SHUTTERSTOCK
Pokušajte

Stručnjak savjetuje: Bolove u leđima spriječite uz ovih šest jednostavnih koraka

Implementacija malih i svakodnevnih navika, dovodi do smanjenja bolovima u leđima

Kada je riječ o ublažavanju boli u leđima, posebice za one koji imaju sjedilački način života ili dižu težak teret, jedan od uobičajenih savjeta naše okoline je taj da odemo liječniku ili uzmemo tabletu protiv boli. Iako su za ublažavanje boli u nekim okolnostima zasigurno potrebne ozbiljnije mjere, među ostalim, posjet liječniku specijalisti, operacija ili fizikalne terapije, iznimno je važno uzeti u obzir naizgled male navike koje mogu bol i nelagode u ovom dijelu tijela značajno smanjiti te konačno, poboljšati držanje cjelokupnog tijela.

- Implementacija malih i svakodnevnih navika, dovodi do smanjenja bolovima u leđima - kaže doktor Dallas Reynolds, stručnjak za kralježnicu koji s drugim specijalistima predlaže sljedeće navike koje će pomoći u liječenju, prevenciji i ublažavanju boli u leđima.

image
SHUTTERSTOCK

1. Započnite dan s nekoliko minuta laganog istezanja

Istezanje je odličan način za početak dana.

- Nakon što ste relativno mirni cijelu noć, jednostavni, nježni pokreti mogu promicati protok krvi i pokretljivost zglobova. Nježno i polako pomičite tijelo (izbjegavajte nagle pokrete) i usredotočite se na istezanje kralježnice i duboko disanje - savjetuje Rachel Tavel, fizikalna terapeutkinja.

Naime, jedan od razloga zašto ljudi razviju bol u leđima taj što imaju ograničenu pokretljivost ili slabost u svom tijelu.

2. Birajte obuću s nižim potpeticama

Kada je riječ o odabiru obuće, odlučite se za udobnost pred stilom. Cipele s visokom petom mogu povećati pritisak na leđima te promijeniti hod i stav.

- Ako ne nosite odgovarajuću obuću ili su vaše cipele stare i nošene, to može stvoriti devijacije u vašem hodanju stvarajući veći stres na zglobove, što može pogoršati bol u leđima - kaže Reynolds.

3. Hodajte 10 minuta

Hodanje nije samo dobro za zdravlje srca, već pruža olakšanje i bolnim leđima.

- Ako pripadate onoj skupini koja se često, zbog načina života susreće s bolovima u leđima, pronađite vrijeme za laganu šetnju svakog dana - kaže dr. Kevin Lees dodajući da hodanje pomaže oslobađanju napetosti u leđima.

image
SHUTTERSTOCK

4. Promijenite položaje

Dugo sjedenje ima brojne negativne posljedice, uključujući i izazivanje bolova u leđima.

- Čim primijetite da se pomičete u stolcu, to je jasan znak da vam je potrebno ustajanje i razgibavanje - kaže Lees.

Ustanite i istegnite se tijekom svakog sata sjedenja. Ista pravila vrijede ako stojite. Promijenite pozicije svakih 20 do 30 minuta.

5. Duboko dišite

Duboko disanje može značajno smanjiti stres i regulirati živčani sustav. Isto tako, može blagotvorno djelovati na bolna leđa.

- Kad god imate slobodan trenutak u danu, osvijestite svoje disanje. Ako je plitko, produbite ga. Dišite iz dijafragme pet do 10 puta - savjetuje Travel.

6. Promijenite poziciju spavanja

Dok su madrac i jastuk koji zadovoljavaju vaše potrebe za udobnošću, ključni za smanjenje bolova, tako je i vaša pozicija za spavanje.

-Ako spavate na trbuhu, stvorit ćete više stresa na leđima. Zato, pokušajte pri lijeganju u krevet, leći na bok ili na leđa - kaže Reynolds te savjetuje da među koljena stavimo jastuk koji će kralježnicu staviti u neutralan položaj i smanjiti stres nad zglobovima kukova i leđa.

Linker
27. travanj 2024 10:46