinom prijepodneva. Ako ipak želite jesti kupljene žitne pahuljice, radije odaberite one krupnijeg oblika.


3. Keksi ili kolačići

Iako ih je lako zgrabiti u ruku kad ste u žurbi, većina takvih stvari sadrži rafinirane ugljikohidrate. To ne mora nužno biti loše, ovisno o tome kakva je vaša prehrana inače, no rafinirani ugljikohidrati mogu izazvati snažan osjećaj gladi kasnije tijekom jutra. Osim toga, takav doručak sadrži malo ili nimalo vlakana i mnogo trans masti, što je loše za zdravlje.

Umjesto toga jedite: domaće palačinke, kekse ili kolačiće

Sami ih ispecite, a napravite ih od cjelovitog brašna ili, ako ih već kupujete, provjerite na deklaraciji imaju li dovoljnu količinu vlakana. Možete kekse i vafle zamijeniti i tostom od integralnog brašna.


4. Nemasni jogurt

Nemasni jogurt ili light jogurt je postao opće prihvaćena alternativa klasičnom jogurtu za doručak. Nažalost, takav jogurt često sadrži jako puno šećera koji se dodaju kako bi se poboljšao okus te malo ili nimalo proteina. Istraživanja su pokazala da punomasni jogurt zapravo pomaže u mršavljenju. Naime, konzumiranje proteina ujutro (a njima obiluje punomastan jogurt) pomaže u smanjenju osjećaja gladi kasnije tijekom dana.

Umjesto toga jedite: punomasni jogurt bez dodanih šećera.


5. Voćni sok

Većina voćnih sokova sadrži jednako mnogo šećera kao i gazirana pića, što ih čini jednim od najgorih mogućih izbora za doručak, ali i općenito za jelo u bilo kojem dijelu dana. Osim toga, gotovo da uopće ne sadrže vlakna. Treba dodati i da se ljudi, kako su pokazala istraživanja, osjećaju manje siti kad ne žvaču ništa. Stoga je vrlo važno dan započeti žvačući, po mogućnosti neku voćku.

Umjesto toga jedite: voće

To je odličan način da pokrenete svoj probavni sustav ujutro i pripremite ga za kasniji veći unos kalorija, za ručak ili večeru.


6. Sve što sadrži FODMAP ugljikohidrate

Jabuke, češnjak, kruške, grah i breskve sadrže oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole koji mogu fermentirati (skraćeno FODMAP). Radi se o ugljikohidratima na koje su ljudi osjetljivi jer ih je teže probaviti nego neke druge, što dovodi do fermentiranja u želucu i crijevima, a time i do nadutosti. Ne treba ih izbjegavati jer su to zdrave namirnice, ali ih treba jesti kasnije tijekom dana, kad probavni sustav bude razbuđen i aktivniji.

Umjesto toga jedite: male količine tih namirnica sa zdravom količinom masti i proteina koji će pomoći u njihovoj razgradnji.




Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo