SHUTTERSTOCK
Nepotrebna navika

Krajnje je vrijeme da prestanete s tim! Zašto je glumljenje orgazma loše i za vas i za vašu vezu?

Jedno istraživanje iz 2019. pokazalo je da je više od polovice žena barem jednom glumilo orgazam, ali to dugoročno ne donosi nikakvu korist

"Jesi li doživjela orgazam?" Mnogi od nas su se susreli s ovim neugodnim pitanjem, a priznajemo da je ponekad lakše reći "da" nego otkriti istinu. Ako to činite, niste jedini. Jedno istraživanje iz 2019. pokazalo je da je više od polovice žena barem jednom glumilo orgazam.


Zašto glumiti orgazam?

Nije tajna da je društvo dugo zanemarivalo ženski užitak, ali zašto žene imaju potrebu glumiti nego biti iskrene kad je u pitanju njihovo seksualno iskustvo?

Spomenuta studija pokazala je da je 59 posto žena glumilo orgazme, a 55 posto je reklo da su željele razgovarati o seksu sa svojim partnerom, ali su odlučile da to neće učiniti. Evo koji su razlozi za to:

  • 42 posto je reklo da ne želi povrijediti partnerove osjećaje.
  • 40 posto njih nije bilo ugodno ulaziti u detalje.
  • 38 posto žena je bilo sram.

Seksualna terapeutkinja Aliyah Moore ispričala je za MindBodyGreen da je imala klijentice koje su priznale da je nepostizanje orgazma dovelo do razgovora koji su im naporni.

- Jedna je klijentica počela koristi antidepresive, koji mogu otežati postizanje orgazma, i nije mogla postići orgazam prvih nekoliko mjeseci. To je uzrujalo njezinog dečka, koji je inzistirao da pokuša riješiti "problem", iako je rekla da uživa u seksualnom životu. Na kraju je počela glumiti orgazme kako ne bi morala pričati o tome - rekla je Moore.

Dodaje kako naši partneri (osobito muškarci) ponekad dožive udar na ego kad njihove partnericu nisu seksualno zadovoljene. Žene su toga svjesne pa često glume kako ne bi povrijedile partnerove osjećaje. U nekim slučajevima, partnere jednostavno nije briga hoće li partnerica postići orgazam pa joj je lakše odglumiti jer on neće poslušati sugestije.

- Možda najviše frustrira to što naši partneri jednostavno ne razumiju naše orgazme. Ženi nije ništa teže postići orgazam nego muškarcu, ali obično je potrebno više od vaginalne penetracije - naglasila je Moore.


Zašto trebamo prestati glumiti orgazme?

Razumijemo zašto žene to ponekad čine, ali to neće dovesti do pozitivnih rezultata. Nemojte to činiti, čak i kad imate seks za jednu noću. Evo zašto:

Održat ćete loš seksualni život

- Glumljenjem orgazma potičete partnera da bude seksualno nekompatibilan s vama. Ako pokazujete da ste zadovoljni s onim što radi, zašto bi on to promijenio? - ističe Moore.

Povezujete partnera sa seksualnim nezadovoljstvom

Možda ne mislite da je to važno u ovom trenutku, ali naša iskustva s ljudima se urezuju u našu podsvijesti.

- Kako partnera budete povezivali s nezadovoljstvom, sve ćete se više distancirati, a u seksu će vam biti još teže uživati. Još gore, možete odvojiti svoj um od osjetila, što će vam dodatno otežati postizanje vrhunca - naglasila je seksualna terapeutkinja.

To je oblik laganja

- Možda se čini bezazleno, ali zapitajte se: Zašto ne možete vjerovati partneru oko takvog razgovora? Zašto vam nije ugodan taj razgovor? Uz to, vaš partner možda već zna da glumite orgazme i prigušuje vlastito nezadovoljstvo - navela je Moore.

Kasnije će biti teško napraviti promjene

Kao što i znate, teško se izvući iz neke laži. Jednom kada odlučite zamoliti partnera da promijeni svoje seksualno ponašanje, počet će se pitati je li vas do tog trenutka ikad zadovoljavao, objašnjava Moore.

Stvarate očekivanja za postizanje orgazma svaki put

Važno je normalizirati da, bez obzira na spol, neće svi ljudi svaki put postići orgazam tijekom seksa. Nekad je u pitanju anksioznost, stres, fizički bolovi, lijekovi ili bilo koji drugi razlozi koji sprječavaju vrhunac, a vjerujte nam, brojni su. Sasvim je normalno da nekad ni vi ni partner ne doživite orgazam i ne morate se brinuti zbog toga.

Signalizira veće probleme u vezi

- Kao seksualni terapeut, to kažem kad god imam priliku. Ako se ne osjećate sigurno izreći nelagodu ili nezadovoljstvo tijekom seksa, onda vaša veza nije zdrava i trebate ju napustiti. Čak i ako mislite da će to dovesti do svađe, obrambenog stava ili verbalnog zlostavljanja, bježite - navela je Moore.

Dodaje kako seks nije samo seks, to je intiman dio veze koji nosi težinu kao i drugi dijelovi.

- Ako vaš seksualni život nije zdrav, onda ni veza nije zdrava. No, prije nego se bacite na popravljanje seksualnog života, važno je znate imate li partnera koji je otvoren za komunikaciju i brine o vašem zadovoljstvu i dobrobiti - istaknula je.


Kako priznati da ne doživljavate orgazme?

Ako već dugo glumite, možda vam se čini da ne možete ni prestati. Najbolji način da vratite autentičnost u svoj seksualni život jest pronaći rješenje koje je proporcionalno problemu. To znači vratiti iskreni seks na isti način na koji ste "uvukli" glumljenje. Evo kako to možete učiniti:

Ako ste glumili nekoliko orgazama...

Najbolje je da to samo kažete jer zaista niste to učinili puno puta.

- Pokušajte ne iznenaditi partnera ovom informacijom tijekom seksa, radije mu dajte do znanja da želite razgovarati o tome i odvojite vrijeme za to - navodi Moore.

Dodaje kako će to vjerojatno biti neugodan razgovor, ali će postaviti iskren ton za seks nakon toga. Objasnite što vam se sviđa, a što ne u seksu i što biste dodali.

- Pitajte ga i što on misli o seksu. Uživa li u tome? Želi li isprobati nove stvari? - rekla je Moore.


Ako cijelo vrijeme glumite orgazme...

- Pokušajte postupno mijenjati ton svog seksualnog života. Dajte svom partneru do znanja da želite više komunikacije. Nemojte se bojati zastati tijekom seksa i promijeniti položaje, ali i zamoliti partnera da učini nešto ili koristi igračke - navodi Moore.

Dodaje kako je ovdje važno polako uvući promjene.


Što se treba promijeniti?

- Možda niste sigurni kako zajedno postići orgazam i trebate to malo istražiti, što je također odlična taktika ako osjećate da je vaš partner nezadovoljan. U konačnici, vi i vaš partner ćete se osjećati bolje kada oboje znate što druga strana voli - istaknula je.

Također je važno postaviti očekivanja. Naveli smo već da ne morate svaki put postići orgazam. Međutim, ako rijetko ili nikada ne možete postići vrhunac, to može biti pokazatelj većeg problema i možda ćete morati razgovarati s liječnikom ili eksperimentirati s drugim oblicima stimulacije.

No, važno je da zapamtite:

- Imate pravo biti zadovoljeni. Iako je ponekad lakše odglumiti orgazam, time ne činite uslugu ni sebi ni partneru. Imate jednako pravo na seksualno zadovoljstvo kao i vaš partner, a i on zaslužuje priliku da vas zadovolji - zaključila je.


ČITAJTE I: Nikad niste doživjeli orgazam? Iznenadili biste se da to i nije tako rijetko stanje, ali ima pomoći

Linker
20. travanj 2024 10:50