Dvodnevna dijeta s jabukama odlična je za detoksikaciju.
 Getty Images/iStockphoto
kratke i umjerene

Brze dijete s bananama i jabukama u kratkom roku tope kile, no na ove stvari treba jako paziti

Umjerene i kontrolirane, kratkotrajne dijete mogu detoksicirati organizam, ubrzati metabolizam i probavu te pomoći da u kratkom roku izgubimo višak težine koji nas opterećuje.

Iako vjerojatno nema nutricionista koji će podržati brzopoteznu i restriktivnu dijetu, mnogi koji su dobili koji kilogram pribjeći će upravo tome. Takve dijete nisu naodmet, ali ne smiju se provoditi često, trebaju trajati kratko i smijemo se na njih odlučiti samo ako smo potpuno zdravi. Umjerene i kontrolirane, detoksicirat će organizam, ubrzati metabolizam i probavu i pomoći da u kratkom roku izgubimo višak težine koji nas opterećuje.


DVODNEVNA DIJETA S JABUKAMA ZA DETOKSIKACIJU

Ako uistinu želite smršavjeti, ovu dvodnevnu detoksikacijsku kuru iskoristite da očistite tijelo prije prelaska na zdraviji način prehrane. Dva dana jedu se samo jabuke, a možete ih jesti koliko god, kad god i na koji god način želite - naribane, miksane, u obliku kompota, frapea. Po želji možete dodati malo cimeta ili đumbira. Svaki dan treba popiti minimalno dvije litre vode ili nezaslađenih biljnih čajeva. Jabuke sadrže mnogo antioksidansa, kvercetin, katehin, florizin i klorogensku kiselinu.

Bogat su izvor vitamina E, sadrže i biotin te folnu kiselinu - dva vitamina B-kompleksa važna za stvaranje energije, održavanje emocionalne ravnoteže i zdravog probavnog sustava. Jabuka je također izvor beta-karotena i vitamina C, koji su izvrsni antioksidansi.

Sadrže mnogo minerala, uključujući sumpor, kalij, jod, bor, magnezij i kalcij, pa čak i esencijalne aminokiseline u malim količinama. Ova dijeta očistit će organizam i podignuti razinu energije.


DIJETA S BANANAMA

Dijeta s bananama je ukusan i efikasan način brzog skidanja nakupljenog viška kilograma, a uz to organizam opskrbljuju hranjivim tvarima i daju mu energiju. Bogat su izvor vitamina C i B skupine, minerala kalija, magnezija i mangana. Zrele banane uz to potiču probavu, uklanjaju toksine, dobre su za zdravlje srca, jačaju kosti, mogu povoljno djelovati na živce, popraviti raspoloženje i ojačati imunosni sustav. Iako je uvriježeno mišljenje da banane imaju puno kalorija, one nisu opasne za liniju. Dijeta bananama provodi se kao kratka trodnevna kura ili tijekom sedam dana.

TRODNEVNA DIJETA S BANANAMA

Tijekom ove trodnevne dijete uz koju je obavezno konzumiranje dovoljne količine vode moguće je izgubiti i do tri kilograma. Svaki dan jede se pet-šest banana i pije litra mlijeka sa 0,5 posto mliječne masti, a još bolja opcija je bademovo mlijeko. Osjetljivi na mlijeko mogu piti jogurt, također s minimalnim udjelom masti.

SEDMODNEVNA DIJETA S BANANAMA

Dopušteno je pojesti do deset zrelih banana srednje veličine na dan. Ako vam dosadi jesti banane, izmiksajte ih u blenderu s mlijekom ili jogurtom i dobit ćete ukusan frape. Svakoga dana u jedan obrok uvrstite i dva kuhana jaja koja će organizam opskrbiti dodatnom dozom proteina te pijte dovoljne količine čaja, najbolje zelenog, obavezno nezašećerenog. Nakon završetka ove dijete postupno se vratite uobičajenoj, zdravoj i pravilno balansiranoj prehrani sa što više svježeg voća i povrća, nemasnog mesa ili ribe.


DIJETA S PRIPRAVKOM OD PERŠINA I LIMUNA

Navodno je u pet dana ovom dijetom moguće skinuti čak tri kilograma. Potrebno je 60 grama svježeg peršina, jedan limun te 2,5 decilitra vode. Sitno nasjeckajte peršin, iscijedite sok jednog limuna i prelijte vodom. Ovaj jednostavan i brz napitak pijte svako jutro na prazan želudac pet dana.

Peršin je bogat vitaminima A, C, E i mineralima, pomaže pri izbacivanju viška vode iz tijela, potiče čišćenje bubrega i detoksicira organizam. Limun eliminira toksine iz organizma, potiče izmjenu tvari i ubrzava sagorijevanje kalorija. Čaša ovog napitka ujutro pomoći će da se ne osjećate naduto i vrlo brzo skinete višak masnoća.


JEDNODNEVNA DIJETA SA ZELENIM ČAJEM I BADEMOVIM MLIJEKOM

Jednodnevna kura sa zelenim čajem i bademovim mlijekom preporučuje se osobama koje žele očistiti organizam od toksina i na brzinu se riješiti viška tekućine u tijelu i pokojeg kilograma. Dvije žlice zelenog čaja u listićima umiješajte u litru i pol ugrijanog bademovog mlijeka. Pustite da odstoji dvadesetak minuta i zatim procijedite. Pijte po jednu šalicu napitka svaka dva sata, a uz to popijte i barem dvije litre vode. Zeleni čaj bogat je polifenolima, snažan je antioksidans, a zahvaljujući kofeinu stimulira probavu pa je dobar za čišćenje.


Bademovo mlijeko ima vrlo malo kalorija i stoga je odličan izbor za mršavljenje, ali je izuzetno bogato proteinima i dijetalnim vlaknima, vitaminima i mineralima, od kojih se izdvajaju vitamin E, minerali mangan, selen, magnezij, kalij, cink, željezo. Bademovo mlijeko napravite sami.


Šalicu badema ostavite preko noći u hladnoj vodi. Vodu u kojoj su odstajali bacite, a dodajte novu i sve izmiksajte u blenderu. Na šalicu badema idu četiri šalice vode. Smjesu procijedite kroz gazu i dobili ste čisto domaće bademovo mlijeko.


VIKEND-DIJETA

Ova dijeta ne provodi se samo jedan vikend, već tijekom duljeg perioda subotom i nedjeljom, čime se u prosjeku gube dva kilograma u mjesec dana, što je jedna od najzdravijih opcija mršavljenja. Nije rigorozna pa je prihvatljiva osobama koje ne mogu na dulji rok provoditi određeni režim prehrane. U subotu ujutro natašte popijte sok jedne naranče ili grejpa ili limunadu bez šećera. Za doručak dvije šnite dvopeka ili kašu od integralnih žitarica. Za ručak se jede zelena salata u neograničenim količinama začinjena limunovim sokom i s malo maslinova ulja. U salatu možete dodati rajčicu i šnitu integralnog kruha narezanog na kockice. Međuobrok se sastoji od tanjura naribanog sirovog povrća poput celera, mrkve, cikle, svježih krastavaca začinjenih limunovim sokom i s malo maslinova ulja. Za večeru pojedite šnitu integralnog dvopeka s malo posne šunke. Tijekom dana pijte najmanje dvije litre vode ili nezaslađenog biljnog čaja.

U nedjelju natašte popijte čašu tople vode s limunom jer će potaknuti izmjenu štetnih tvari i ubrzati probavu. Za doručak pojedite dvije tanke šnite integralnog kruha ili dvije šnite integralnog dvopeka i nemasni jogurt. Prije ručka voćku, najbolje jabuku. Za ručak skuhajte oko 300 grama cvjetače, brokule ili kupusa, a može i kombinacija ovog povrća s jednim do dva krumpira. Začinite s malo maslinova ulja, soli i papra. Za međuobrok pojedite voćku ili popijte svježe iscijeđen sok naranče ili grejpa. Večera je bistra juha sa što više povrća. Tijekom dana ne zaboravite piti puno tekućine.


NE MOŽE BEZ DODATAKA

Kada se provodi bilo kakva dijeta, treba razmišljati i o nekim važnim komponentama kako se ne bi ugrozio organizam i narušilo zdravlje. Treba kao dodatak uzimati kvalitetne multivitaminske pripravke. Kako se gubitkom masnoća gube i tzv. masni vitamini, dobro je dodatno nahraniti organizam A, D, E, F vitaminima i esencijalnim omega-3 masnoćama.

Budući da je dijeta stres za organizam koji je naučio dobivati više hrane, trebalo bi uzimati antioksidanse u obliku beta-glukana, astaksantina, cinka i sl. Na tržištu se mogu naći i kvalitetni kompleksi, tzv. koncentrati voća i povrća koji su također dobrodošla potpora osobama na dijetalnom režimu. Zbog blagotvornih učinaka na organizam nužan je i dodatni unos vitamina C, a da bi se očuvala ravnoteža bakterijskog miljea crijeva koja je uzdrmana ograničenim unosom hrane, nužni su probiotici i prebiotici. Treba uvijek voditi računa da se tijekom dana pije dovoljna količina vode, u malim gutljajima. Organizam treba stalno hidratizirati jer će se tako potaknuti na češće mokrenje, pa time i na brže detoksiciranje.

Linker
13. travanj 2024 18:09