SHUTTERSTOCK
porazno

Ginekolog sasvim iskreno: Jedna od pet mojih pacijentica nikada nije doživjela vrhunac, a ovo je najčešći razlog

Određeni životni obrasci mogu se negativno odraziti na ženino tijelo zbog čega se teže opušta i uživa u intimnim trenucima

Stanja poput stresa, rastresenosti zbog užurbanosti, anksioznosti, društvenih nametanja, proživljene traume i ostalo, mogu lako stvoriti emocionalni pritisak koji će negativno utjecati na naše zdravlje. Osim izrazito velikog rizika od razvoja kroničnih bolesti, ovi obrasci se također mogu negativno odraziti i na naše tijelo zbog čega ćemo se teže opustiti i uživati u trenucima intime.

10 uzroka nepostizanja vrhunca

Ginekolog Sachchidananda Maiti čije su pacijentice brojne žene kroz svoju je praksu otkrio kako postoje brojni razlozi zašto se žene bore s postizanjem orgazma. Uz poznatije mentalne i emocionalne blokade, na doživljaj vrhunca mogu utjecati razna medicinska stanja.

- Trauma povezana s porodom i medicinski postupci kao što su histerektomija (uklanjanje maternice) ili operacija zdjelice mogu dovesti do promjene osjeta te utjecati na sposobnost žene u postizanju orgazma - rekao je i dodao kako stanje odgođenog, rijetkog ili odsutnog orgazma (anorgazmija). Istraživanja pokazuju da otprilike 10 posto žena nikada nije doživjelo orgazam, a 50 posto ne doživljava orgazam tijekom seksualnog odnosa.

Koji su još razlozi, ginekolog Maiti čija jedna od pet pacijentica nikada nije doživjela vrhunac, donosi u nastavku:

1. Fizički razlozi

Određena medicinska stanja poput dijabetesa, multiple skleroze, hormonalni disbalans i lijekovi mogu utjecati na sposobnost žene da postigne orgazam.

2. Psihološki razlozi

Tjeskoba, depresija ili drugi problemi mentalnog zdravlja mogu spriječiti sposobnost opuštanja pritom otežavajući postizanje vrhunca.

3. Problem veze

Problemi u komunikaciji, neriješeni sukobi ili nedostatak emocionalne intimnosti s partnerom još jedan su razlog koji zasigurno utječe na sposobnost žene da se osjeća ugodno i povezano tijekom seksualnog čina.

4. Slika tijela i samopoštovanje

Negativna slika tijela i nisko samopouzdanje s kojim se žene često bore, mogu dovesti do osjećaja nesigurnosti, a time i spriječiti sposobnost potpunog opuštanja.

5. Traume iz prošlosti

Prethodna proživljena iskustva seksualnog zlostavljanja, napada ili traume mogu imati trajan utjecaj na nečiju sposobnost povjerenja i osjećaja sigurnosti tijekom intimnih trenutaka.

6. Kulturni i vjerski utjecaji

Društvena ili kulturološka te religijska uvjerenja o seksu i užitku mogu stvoriti mentalne prepreke koje ometaju sposobnost doživljavanja orgazma.

7. Nedostatak znanja

Ograničeno razumijevanje vlastitog tijela i seksualne anatomije može učiniti izazovnim istraživanje i otkrivanje onoga što je ugodno.

8. Pritisak izvedbe

Osjećaj pritiska da se ispune određena očekivanja u krevetu može ženu dovesti do tjeskobe i spriječiti prirodno napredovanje prema postizanju vrhunca.

image
SHUTTERSTOCK

9. Neadekvatna stimulacija

Nedovoljna ili nepravilna stimulacija erogenih zona može otežati postizanje razine uzbuđenja potrebne za orgazam.

10. Nuspojave lijekova

Neki lijekovi i antidepresivi mogu imati nuspojave koje utječu na seksualnu funkciju, uključujući poteškoće u postizanju vrhunca.

Otvoreno o problemima

Ovaj je ginekolog potaknuo sve koji se bore s postizanjem orgazma neka se obrate liječniku i otvoreno govore o svojim problemima.

- Stvaranjem dijaloga koji premošćuje jaz između medicinske znanosti i individualnih iskustava, možemo ublažiti stigmu povezanu sa zabrinutošću za seksualno zdravlje. Potaknuo bih otvorenu komunikaciju s ginekolozima, jer oni mogu ponuditi prilagođene smjernice i medicinske tretmane za rješavanje specifičnih problema s kojima se izrazito puno žena suočava - zaključuje.

Linker
27. travanj 2024 01:22