Iako mnogi sumnjaju u njezino postojanje, G-točku ima svaka žena. 

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Isprobajte ih sve

Žene mogu doživjeti čak 11 vrsta orgazma! Nemojte se zadržati samo na jednom

Svaki orgazam može biti drugačiji po trajanju, osjećaju i intenzitetu

Sve vrste orgazma su fantastične i nema ništa loše u tome da se držite dodira i pokreta koji će vas dovesti do njega. Međutim, male promjene mogu vam začiniti ljubavni život. Znate li da postoji 11 vrsta orgazma? Zašto ih ne biste probali sve?

- Orgazam je fizički refleks koji je javlja kad se mišići stegnu tijekom seksualnog uzbuđenja, a onda opuste kroz seriju ritmičkih kontrakcija - kaže dr. Sherry Ross, ginekologinja iz Kalifornije za Health. Svaki vrhunac može biti drugačiji po trajanju, osjećaju i intenzitetu.


Klitoralni orgazam

Većini žena ovo je tip orgazma koji će najlakše postignuti, međutim svaka žena treba različite vrste dodira kako bi došla do vrhunca. Klitoris je vrlo senzitivan dio ženske anatomije jer je sastavljen od milijuna živčanih završetaka, slično kao i penis. Kad se dodiruje, miluje ili mazi direktnim ili indirektnim stimulacijama (preko tkanine ili se dodiruje područje oko klitorisa) pojačava se dotok krvi u to područje. Klitoris se puni krvlju i javlja se potreba za oslobađanjem.

Studija objavljena u časopisu Journal of Sex and Martial Therapy otkrila je da postoji nekoliko vrsta dodirivanja klitorisa (gore-dolje, lijevo-desno, mali krugovi) koji mogu dovesti do orgazma. Najbolji način da saznate koji vam tip odgovara je eksperimentiranje nasamo i s partnerom. Ako ne možete doći do klitoralnog orgazma, razmislite o seks igračkama koje su dizajnirane baš za to područje, poput malog vibratora kojeg vi ili partner možete staviti na vrh prsta.


Orgazam u G-točki

Iako mnogi sumnjaju u njezino postojanje, G-točku ima svaka žena. Nalazi se na prednjem zidu vaše vagine, na pola puta između vaginalnog otvora i grlića maternice. G-točka nije nešto što možete vidjeti, ali možete osjetiti, stavite prst u vaginu i pritisnite prema naprijed (prednji zid vagine). Trebali biste osjetiti malu čvorugu ili izbočeno područje, a nekim ženama je čak i spužvasta na dodir. Nježnim pritiskanjem i dodirivanjem žene mogu doći do orgazma u G-točki.

- Kad ste seksualno uzbuđeni, G-točka će se napuniti krvlju i nabubriti - ističe dr. Ross. Dodirivanjem G-točke prstima, partnerovim penisom ili vibratorom možete doći do intenzivnog orgazma koji će vam prodrmati cijelo tijelo.


Miješani orgazam

Ako možete podnijeti dva, tri ili čak četiri puta veći intenzitet od onog koji vam pruža klasični orgazam, miješani je orgazam onaj koji morate isprobati. Zapravo to je vrhunac koji se događa kad se istovremeno stimulira nekoliko erogenih zona. Primjerice, g-točka se stimulira penetracijom penisa, dok istovremeno dodirujete bradavice i klitoris. Izbor je na vama, samo je važno da uključujete više erogenih zona.

- Što je više stimulacije, veći je dotok krvi i intenzivniji je orgazam - rekla je dr. med. Prudence Hall, ginekologinja iz Južne Kalifornije.

Mnogo dodirivanja, maženja i milovanja može pokrenuti miješani orgazam. Ako ga želite ostvariti s partnerom, preporučujemo vam da vi budete gore jer ćete tako imati slobodne i svoje ruke i partnerove za dodirivanje klitorisa, stražnjice i grudi. Ili možete jednostavno donijeti vibrator u spavaću sobu.


Analni orgazam

Analni seks i analne igre nisu za svaku ženu. Neke obožavaju analni seks, neke ga ne mogu smisliti. Ako ste među onima koje ga vole (ili ga niste probali, ali želite), trebate znati i za analni orgazam. S obzirom na to da su anus i rektum tako blizu vagine i klitorisa, a povezani su tankim dijelom tkiva koji se zove međica, dijele i mnoge živce i mišiće, uključujući mišiće zdjeličnog dna. Mišići zdjeličnog dna su izuzetno osjetljivi za žene i njihovom se stimulacijom može doći do vaginalnog, ali i analnog orgazma. Najbolji način da saznate kako doći do njega je eksperimentiranje u području stražnjice!


Duboki vaginalni orgazam

Klitoris i G-točka nisu jedine erogene zone ispod pojasa. Stvarne žene su rekle, a znanstvenici potvrdili, da postoje dodatne erogene zone unutar vagine koje kad se dodiruju na pravi način mogu voditi do dubokog vaginalnog orgazma.

Prvo dolazi A-točka, nalazi se u prednjem zidu vagine, ispod grlića maternice. Tu je i O-točka (O za orgazam) koja se nalazi na stražnjem zidu vagine, gotovo iza grlića maternice. Njih ne mogu vidjeti ni ginekolozi kad pregledavaju vaginu. Međutim, u tom području se nalazi puno živaca koji su izuzetno osjetljivi za mnoge žene. Ako prsti, igračke ili penis mogu dovoljno ispuniti gornji dio vagine i ti su živci (točke) stimulirani, to može biti izuzetno ugodno za žene.

- To može dovesti do stezanja cijele maternice i stvoriti jake kontrakcije na cijelom području - rekla je dr. Hall.


Špricanje

Ženska ejakulacija postoji, zove se špricanje i mnoge žene ju doživljavaju.

- Ponekad kad su žene seksualno uzbuđene ili stimulirane može doći do izbacivanja tekućine iz uretre ili prednje površine vagine tijekom ili prije orgazma, još uvijek nije jasno odakle tekućina dolazi - kaže dr. Ross. Tekućina je obično prozirna i nije slična urinu. Stimulacija G-točke obično dovodi do špricanja. No, milovanje i dodirivanje područja oko uretre također može dovesti do ovog izuzetno mokrog tipa orgazma. Dr. Ross kaže da nitko ne zna točan broj žena koje su doživjele špricanje, ali smatra se da je 10-50% žena doživjelo u jednom trenutku.


Cervikalni orgazam

Neke ga žene smatraju najintenzivnijim tipom orgazma, dok druge smatraju da je stimulacija cerviksa (grlića maternice) vrlo neugodna. Cervikalni orgazam je tip orgazma koji se postiže stimulacijom ili pritiskom cerviksa, uskog kanala koji povezuje vaginu i maternicu. Često ga se opisuje kao orgazam cijelog tijela. Može biti intenzivan jer zahtijeva duboku penetraciju i ispunjenje cijelog vaginalnog kanala. Upravo taj osjeća "punoće" može dovesti do stimulacije puno živčanih završetaka unutar zdjeličnog dna.


Orgazam s bradavicama

Već sigurno i sami znate da su grudi i bradavice erogena zona. Ako niste znali, vrijeme je da ih testirate. Bradavice jako dobro reagiraju na maženje i dodirivanje jer imaju puno živčanih završetaka i izuzetno osjetljivu kožu. Neke žene mogu doživjeti orgazam samo milovanjem i ljubljenjem bradavica. Nije poznato koliko žena to može učiniti, a znanstvenici nisu sigurni zašto se događa orgazam s bradavicama. Ako vam je ova ideja privlačna, zamolite partnera za pomoć. Uz dovoljno ljubljenja, sisanja, milovanja i dodirivanja možete i vi doći do orgazma.


Orgazam tijekom vježbanja

Postoji li bolja motivacija za vježbanje od potencijalnog dostizanja orgazma? Ovo zvuči malo neobično, ali orgazam se moći postići tijekom intenzivnog vježbanja. Studija Sveučilišta Indiana otkrila je da 370 do 530 žena doživjelo orgazam ili seksualni užitak tijekom vježbanja, obično tijekom vježbi koje se fokusiraju na jezgru (eng. core).

- Jedan od načina da potaknete orgazam je intenzivno stiskanje mišića zdjeličnog dna kojima ćete ih ojačati. Kad osoba ima razvijene mišiće zdjeličnog dna i tijekom vježbanja ih zgrči, može doći do orgazma - kaže dr. Hall. Međutim, većina žena treba neku vrstu klitoralne i/ili vaginalne stimulacije uz to kako bi došle do orgazma. Ovo ne biste trebali testirati u teretani, ali zašto ne biste isprobali tijekom vježbanja u domu?


Orgazam tijekom sna

Možda ste imali senzualne snove, ali jeste li doživjeli orgazam tijekom sna? Da, i to je moguće.

- Neke žene mogu doživjeti orgazam tijekom erotskog sna - kaže dr. Ross.

Jedna studija ističe da 37% žena imalo orgazam tijekom sna do 45. godine života, ali znanstvenicima je teško reći koliko je on uobičajen. Orgazmi tijekom sna obično započinju senzualnim snovima, koji povećavaju dotok krvi u genitalije, ali potiču i relaksaciju koja dopušta da tijelo dođe do orgazma čak i kad žena nije budna.


Višestruki orgazam

Ne može se pretjerati s orgazmom, je li tako? Za razliku od muškaraca, žene mogu živjeti višestruke orgazme.

- Žene doživljavaju određeno pojačano stanje ekstaze s prvim orgazmom i mogu ostati u tom stanju pa dodatnim stimulacijama mogu doživjeti višestruke orgazme - kaže dr. Hall.

Mnoge žene mogu ovo doživjeti, ali neke to ne žele. Ako ste od onih koje žele, postoji strategija. Nastavite stiskati mišiće zdjelice tijekom prvog orgazma. Time održavate dotok krvi visokim, što povećava senzibilnost te tako lakše možete doći do drugog orgazma.

Linker
12. ožujak 2024 21:20