Kad te svaki dan vrijeđa onaj kojeg voliš

Riječi ponekad bole više od udaraca, iskusile su to ove tri hrabre žene

Emocionalno zlostavljanje ostavlja 'ožiljke' na duši koji bole i sporo zarastaju, a iz takvih veza je teško pobjeći. Tri žene iskreno su progovorile o svom bolnom iskustvu i emocionalnoj torturi koju su godinama trpjele.

 

To nije isti muškarac

Njegove riječi bile su ponižavajuće: 'Tko bi tebe zaposlio, 'jedino što na tebi vrijedi je faca, jeftinije bi mi bilo da sam uzeo spremačicu'… To je govorio kad je imao 'dobar dan', započinje svoju priču Marta (27) iz Zagreba. Udala se rano, s 21 godinom.

Prerano, kaže sjetno.

- Kad sam ga upoznala bio je sve ono što sam tražila u jednom muškarcu. Naočit, visok, s dobrim smislom za humor. Zaprosio me nakon samo četiri mjeseca, a ja sam bez razmišljanja rekla 'da' - kaže. Svi su smatrali da je to nepromišljena odluka. Prekratko se znate, govorili su joj. Emocionalno zlostavljanje započelo je na medenom mjesecu. Svaka sitnica ga je uspjela isprovocirati. Ujutro ga nije dočekala kava… 'Glupačo neuka'. Prvi nevidljivi šamar.

'Droljo jedna', kad je nakon pet dana odbila seks.

'Što ga gledaš, sigurno bi njega poj….', kad je nehotice uhvatila pogled slatkog konobara. Nevidljivi šamari samo su se nizali.

- Bila sam šokirana, povrijeđena, zbunjena. To nije isti muškarac. Znala sam to odmah. Nisam to htjela priznati - nastavlja Marta. Ubrzo nakon što su se vratili u Zagreb rekao joj je da se sele u London. Umjesto da ga je, kaže, ostavila, otišla je za njim.

- To dobre supruge rade - mislila sam tada, ne znajući još da je to najgori potez koji sam mogla povući. Vrijeđanja su bila njena svakodnevnica. Nije imala prijatelje, nije volio kad je izlazila sama, a svaki put kad je spomenula da bi posjetila svoje doma, dobila je novu porciju.

 

- U nekim trenucima sam mu čak  povjerovala da zaista ništa ne vrijedim - rekla je. Nakon otprilike šest mjeseci kontrole i vrijeđanja, emocionalno zlostavljanje je preraslo i u fizičko.

 

- Pljuvao mi je u lice, vikao je, vukao me za kosu - govori Marta. Ona je šutjela i trpjela. Roditeljima i prijateljima je lagala.

- Sve je super. Lijepo mi je. London je bajka - govorila im je zadržavajući suze. Preko Skypea se više nisu čuli, nije htjela da primijete modrice. Postala je majstor u prikrivanju. Za ono malo što bi izašla van. S njim, naravno. U društvu je, kaže Marta, on bio 'najbolji suprug na svijetu'.

-  Šarmantan do bola. Obasipao me komplimentima. Druge žene su mi zavidjele. Vidjela sam im to u očima. A i sigurna sam da me varao s njima. Čak sam osjetila ljubomoru. Ne mogu vam to opisati, ali voljela sam ga. Duboko u sebi sam bila uvjerena da je dobar čovjek - kaže. Nakon godinu i dva mjeseca u stranoj zemlji, konačno je shvatila da mora otići. Zauvijek. Pustio ju je samu do dućana. Čak nije ni stavila puder da prekrije ogrebotine po licu i vratu. Kad se vratila doma optužio ju je da ga vara.

- Šamar. Odmah. Nisam uspjela ništa ni reći. U tom trenutku sam shvatila da se on nikad neće promijeniti - rekla je. Dok je bio na poslu spakirala se i otišla je na prvi avion. Sve je rekla roditeljima koji su joj platili kartu. Novac je naravno uvijek bio kod njega. Nikad ga nije prijavila, razvod je uspjela dobiti.

-Srećom, on se nakon razvoda vratio u London. Nisam htjela biti na samo s njim. Tata je stalno bio uz mene. I prijatelji. Hvala im na tome - govori.

- Želim poručiti ženama da kontrola i agresija nisu normalni postupci. I da je emocionalno zlostavljanje bolno, ponižavajuće i neizdrživo, a nerijetko prijeđe i u fizičko zlostavljanje. Nemojte tražite izgovore za njegovo ponašanje. Nikada. Da sam barem ja to ranije shvatila - zaključuje.

Foto: iStock

Riječi su ostavile traga

Nakon samo tjedana dana hodanja rekao je da me voli. Bili smo klinci. Imali smo 19 godina. Nakon tri mjeseca doselila sam se kod njega u kuću, govori Dolores (31).

U istoj kući živjeli su njegova mama, očuh i brat.

- Trebala sam ga ostaviti već nakon tri dana što sam provela u toj kući. Rekao mi je da ne silazim dolje kod njegovih, jer me njegov brat i očuh sigurno žele - kaže. Na to se samo nasmijala. No, on je bio ozbiljan.

- Šta je kur…, i ti si 'bacila' oko na njih - odbrusio mi je.

- Dolazim iz disfunkcionalne obitelji. Tata nas je napustio kad sam imala sedam. Mama se nikad nije oporavila. Iz nekog razloga mene je krivila za to i jedva sam čekala da se odselim. A došla sam u pakao. Svakodnevno sam slušala da sam ružna i premršava. Tjerao me da dižem utege. Optuživao me da ga varam s kolegama s posla, s prijateljem iz djetinjstva, sa susjedom.

- Droljo, glupačo, gaboru nesposobni. Da, to je bio moj život. Ako ga se tako uopće može nazvati - kaže. I danas je mnogi prijatelji pitaju kako je mogla ostati s njim toliko dugo. Pet godina. Nisu to mogli shvatiti.

 

- U jednom trenutku me vrijeđao, a minutu poslije me obasipao komplimentima i bio je najnježniji čovjek na svijetu - nastavlja Dolores. Nikad je, kaže, nije udario, no riječi su ostavljale traga. Malo, pomalo, zatvorila se u sebe. Bila je, kaže, zombi. Kuća, posao, porcija 'komplimenata'. Jedina prijateljica koja je sve znala, uspjela ju je nakon tri godine pokušavanja, uvjeriti da ga ostavi. I je. Ali mu se ubrzo i vraćala. Doma, na kat.

 

- Nakon nekih šest pokušaja, uspjela sam ga konačno ostaviti. Prijetio mi je, pratio me, zvao 40 puta dnevno i slao mi poruke. Nakon 4 mjeseca je odustao. Konačno sam mogla odahnuti - rekla je. Dugo nakon toga bila je sama. I to joj je odgovaralo. Upisala je fakultet, radila na odnosu s majkom, i nakon tri godine se zaljubila. U pravog muškarca.

Foto: iStock

Znam da vrijedim

U početku to nisam vidjela kao oblik kontrole. Stalno me zvao i slao poruke. Uvijek ga je zanimalo gdje sam i s kim sam. Mislila sam da je to ljubav. On mi je bio prva ozbiljnija veza, započinje svoju priču Katarina (29) iz Zagreba. Prvi crv sumnje i da nešto nije u redu osjetila sam kad mi je rekao da se počnem svaki dan šminkati.

- 'Izgledat ćeš puno bolje. I daj nemoj nositi tu majicu, izgledaš k'o trokrilni ormar' - znao joj je govoriti. Njegove riječi su nakon godinu dana veze postajale sve otrovnije. Ponižavao ju je kad nešto ne bi znala, a ispad bijesa imao je svaki put kad je išla s frendicama van.

- Jednom je došao u kafić gdje stalno pijem kavu i napravio mi je scenu. 'Pogledaj se, droljo jedna. Takva ideš okolo van.' Bila sam u šoku. Frendice su mi rekle da ga odmah ostavim - rekla je Katarina. Dodaje da je bila spremna na taj potez, no on joj se danima ispričavao. Govorio je da to nije on, da je užasno voli i da ga je strah da je ne izgubi. Imali su nekoliko 'dobrih' dana, a onda je opet krenuo teror.

- Užasno sam htjela da se promijeni, da bude onaj sladak, nježan muškaraca kojeg sam upoznala. Sad znam da je sve to bila samo maska. Ona jeftina, manipulativna, zla… Prestala sam izlaziti van, oblačila sam se kako je on htio, svaki dan sam čitala novine da mi opet ne bi govorio kako sam glupa i neinformirana. No, on je uvijek nalazio nešto novo. Drugu 'manu' koja mu je taj dan bila takav trn u oku - kaže. Nakon dvije godine odlučila sam reći 'dosta'.

- Ovo nije ljubav. Ne može biti. Kad je bio na poslovnom putu, našla sam se s prijateljicom. Ona me ohrabrivala, tješila, govorila mi je kako činim ispravnu stvar - govori Katarina. On prekid nije dobro podnio, vrijeđao ju je i ošamario. Prvi put. Nije posustajala. Na kraju joj je rekao da će zauvijek ostati sama, jer 'tko bi nju htio imati za curu.'

- Od toga je prošlo dvije godine. Nisam u novoj vezi, no sretna sam. Sad znam da ono nije bila ljubav, nije ni približno - zaključila je.

 

Statistika koju je sastavila Nacionalna koalicija protiv obiteljskog nasilja:

 • 4 od 10 žena je u jednom trenutku života iskusilo jedan oblik emocionalnog zlostavljanja od strane partnera.
 • 17, 9 posto žena iskusilo je to da je partner pokušava udaljiti od obitelji i prijatelja.
 • 18, 7 posto žena doživjelo je neki oblik prijetnje od strane partnera.

 

Emocionalno zlostavljanje podrazumijeva:

 • Ponižavanje
 • Kontroliranje
 • Izolaciju
 • Praćenje
 • Financiju kontrolu
 • Bijesne ispade
 • Vrijeđanje
 • Zastrašivanje
 • Pretjerana ljubomora i posesivnost

 

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo