Dodajte koju čašu

Pijte više vode i jest ćete manje šećera, soli i masti

Budući da je oko dvije trećine naših tijela voda, razumljivo je da je pijenje vode važno za zdravlje. Osim iz vode, naš organizam tekućinu dobija i iz određenih namirnica kao što su juhe, celer, rajčica, lubenica...

Nova studija, objavljena u publikaciji Journal of Human Nutrition and Dieteticsn koju je vodio prof. Ruopeng An sa Sveučilišta Illinois, otkriva da povećanom konzumacijom vode možemo kontrolirati težinu te smanjiti unos šećera, soli i zasićenih masnoća.

 

U istraživanju su znanstvenici koristili reprezentativni uzorak od 18.300 odraslih osoba iz ranije provedenog velikog nacionalnog istraživanja zdravlja i prehrane.

Pametna "računica"

Sudionici su trebali zapisati sve što su pojeli i popili u dva dana s razmakom od tri do deset dana. Znanstvenici su u ukupni unos vode uračunali i vodu koju su sudionici popili i vodu iz namirnica, ali i onu iz crnog čaja i kave, koji se inače ne ubrajaju u izvor vode.
Dnevno su sudionici pili prosječno oko 4,2 šalice obične vode, što je bilo nešto više od 30 posto njihove ukupne konzumacije vode. Prosječno su unosili 2.157 kalorija, od čega 125 iz zaslađenih pića i 432 iz deserata, brze hrane i drugih namirnica koje nisu esencijalne.

 


Rezultati studije su pokazali da su osobe koje su povećale unos obične vode od jedne do tri šalice na dan smanjile ukupan unos energije za 68 do 205 kalorija na dan, a unos soli od 78 do 235 grama na dan. Osim toga, konzumirale su 5 do 18 grama šećera manje te 7 do 21 gram kolesterola manje.

Razlike u spolu i dobi

Kako je rekao prof. An, rezultati nisu ovisili o rasi, etničkoj pripadnosti, razini obrazovanja, prihodima i tjelesnoj težini sudionika, no zato su bili izraženiji kod muškaraca nego kod žena te kod mlađih nego kod starijih odraslih osoba. Znanstvenici sugeriraju da bi te razlike mogle biti povezane s većim unosom kalorija karakterističnim za muškarce i za mlađe odrasle osobe.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo