koja transformacija

ROKO JE USPIO, A EVO KAKO MOŽETE I VI! Donosimo tjedni jelovnik pobjednika 'Života na vagi' koji je izgubio više od 75 kilograma

RTL-ov show 'Život na vagi' i u ovoj je sezoni ukazao na problem pretilosti koji nosi, ne samo fizički, nego i psihički teret. Uz pomoć trenera Maje Ćustić i Edina Mehmedovića, kao i nutricionistice Martine Linarić kandidati četvrte sezone dobili su priliku za bolji i zdraviji život.

 


Debljina je postala jedan od vodećih javnozdravstvenih problema današnjice, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Sjedilački način života, smanjena tjelesna aktivnost, brza hrana, zaslađeni napitci, sve su to čimbenici koji dovode do razvoja prekomjerne tjelesne mase i debljine kako u odraslih, tako i u djece.

Sve ovo dobro znaju kandidati showa 'Život na vagi' koji su u svega nekoliko mjeseci uspjeli potpuno preokrenuti svoj život.

Nakon šest mjeseci predanog vježbanja, od čega su tri mjeseca trenirali u kući u Grižanama, a tri mjeseca sami, 16 kandidata četvrte sezone pokazalo je svoje rezultate. Najbolji je bio Robert Baković Roko (43) iz Velike Gorice koji je u show ušao s gotovo 170 kilograma, a do finala je spao na 92,9 kg, što je 76,2 kile manje. To je gubitak od nevjerojatnih 45,1 % tjelesne mase, čime je zaslužio titulu pobjednika, a ujedno je postao i bogatiji za 150 tisuća kuna!

- Ova pobjeda je meni samo potvrda da su se sav trud, znoj i cilj koji sam si postavio prije početka isplatili. Vjerujem da sam dokazao prije svega sebi, a onda i drugima da se sve može kad se hoće - rekao je Roko. Njegovoj nevjerojatnoj transformaciji svjedočila je i nutricionistica showa dr. sc. Martina Linarić koja nam je otkrila i Rokov tjedni jelovnik. Slobodno ga ukradite, možda i vama pomogne da dođete do željene kilaže.

RTL

Edo, Roko i Maja.

 


PONEDJELJAK

Doručak (cca 7:00) - jogurt sa skutom i raznim sjemenkama, tostirani kruh, čaj/kava/mlijeko

Međuobrok (cca 10:00) - smoothie voćni mix, protein konoplje

Ručak (cca 13:00) - kuhana govedina, lešo krumpir, salata ribana mrkva i kupus s umakom od senfa, jogurta (čvrstog) i začina po želji (chili, papar, korijander....)

Međuobrok (16:00) - banana

Večera (cca 20:00) - juha/goveđa s minestrone povrćem i rižinim rezancima; kuhana govedina


UTORAK

Doručak (cca 7:00) - skuta ili posni sir s jabukom; bananom; nektarinom, lanenim i chia sjemenkama i brusnicama

Međuobrok (cca 11:00)
- jabuka & bademi

Ručak (cca 14:00)
- pureća prsa na žaru, riža s graškom i prokulicama, salata: ribani celer korijen i zelena salata, maslinovo ulje, jabučni ocat

Međuobrok (17:00) - smoothie banana, jabuka, šumsko voće, protein konoplje

Večera (cca 18:00) - povrće žar (tikvice, patlidžan, kapula, paprika), losos pečen u pećnici i tostirani kruh


SRIJEDA

Doručak (cca 7:00) - zobena kaša s rižinim/sojinim mlijekom i ribanom jabukom, cimetom, sjeckanim bademima i suhim šljivama; kava/čaj

Međuobrok (cca 10:00) - jabuka i indijski oraščići

Ručak (cca 13:00) - maneštra / varivo grah/leća/ječam s junetinom; salata: ribana mrkva, celer i zelena salata, jabučni ocat i maslinovo ulje

Međuobrok (16:00) - nektarina

Večera (cca 18:00 .- 18:30) - jogurt sa sjemenkama (lan, suncokret, chia, sezam) i svježim sirom


ČETVRTAK

Doručak (cca 06:15) -tostirani kruh (raženi), pureća šunka, svježi sir, kava/mlijeko/čaj

Međuobrok (cca 11:00) - jabuka & bademi & orasi

Ručak (cca 14:00) - pileća juha s brokulom, mrkvom; puretina žar, salata kus kus i razno povrće (ribani celer, mrkva, kupus) s umakom od jogurta i senfa i začina

Međuobrok (cca 18:00) - smoothie od banane, sirovog kakaa, protein konoplje, med

Večera (cca 17:30) - salsa od svježih rajčica, puretina žar i palenta žar


PETAK

Doručak (cca 6:30) - kuhana kvinoja s komadićima voća (banana, jabuka, kivi), medom i jogurtom

Međuobrok (cca 10:00) - kolač od mrkve i đumbira

Ručak (cca 13:30) - riblja juha s mrkvom, celerom i rižom; burgeri od ribe, s umakom od jogurta, senfa, kupusa, mrkve i zelena salata

Međuobrok (cca 17:00)
- jabuka

Večera (cca 19:00) - svježi sir, kuhana brokula i cvjetača na salatu i dvopek


SUBOTA

Doručak (cca 7:30) - zobena kaša (na mlijeku) s malinama, rogačem, maca prahom

Međuobrok (cca 10:30) - smoothie jabuka, ananas, protein konoplje

Ručak (cca 13-14:00) - juha od tikvice, brokule i cvjetače; hladna salata od puretine i raznog povrća (kupus, paprika, paradajz, krastavac, ribana mrkva) umak od jogurta, senfa i začina (papar, češnjak, korijander)

Međuobrok (cca 16:00) - šljive

Večera (cca 18:00) - grilane paprike i tikvice na salatu s češnjakom maslinovim uljem, tvrdo kuhano jaje, dvopek/tostirani kruh


NEDJELJA

Doručak (cca 7:30) - jogurt sa svježim sirom i raznim sjemenkama (lan, suncokret, chia)

Međuobrok (cca 10:30) - smoothie mix: protein konoplje i spirulina

Ručak (cca 13-14:00)
- povrtna bistra juha (mrkva, celer, cvjetača, kapula); riba u škartocu s mrkvom, tikvicama, krumpirom, zelena salata

Međuobrok (cca 16:00) - sladoled od avokada i banane

Večera (cca 19:00) - minestrone juha s komadićima piletine i rižinim rezancima


Rtl

Prije i poslije

 


OZBLJAN  PROBLEM

Prekomjerna tjelesna masa i debljina prepoznate su kao značajan čimbenik rizika za razvoj pet danas najčešćih nezaraznih kroničnih bolesti, a to su kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2, neka sijela tumora, kronična opstruktivna bolest pluća te mentalni poremećaji.


Prehrana i vježbanje

Velika studija provedena na više od 3000 ljudi, objavljena prije nekoliko godina u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, pokazala je kako je prehrana s manje kalorija bila učinkovitija u mršavljenju od vježbanja. Ali tjelovježba je važna kasnije. Druge su studije pokazale da će ljudi koji uspiju izgubiti kilograme najbolje zadržati takvu težinu uz redovito vježbanje. Logično, zar ne? Uz to, vježbanje poboljšava raspoloženje i pomaže organizmu da se bolje nosi sa stresom, depresijom i tjeskobom.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo