SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Puno pije, ljubomoran je i kontrolira svaki moj korak. Volim ga i želim mu pomoći, ali kako?

Alkoholna ljubomora tumači se upravo sukobom između preostalog libida i izgubljene potencije te dugotrajnih konflikata unutar bračne zajednice


Meni je 57 godina, a suprugu 67. On je u mirovini, a ja još radim. U mladosti nije bio ljubomoran, ali unatrag dvije godine postalo je neizdrživo. Puno pije, kontrolira svaki moj korak i muči me. Volim ga i želim mu pomoći?

  • Marija E., Virovitica


Odgovara dr. Andrea Tomić, psihijatar, KBC Vrapče, Zagreb

image

dr. Andrea Tomić

Problem o kojem govorite nažalost nije rijedak, a ni bezazlen u muškaraca koji prekomjerno konzumiraju alkoholna pića. Poznato je da alkohol nepovoljno utječe na libido te izaziva gubitak potencije kod muškaraca. Alkoholna ljubomora tumači se upravo sukobom između preostalog libida i izgubljene potencije te dugotrajnih konflikata unutar bračne zajednice i često dovodi do agresivnih situacija.

Vi, srećom, ne govorite o njegovim agresivnim ispadima, ali muči vas kontrola svakog vašeg koraka. Kažete da ga volite, što je dobro jer je ljubav ključni preduvjet za rad na poboljšanju partnerskog odnosa, te navodite da mu želite pomoći, no preduvjet za to je da i on pomoć traži i želi. Preporučila bih vam razgovor s vašim suprugom kad je potpuno trijezan, kad vas može čuti i kad može razumjeti kako se osjećate zbog njegova alkoholiziranja i posljedičnog ponašanja. Ohrabrite ga da potraži pomoć stručne osobe kako bi uspostavio i održao apstinenciju te mu ukažite na to da ste uz njega na tom putu koliko god bio trnovit.

Linker
23. travanj 2024 13:52