Ne dva-tri puta godišnje, nego nakon dva do tri pranja - toliko često ga treba prati.
 Getty Images/iStockphoto
Zdrave navike

Cijelo vrijeme krivo perete donje rublje, a pritom ni ne slutite gdje sve završavaju fekalije...

Uglavnom ih perete na 30 ili na 40 stupnjeva da se guma odmah ne uništi, da se čipka ne rastegne ili da boja ne ode, zar ne!? Ako je tako, znajte da je to i krivo i opasno za zdravlje.

Zasigurno biste "zinuli" od iznenađenja kada bi vam netko rekao da dva dana zaredom nosi iste gaćice ili bokserice. Stručnjaci sada tvrde kako nije ništa bolje ni ako gaćice perete na temperaturi od 40 stupnjeva, javlja Huffington Post.

Naime, doktorica Lisa Ackerley objasnila je kako bakterije mogu preživjeti na temperaturi i do 60 stupnjeva Celzijusa, stoga ne preporučuje da donje rublje peremo na programu nižem od toga. Da stvar bude gora, peremo li gaćice na 40 stupnjeva, pa još i s ostalom odjećom, postoje velike šanse da se fekalije prenesu i na drugu odjeću što može biti vrlo opasno ako pritom bolujemo od neke kožne bolesti ili na tijelu imamo otvorenu ran(ic)u.


Ponekad ni to nije dovoljno

"Nikad ne stavljajte zajedno prati gaćice s kuhinjskim krpama i to još na niskoj temperaturi, jer bi moglo doći do kontaminacije fekalijama, a to sigurno ne želite u blizini kuhinje", objasnila je dr. Ackerley za Huffington Post.

No, doktorica Jenna Macciochi sa Sveučilišta u Sussexu tvrdi da ni 60 stupnjeva nije uvijek dovoljno za ubijanje svih bakterija.

"Ne možete se pouzdati u to da će 60 Celzijevih stupnjeva ubiti sve bakterije, pogotovo ako stroj postigne tu temperaturu samo na kratko vrijeme, jer većina perilica ne održava istu temperaturu tijekom cijelog ciklusa pranja", objasnila je.

Posebno oprezni, ističu stručnjaci, trebali bi biti svi oni koji ne nose pamučno donje rublje, nego biraju sintetska vlakna, te umjesto klasičnih slip gaćica ili bokserica biraju tanga gaćice. A ne zaboravimo istaknuti i kako ručno pranje donjeg rublja nije nikako dobra ideja, jer ga nikad ne možemo oprati dovoljno dobro kao što će se oprati u perilici rublja.

beautiful housewife in towel and lingerie holding bra during ironing in bathroom
Getty Images/iStockphoto
Koliko često nosite grudnjak prije nego ga operete?

ČITAJTE I:

Koliko često ih treba prati?

Na kraju spomenimo i kako je opća preporuka prati donej rublje e i čarape svaki dan, grudnjake nakon dva ili tri nošenja, posteljinu svakih tjedan dana, a poplone i jastuke barem dva puta godišnje.

Također, kuhinjske krpe bi trebalo mijenjati svakog dana jer su "leglo" klica i nose rizik trovanja hranom. Treba ih prati na 60 stupnjeva, savjetuje dr. Ackerley.

Linker
26. travanj 2024 16:12