Slatkorječivost itekako može zavarati.
 Getty Images
ne ignorirajte ih

KAD LJUBAV POSTANE NAPOR Šest znakova da ste u vezi s emocionalnim zlostavljačem

Četiri od 10 žena je u jednom trenutku života iskusilo jedan oblik emocionalnog zlostavljanja od strane partnera.

Ako vam partner stalno govori da ne može živjeti bez vas, udaljava vas od prijatelja i nabija osjećaj krivnje čim ne radite po njegovom, velike su šanse da imate posla s posesivcem od kojeg treba pobjeći glavom bez obzira.


Nemojte ignorirati ove znakove koji vam pokazuju da ste žrtva zlostavljanja:

1. Želi vas samo za sebe - Uvjerava vas da je dobra veza ona u kojoj se nikad ne poželite razdvojiti. Mrzi vaše izlaske bez njega. Stalno vam govori koliko vas obožava i da bez vas više ne zna ni disati. U zdravoj vezi svatko bi morao imati samo svoje vrijeme i svoje zanimacije.

2. Bez vas ne može živjeti - Kaže da ne može živjeti bez vas. Više ne zna ni disati ako niste blizu. Ako ste razdvojeni nekoliko sati stalno vas čuje 'samo da vam čuje glas'. Provjerava baš svaki put jeste li sretno stigli kući. To sve zvuči jako strastveno. Ali samo na prvi pogled. Nakon nekog vremena osjećaj da držite nečiji život u svojim rukama je strašno opterećenje.

3. Ljubomoran je na vaše prijatelje - Ne voli vaše prijatelje. Svakoj vašoj prijateljici našao je barem dvije mane. Svim silama se trudi uvjeriti vas da su one krivi izbor za vas. 'Ja sam ti najbolji prijatelj kojeg imaš. To bi ti trebalo biti dovoljno', vjerojatno ste već čuli nekoliko puta.

4. Želi vas promijeniti - To što vas voli ne znači da se zbog njega morate mijenjati. Odjednom mu se ne sviđa vaša kratka haljina. Ne sviđaju mu se vaši odlasci u teretanu jer ih smatra nepotrebnima, ponekad vam spočitne da bi trebali jesti manje čokolade da se ne udebljate... Ljubomora je ponekad simpatičan znak ljubavi, ali u vrlo malim količinama. Kontroliranje je znak zlostavljanja.

5. Gubi kontrolu - Kad god napravi nešto grozno, obećava da će se promijeniti. U društvu je zaurlao na vas jer mu se učinilo da ste mu se podrugivali. Razbio je tanjure u jednoj žestokoj svađi. Govorio vam je ružne riječi nakon što ste mu ispričali da ste susreli na ulici bivšeg dečka. Tvrdi da sve loše što radi zbog silnih osjećaja prema vama. Očito se ne može kontrolirati i u vezi nešto ne štima ako tako lako gubi kontrolu. Ako je napravio jednom, vjerojatno će ponovno.

6. 'Ako me zaista voliš, onda ćeš...' - Ovo je tipičan način manipulacije. Nikad ne morate učiniti ništa kako biste dokazali svoju ljubav. U zdravoj vezi partneri rade kompromise i uvijek razmišljaju o osjećajima svoje voljene osobe.


Emocionalno zlostavljanje podrazumijeva:

  • Ponižavanje
  • Kontroliranje
  • Izolaciju
  • Praćenje
  • Financijsku kontrolu
  • Bijesne ispade
  • Vrijeđanje
  • Zastrašivanje
  • Pretjerana ljubomora i posesivnost


ČITAJTE I:

Linker
26. travanj 2024 03:22