SHUTTERSTOCK
Posljedice lude kemije

Lako ih je primijetiti! Mozak muškarca se može promijeniti na čak 20 načina kad se zaljubi

Evo što zaljubljenost čini muškom mozgu

Proces zaljubljivanja zaista može biti moćna stvar koja može promijeniti naš život. U tim prvim danima možda ćete se ponašati i razmišljati drugačije, a ponekad se čak i odijevati ili govoriti na novi način. No, vjerovali ili ne, muško i žensko zaljubljivanje ima nekoliko razlika. Štoviše, mozak muškaraca se mijenja.

- Društvene norme mogu igrati ulogu u tome kako muškarci doživljavaju ili izražavaju zaljubljenost, u usporedbi sa ženama, na temelju onoga što je društveno prihvaćeno - kaže Holly Schiff, licencirana klinička psihologinja, za Bustle.

Dodaje da za muškarce može biti drugačije u kontekstu njihove sposobnosti da svoje emocije podijele sa svojim prijateljima. Naravno, to ne vrijedi za sve, ali za neke ovi pritisci igraju veliku ulogu. Evo što još trebate znati o tome što zaljubljenost čini muškom mozgu.


Uzbuđenje

Na početku veze, mozak proizvodi visoke razine kemikalije feniletilamin (PEA), rekao je profesionalni savjetnik Jake Porter, zbog čega se zaljubljenost može činiti kao ovisnost.

- Ovaj prirodno proizvedeni amfetamin je ono zbog čega su ljudi zaljubljeni - rekao je Porter.

To također objašnjava osjećaj sreće, povećane energije i uzbuđenja u početnom razdoblju ili fazi medenog mjeseca veze.

Prema Schiffu, postoje slični neurokemijski odgovori u istim područjima mozga i za ovisnost o supstancama i za ljubav, što se može uočiti na snimkama mozga. Zato što nova veza preplavljuje centar za nagradu u mozgu pa su zato partneri na početku odnosa opsjednuti jedno drugim.


Loše rasuđivanje

Jeste li ikad primijetili da vam se partner može činiti savršenim? To je posljedica feniletilamina, on potiče pristranost prema pozitivnim aspektima, kaže Porter. Navedena kemikalija je odgovorna za naš poriv da se dugoročno držimo te "savršene" osobe.

- Visoke razine feniletilamina narušavaju našu prosudbu uzrokujući da previdimo aspekte našeg novog partnera koje bi inače smatrali zabrinjavajućima ili dosadnima. U idealnom slučaju, ovo narušeno prosuđivanja traje dovoljno dugo da bismo mogli uspostaviti dugoročniju vezu, a tada nam te stvari počinju smetati, ali nedovoljno da prekinemo vezu - dodaje Parter.


Pozitivne uspomene

Zahvaljujući neurotransmiteru oksitocinu (hormon ljubavi), mozak radi na stvaranju dobrih uspomena i simpatičnih asocijacija u ranim danima ljubav.

Oksitocin pomaže mozgu stvoriti nova, pozitivna sjećanja s novim partnerom i formirati nove neuronske veze, što pomaže da se riješimo neke mentalne prtljage iz prošlih veza. Također pomaže produbiti osjećaj privrženosti prema partneru, navodi Schiff.


Osjećaj euforije

Zaljubljeni muškarci imaju tendenciju osjećati se posebno sretno, što je također posljedica onoga što se događa u mozgu.

- Kada se muškarac zaljubi, oslobađaju se visoke razine dopamina, kemikalije povezane s centrom za nagrađivanje u mozgu, zbog toga se osjeća uzbuđeno i euforično - kaže Schiff.

Otpuštanje dopamina također pridonosi fizičkim senzacijama ljubavi.

- To može stvoriti osjećaj ubrzanog lupanja srca i znojenja ruku - kaže psihoterapeutkinja Kimberly Hershenson, kao i privlačnost prema svemu što je romantično.


Smanjeni strah od društvene osude

- Zaljubljivanje će također deaktivirati dio mozga koji upravlja društvenim osuđivanjem i strahom. Dakle, biti zaljubljen i ne brinuti za tuđa mišljenja je stvarni fenomen - navodi Schiff.

U muškom slučaju, to može značiti da će se on opustiti i biti romantičan na javnim mjestima. Zaljubljenost će vašeg partnera potaknuti da se držite za ruke, ljubite i pokazujete svima da se volite.


Muškarci se mogu zaljubiti brže nego žene

- Muškarci možda osjećaju da moraju ispuniti očekivanja preuzimanja vodeće uloge u vezi - navodi Schiff.

Dodaje da zbog toga društvenog očekivanja uskaču u veze kako bi se skrasili.

S druge strane, ženi bi moglo trebati više vremena da se zaljubi jer je usredotočena na odabir najboljeg mogućeg partnera, kaže Schiff. Međutim, ovo je samo stereotip koji ne vrijedi za sve.


Zaljubljeni muškarac može osjećati manje boli

- Ljubav je toliko moćna da može i umanjiti bol - rekao je Jarred Younger, neuroznanstvenik i izvanredni profesor na Sveučilištu Alabama u Birminghamu koji je proveo ispitivanje mozga skeniranjem muškaraca i žena koji su zaljubljeni.


Može pomoći u prestanku pušenja

Kao dio svog istraživanja na tu temu, Younger je također otkrio da nova ljubavna veza može promijeniti kemiju muškarčevog mozga tako da mu olakša prestanak korištenja sredstava o kojima je ovisan, poput cigareta. Dakle, ako muškarac iznenada prestane s pušenjem nakon što počne izlaziti s vama, vrlo je vjerojatno da se zaljubljuje.


Drugi "ne postoje"

Kad su zaista zaljubljeni, mnogim muškarcima može biti teško "vidjeti" druge ljude kao potencijalne ljubavnike, kaže Younger.

Ovo je još jedan od učinaka oksitocina, neurotransmitera za koji je utvrđeno da poboljšava sustav nagrađivanja u mozgu kada muškarac gleda u lice svoje partnerice. Dok je njihov mozak na visokim dozama ovog hormona za dobro raspoloženje, bit će sigurni da je njihova partnerica poželjnija i privlačnija od bilo koga drugoga.

image
SHUTTERSTOCK

Kemija se mijenja kako veza napreduje

Recimo da ste na početku veze s muškarcem i imate priliku zaviriti u njegovu glavu, Younger kaže da biste zapravo mogli saznati hoće li on ostati dugoročno zaljubljen u vas.

- Skeniranje mozga na početku veze može predvidjeti tko će i dalje biti u snažnoj vezi 40 mjeseci kasnije - kaže Younger. To, međutim, ne znači da će to biti ista vrsta ljubavi koju smo doživjeli na početku

- Tijekom vremena, kemikalije u mozgu muškarca mogu se promijeniti kako se veza mijenja iz izrazito strastvene u poznatiju, ugodniju i intimniju. Međutim, neki muškarci i žene mogu ostati intenzivno, strastveno zaljubljeni čak i 20 godina kasnije. Takvim ljudima nagradna područja u mozgu i dalje su aktivna - objasnio je Younger.


Može biti oprezan

Ovdje se opet vraćamo na društvena očekivanja. Neki muškarci mogu biti oprezni kako bi se zaštitili od povrijeđenih osjećaja. Ovo je izravan odgovor na strah od ranjivosti, kaže klinički psiholog Josh Klapow, a druga strana to može tumačiti kao nezainteresiranost.

To ne znači da su muškarci uvijek oprezni. Unatoč stereotipnim predodžbama o nesposobnosti muškaraca da izraze emocije, Klapow kaže da mnogi muškarci mogu prigrliti svoju ranjivost i vrlo im je ugodno to pokazati.


Želi skrbiti za vas

Naravno, ovdje se radi o rodnim ulogama, a brojni muškarci su odgajani da brinu za svoju partnericu. Možda će raditi dodatne sate na poslu kako bi vam mogao osigurati sve što želite, a često na štetu svoje veze.

- Vjerujem da naporan rad može biti izraz ljubavi od strane muškaraca. Ono što je potrebno u ovakvim situacijama je neka ravnoteža između posla i doma - navodi Porter.


Može biti hiperfokusiran

Drugi način na koji bi muškarac mogao reagirati jest da odvoji više vremena u danu za osobu u koju je zaljubljen.

- Kad muškarci izlazi na spojeve, ali još nisu zaljubljeni, veza će se uklopiti u njihov život - navodi Klapow.

Ali kad se jednom zaljube, pronaći će način se uklope u partneričin život. Ta je promjena izraženija kod muškaraca u usporedbi sa ženama koje nerijetko druge stavljaju na prvo mjesto.

- Kad je zaljubljen, muškarac će početi razmišljati o vašim potrebama i željama prije svojih. Postat će spreman na kompromis i pobrinuti se da se vi osjećate sigurno i podržano - ističe Hershenson.


Izrazito pažljiv

Naravno, to ne znači da je netko zaljubljen u vas ako je pažljiv. No, mnogi se ljudi, uključujući i muškarce, trude biti ljubazniji kad se zaljube.

- Postanu vrlo svjesni svog ponašanja i kako utječe na svoju partnericu - kaže Klapow, dodajući da će tada muškarci tražiti načine da budu pažljivi.

Prisjetite se kupnji cvijeća ili poklona. Isto tako, ovo je i faza kada bi se mogao više truditi impresionirati vas svojim izgledom.

- Zaljubljeni muškarac može obratiti pozornost na stvari na koje obično ne obraća- kaže Klapow.

Naravno, to ne mora biti uvijek slučaj, ali često se događa.


Govori "mi" umjesto "ja"

Mogli biste primijetiti da zaljubljeni muškarac mijenja svoj govor na temelju svojih osjećaja. Probajte uočiti izraze kao što su "mi" ili "nas", kaže Hershenson, umjesto "ja" kada govori o budućim planovima ili tijekom donošenja odluka. Ako ste to ikada učinili kad ste se zaljubili, onda već znate da to znači da ste jako sretni s nekim, i počinjete ga doživljavati kao dio svoje budućnosti.


Intenzivna požuda

Na početku svake veze sigurno će postojati osjećaji uzbuđenja i izuzetne privlačnosti. Ovo je posebno pojačano kod muškaraca, prema psihologu i stručnjaku za veze Justinu D’Arienzu.

- Muškarci i njihovi mozgovi prolaze kroz tri faze tijekom formiranja veze. Testosteron koji kola njihovim sustavom pokreće romantičnu privlačnost. Ovo je faza požude, prva faza, i ona će ga potaknuti na slanje poruka i flertovanje s partnericom - objašnjava D‘Arienzo.


Može se činiti opsjednutim (na dobar način)

Jednom kada muškarac prođe početnu fazu požude, koju pokreće testosteron, počinje stvarni proces zaljubljivanja. Kad upoznaju nekoga s kim vide budućnost, nove kemikalije u mozgu fiksiraju ih na partnericu.

- Ako je spoj dobar, počinje romantična ljubav ili zaljubljenost, koju pokreću noradrenalin, dopamin i serotonin - kaže D’Arienzo.

Dodaje da ove kemikalije stvaraju uzbuđenje, zadovoljstvo, povećanu energiju i opsesiju prema partnerici kako bi se stvorilo partnerstvo. Slanje poruka, često planirani spojevi i romantične geste uobičajeni su znakovi ove faze.


Mogao bi osjećati doživotnu povezanost

Iako postoje logični razlozi zbog kojih netko može odlučiti da njegov partner postane osoba za cijeli život, muškarcima određene kemikalije u mozgu pomažu u donošenju te odluke.

Nakon što muškarac odluči da je njegova partnerica "ona prava", on ulazi u fazu zbližavanja.

- Ovdje se dopamin, neurotransmiter zadovoljstva, zamjenjuje s više vazopresina i oksitocina, koji osiguravaju vezu - kaže on.

Dodaje kako te kemikalije stvaraju miran, ugodan osjećaj sigurnosti i želju za vezom koja će trajati cijeli život.


Bit će impulzivniji

Kako se muškarac zaljubljuje, njegova sposobnost razmišljanja prije nego što djeluje će pomalo slabjeti.

- Prefrontalni korteks mozga, koji je zadužen za planiranje, donošenje odluka i organizaciju, isključuje se - ističe psiholog David Tzall.

U ovom trenutku muškarci se više vode emocijama.

- Kada ne možemo planirati i koristiti svoj racionalni dio mozga, vjerojatno ćemo donositi reaktivnije i impulzivnije odluke temeljene isključivo na našim emocijama i onome što nam je dobro - objašnjava.

Tada muškarci mogu zanemariti, odnosno ne vidjeti mane svoje partnerice.

Njegov osjećaj za vrijeme bit će promijenjen

Jeste li ikada cijelu noć pričali na telefon sa simpatijom ili otišli na spoj koji je trajao satima? Prema psihologiji, to se često događa kada se muškarci počnu zaljubljivati.

- Neurotransmiter norepinefrin se povećava, zbog čega možemo izgubiti pojam o vremenu - kaže Tzall.

Kada se oslobađa u kombinaciji s dopaminom i oksitocinom, muškarac će se osjećati povezanijim, a noradrenalin ih može natjerati da razgovaraju telefonom ili sjede u restoranu dulje nego što misle.

- Ovo može imati snažan učinak na oba partnera jer veza može ojačati velikom brzinom kada vrijeme između njih nije problem - zaključio je.

Linker
05. ožujak 2024 18:15