SHUTTERSTOCK
Izvan fokusa

Izostanak orgazma - problem s kojim se žene često susreću

Za razliku od muškaraca koji orgazam dožive 95 posto slučajeva, žene ga dožive u znatno manjoj mjeri, samo 65 posto

Internacionalna akademija seksualnih istraživanja napravila je studiju o seksualnim ponašanjima žena, odnosno, zašto kod ove skupine orgazam nerijetko izostaje. Naime, za razliku od muškaraca koji orgazam dožive 95 posto vremena, žene ga dožive u znatno manjoj mjeri, odnosno u 65 posto slučajeva.

Istraživači su došli do sljedećih saznanja koji upućuju na činjenicu zašto dolazi do izostanka orgazma kod nježnijeg spola:

1.Previše fokusa na penis i vaginu

Penis i vagina tretiraju se kao komparativni par, kada je zapravo penis homogenije usporediv s klitorisom koji ima čak više od 10.000 živčanih završetaka. Štoviše, klitoris je rijetko vodeća pozicija u većini seksualnih poza.

2. Definicija dobrog seksa

Dok postizanje orgazma muškarci smatraju dobrim seksom, istraživanja pokazuju da žene dobrim seksom definiraju one trenutke u kojima ne doživljavaju bol. Ovaj nesrazmjer u doživljajima još je jedan pokazatelj zašto žene imaju orgazme u manjem postotku.

3. Početak seksa

Jezik koji koristimo podrazumijeva hijerarhiju seksualnih činova i užitka kao predigru, da bi žena bila spremna za spolni odnos, sam spolni odnos te orgazam. Međutim, seks je puno više od prodiranja u rodnicu. Ono što nazivamo predigrom je među ostalim i stimulacija klitorisa koja nije univerzalna ni za jednu ženu i kod koje bi partneri trebali surađivati.

4. Završetak seksa

Muški orgazam se smatra završetkom seksa, odnosno muška ejakulacija kao završni čin. Time se, kroz edukaciju, stavlja veća važnost na zadovoljstvo muškaraca, dok ženski orgazam, izostaje.

5. Nedostatak seksualnog obrazovanja

Seksualno obrazovanje je generalno siromašno i često se svodi samo na reprodukciju, a s druge, fokusirano je na penetraciju.

6. Lažni orgazmi

Čak 80 posto žena lažira orgazam, pretvarajući se da ih je zapravo loša stimulacija dovela do vrhunca. Jedan od razloga zašto žene propuštaju prave orgazme je zbog pritiska da ih iskuse. Zbog fokusiranosti na vrhunac, ne otvaraju se partneru i ne usmjeravaju ga pa propuštaju stvarnu prisutnost i ugodne osjećaje koje bi zapravo mogle ostvariti.

Linker
21. travanj 2024 03:25