Tjera li vas partner da se osjećate kao da niste u stanju donijeti vlastitu odluku?
 Foto: riccardo mion/unsplash
Znaju biti jako suptilni

Verbalne zlostavljače nije uvijek lako prepoznati, ova ponašanja ih otkrivaju

Način verbalnog zlostavljanja može biti vidljiv u obliku bijesnih ispada začinjenih pogrdnim riječima ili pak biti nevidljivo i znatno suptilnije. Verbalno zlostavljanje ima za cilj manipulirati i kontrolirati žrtvu.

Zašuti više, ne mogu te više slušati, ljenčugo jedna neodgojena, što nije u redu s tobom…

Ove fraze mnogi često izgovaraju… I moramo se zapitati, je li to onda zaista loše i možemo li to nazvati verbalnim zlostavljanjem?

Ovisi.

Na primjer, ako ste odrasli s roditeljima koji su jedno s drugim razgovarali s velikim poštovanjem, onda ćete, kažu stručnjaci, na kilometre prepoznati verbalno nasilje. S druge strane, ako ste odrasli u okruženju gdje je bilo puno svađe, vikanje, pogrdnih riječi, onda možda ovakav tip nasilja nećete ni prepoznati. Odnosno, taj obrazac ponašanja za vas je 'normalan'.

No, samo zato što vam je nešto poznato, ne znači automatski da je i ispravno.

Što je točno verbalno nasilje?

Verbalno nasilje je zapravo svaka komunikacija koja uzrokuje emocionalnu štetu pojedinca, a ako je takvo ponašanje učestalo, može ozbiljno narušiti samopouzdanje druge osobe. A nerijetko se događa da povjeruju u riječi zlostavljača.

Način verbalnog zlostavljanja može biti vidljiv u obliku bijesnih ispada začinjenih pogrdnim riječima ili pak biti nevidljivo i znatno suptilnije. Verbalno zlostavljanje ima za cilj manipulirati i kontrolirati žrtvu.

Stručnjaci su sastavili nekoliko primjera verbalnog nasilja.

'Zadirkivanje' i 'šale'

Ovo je jedna od tajnijih taktika koju koriste verbalni zlostavljači. To je kritika prikrivena kao šala ili zadirkivanje... ali nije smiješna Takvo zlostavljanje prodire do srži, dotiče najosjetljivija područja i zlostavljaču pruža osjećaj pobjede. Ponižavajuće primjedbe pod maskom šale ili zadirkivanja usmjerene su na partneričin izgled, narav ili na njene intelektualne sposobnosti.

Trivijalizacija

Recimo da dođete doma s posla i kažete partneru da ste imali užasan dan, da se šef derao na vas i slično. Njegova reakcija na to je da pretjerujete i da ste plačljivica. Mislite li da je to OK? Takve osobe nije briga za vaše osjećaje, odnosno oni im uopće nisu bitni.

Osuđivanje i kritiziranje

Ako vam netko stalno govori da je sve što radite ili kažete krivo, e to je onda, kažu stručnjaci, verbalno zlostavljanje. Na primjer, možda ste odlučili pripremiti romantičnu večeru.

No, vaš partner na takvu gestu reagira samo s prigovorima i traženju mana. Prepekla si meso, kakvo si to vino kupila, ovo je nejestivo…

Ili stalno kritizira vaš izgled ili ponašanje. Ovo je veliki udarac na samopouzdanje.

Ponižavanje

Verbalni zlostavljač u ovom slučaju korist fraze poput: 'Trebaš biti sretna što si me našla, tko bi te takvu trpio' i slično.

Optuživanje

Zlostavljač će optuživati drugu osobu za apsolutno sve. Možda će stalno sumnjati da ga varate, muljate i slično.

Vrijeđanje

Možda vam govori da ste predebela, premršava, glupa… Ako netko konstantno govori 'što nije u redu s vama' ili ističe koje ste sve 'greške' napravili, to je verbalno nasilje. Vrijeđanje pogrdnim riječima jedan je od najočitijih načina verbalnog zlostavljanja.

Prijetnje

Prijetnje mogu doći u raznim oblicima. Može vam prijetiti da će vas ozlijediti ili da će ozlijediti sebe kako bi vas izmanipulirao.

Konstantno naređivanje

Zlostavljači moraju imati potpunu kontrolu. Stoga, oni su tipični šefovi koji samo naređuju. Znaju određivati koliko često ćete izlaziti s frendicama, kad morate doći doma, što ćete kuhati, oblačiti…

Foto: anthony tran/unsplash
Zlostavljač je u stanju optužiti drugu osobu za apsolutno sve.

Provjerite listu koju je sastavila Nacionalna koalicija protiv obiteljskog nasilja:

Je li vas on?…

  • Sramoti ili ismijava pred prijateljima i obitelji?
  • Omalovažava vaša postignuća ili ciljeve?
  • Tjera vas da se osjećate kao da niste u stanju donijeti vlastitu odluku?
  • Krivi vas za svoje osjećaje ili postupke?
  • Seksualno vas prisiljava na stvari koje ne želite?
  • Osjećate se kao da ne vidite izlaz iz veze?
  • Sprječava vas da radite stvari koje volite - poput druženja s obitelji ili prijateljima?
  • Ne dozvoljava vam da odete nakon svađe ili vas nakon svađe negdje ostavi kako biste ‘naučili lekciju’?
  • Koristi se zastrašivanjima ili prijetnjama da dobije vaše poštovanje?
  • Govori vam da ste nitko i ništa bez njega?
  • Grubo se odnosi prema vama - stišće, gura, ili baca stvari na vas?
  • Zove, šalje poruke ili e-mailove nekoliko puta dnevno ili se nenajavljeno pojavljuje kako bi bio siguran da ste tamo gdje ste rekli da ćete biti?
  • Droga i alkohol izgovor su mu što govori ružne stvari ili vas zlostavlja?

Linker
05. travanj 2024 02:39