Sanjate li o nekom s kim niste u vezi?

 SHUTTERSTOCK
Odmaknite se od toga

Nikad niste bili u vezi, a patite za njim... Kako preboljeti imaginarnu vezu?

Imaginarna veza je jednostrani odnos u kojem jedna osoba razvija osjeća prema osobi s kojom je možda bila samo na jednom spoju, a ponekad ni to

Preboljeti prekid je jedna od najtežih stvari koje osoba treba učiniti. Međutim, što se događa kad pokušavate preboljeli nekoga s kim nikad niste ni bili u vezi? To je imaginarna veza, jednostrani odnos u kojem jedna osoba razvija osjećaje prema osobi s kojom je možda bila samo na jednom spoju, a ponekad ni to. Ovakav odnos uključuje sanjarenje, pa čak i zamišljanje zajedničkog života s tom osobom.

Možda je drugi spoj bio potpuno grozan ili druga strana nije toliko "zagrijana" za vas. Što god se dogodilo, nije uvijek lako odreći se fantazije. Anna Richards, stručnjakinja za veze i osnivačica erotske platforme Frolicme, kaže da je maštanje o nekom potpuno normalno.

- Naša zaluđenost je način na koji nam mozak pokazuje da je netko jako zgodan. Prelazimo u svijet mašte miješajući naše misli sa stvarnošću - navodi Richards.

I zato je ponekad teško otpustiti tu maštariju.

- Čak i ako nikad niste bili u vezi, možda je to bila situacijska veza ili simpatija, lako je emocionalno se vezati za ideju o nekom ili njihov potencijal - kaže Hayley Quinn, stručnjakinja za veze.

I kad upoznate njihov pravi karakter i to vas dovede do razočarenje, još uvijek, govori Quinn, možete osjećati žaljenje za mogućnošću onoga što su predstavljali.


Kako preboljeti ?

Trebate prvo realno pogledati situaciju.

- Morate početi u svojoj glavi odvajati svoju ideju o tome tko su oni i kakvi su zapravo u stvarnom životu. Možda je početak upoznavanja s njima bio nevjerojatan, a zatim je vaša veza s njima krenula nizbrdo. Umjesto da se fokusirate na to kako su se ponašali kad ste ih prvi put sreli, vrijeme je da shvatite da je pravi odnos onaj koji imate s njima danas - objašnjava Quinn.

Najbolji način da to osvijestite je napisati na papir. Započnite sastavljanjem popisa od 10 razloga zašto ste nekompatibilni.

- Nije dobro imati imaginarnog partnera koji je uspješan, privlačan i zabavan, ako rijetko odgovara na vaše prijedloge da se nađete - istaknula je Quinn.

Kad shvatite da "prava veza" s tom osobom nije baš tako čarobna, lakše je otpustiti i imaginarnu vezu.

I Anna se slaže da je vrijeme da počne misliti na tebe.

- Vratite fokus na sebe, svoje intimne i osobne potrebe i to kako želite biti obožavani i voljeni. Tako kada dođe prava osoba, bit ćete spremni jer nećete biti emocionalno zaokupljeni nekim tko nije tu za vas - ističe Richards.

Stručnjaci upozoravaju da su mnogi i dalje u iskušenju da ganjaju tu osobu ili simpatiji daju još jednu priliku.

- Zapamtite da svaku vezu treba graditi s dvije strane... Trud mora biti 50/50, a jednostavno nije moguće stvoriti odnos ako je taj napor jednostran. Dakle, umjesto da se više trudite ili jurite, napravite korak unatrag kako biste se stvarno usredotočili na svoje standarde i ono što trebate u partneru - kaže Hayley.

Kad to razjasnite, dodaje Hayley, počet će otpuštanje zamišljene veze, a to će vam pomoći da oslobodite prostor u glavi, poboljšate samopouzdanje i pronađete vezu u stvarnom svijetu koja će vas usrećiti.

- Osim ako vam netko ne uzvrati ljubav, on je samo predmet vaše pažnje - zaključila je Anna.

Linker
03. travanj 2024 20:22