SHUTTERSTOCK
Jednostavni savjeti

Bez ogrebotina. Uz ove će metode vaše čaše ostati kristalno čiste

Preporučuje se ručno pranje

Jedni ste od brojnih koji su uplovili u novu godinu nazdravljajući šampanjcem iz za tu svečanu prigodu savršeno napravljenih čaša. Štoviše, prigoda za zdravice kroz godinu ima više i bez obzira koristite li usku čašu za šampanjac, crno vino ili jednu od modernih čaša za vino bez drške, ovo bi posuđe trebalo biti kristalno čisto. Ipak, znamo da uz svu našu pažnju oko njege ovih osjetljivih predmeta, velike su mogućnosti da pokoju čašu razbijemo ili jednostavno, ne operemo dovoljno dobro.

Koliko često čistiti čaše za vino

Čaše za vino treba oprati nakon svake upotrebe. Čak i ako ih ne koristite prečesto, trebali biste ih najmanje jednom godišnje oprati kako bi se uklonila prašina i onečišćenje koje bi moglo uzrokovati nagrizanje stakla. Čaše za vino također treba oprati prilikom selidbe, odnosno prije nego što ih stavite u ormarić ili na policu.

image
SHUTTERSTOCK

Ručno pranje čaša je bolji izbor od perilice posuđa

Kako biste zaštitili svoje čaše za vino od jakih deterdženata i ogrebotina, preporučuje se ručno pranje. Ako se ipak odlučite koristiti perilicu posuđa, uvijek stavljajte čaše s dovoljno prostora između. Ne smiju se dodirivati. Svakako, u tom procesu koristite opciju nježnog ciklusa sušenja bez zagrijavanja. Izvadite čaše dok su još vlažne i svaku ručno osušite ručnikom koji ne ostavlja dlačice.

  • Uronite čašu u sudoper

Kada ručno perete svježe korištene čaše za vino, napunite sudoper ili veću plastičnu posudu toplom vodom te dodajte kap ili dvije tekućine za pranje posuđa. Nikada ne koristite abrazivnu spužvicu ili abrazivna sredstva za čišćenje ovog posuđa. Ogrebotine koje će nastati ne mogu se ukloniti.

  • Perite nježnim pokretima

Za pranje čaša koristite najlonsku mrežu za pranje posuđa ili četku za vinske čaše. Usredotočite se na rub i unutrašnjost čaše.

  • Koristite pravu temperaturu vode za ispiranje

Uvijek koristite toplu vodu za ispiranje nikada hladnu ili vruću vodu. Voda za ispiranje treba biti iste temperature kao i voda za pranje kako bi se spriječile pukotine na staklu uslijed ekstremnih promjena temperature.

  • Sušenje

Za sušenje koristite krpu koja ne ostavlja dlačice, poput ručnika od mikrovlakana. Opet čvrsto držite čašu jednom rukom i ručnikom osušite dršku i bazu čaše.

Kako ukloniti zamućenost i mrlje od crnog vina

Ako ste čaše ostavili preko noći s još malo vina na dnu možda ćete upotrijebiti dodatnu metodu.

  • Zagrijte ocat

Duboku posudu do pola napunite vodom i stavite na štednjak da provrije. Stavite bocu destiliranog bijelog octa u vodu i ostavite oko pet do deset minuta da se zagrije.

  • Namočite čaše za vino u topli ocat

Topli ocat ulijte u čaše ili napunite plastičnu posudu s octom te potopite čaše. Neka se namaču sat vremena.

  • Oribajte i operite

Nakon namakanja, upotrijebite četku za vinske čaše ili krpu od mikrovlakana te izribajte dno posude čaše. Zatim je isperite i osušite kao i obično. Također, možete koristiti ocat i sodu. Kemijska reakcija između ova dva spoja može pomoći će u uklanjanju mrlja od vina. Budite oprezni kada isprobavate ovu metodu čišćenja jer bi se osjetljivije čaše mogle razbiti od kemijske reakcije. Ako nemate ocat, čišćenje čaša s alkoholom također bi trebalo ukloniti zamućeni film.

Linker
28. travanj 2024 16:04