Kada ste pod stresom, može se desiti da odgodite obroke ili ih potpuno preskočite
 Getty Images/iStockphoto
super savjeti

Pet načina da se zdravo nosite sa stresom

Najvažnije je da se sa stresom nosimo učinkovito. Ako ga ignoriramo, kroničan stres može štetno djelovati na naš um i tijelo

Piše: David Heber, dr.med., dr.sc., FACP, FASN – Predsjednik Herbalife Nutrition Instituta


Vjerojatno poznajete nekoga tko se nalazi u stresnoj situaciji. Možda ste upravo sada i vi pod stresom i pokušavate se nositi s njime. Svatko se ponekad nađe pod stresom – radi se o prirodnoj reakciji našeg mozga i organizma na izazovne situacije ili stresore. Za našu opću dobrobit važno je da naučimo kako se nositi sa stresom.

Prema navodima godišnjeg izvješća Stres u Americi koje izdaje Američko psihološko društvo, novac i posao su i u 2018. bili značajni stresori. No, zanimljivo je da je utvrđeno da se u svim dobnim skupinama povećala tolerancija na stres.

Ako ćemo iskreno, nije svaki stres štetan. Naprotiv, stres je dio naše evolucijski uvjetovane reakcije “borba ili bijeg”, kojom se branimo od iznenadne opasnosti ili prijetnje. Reakcija našeg tijela na stres pomaže nam da budemo budniji, usredotočeni i motivirani.

Najvažnije je da se sa stresom nosimo učinkovito. Ako ga ignoriramo, kroničan stres može štetno djelovati na naš um i tijelo.


Ovladavanje stresom pomoću zdrave prehrane

Naš imunološki sustav treba odgovarajuće količine sna, tjelesne aktivnosti i kvalitetne prehrane. Nažalost, dugotrajni stres može izazvati iscrpljenost i negativno utjecati na naše raspoloženje, što otežava donošenje odluka o zdravom načinu života.

Mnogi su skloni previše jesti kad su pod stresom, pri čemu najčešće posegnu za namirnicama koje su lako dostupne i prijaju, ali često sadrže mnogo masti, soli i šećera. A ako pijete previše kave ili konzumirate kofein navečer kako biste popravili raspoloženje i energiju, to vam se može obiti o glavu tako što će vam poremetiti san.

Ako dobro promislite o onome što jedete, naročito kada ste pod stresom, lakše ćete ovladati stresom i promijeniti svoju reakciju u stresnim situacijama.

Donosimo nekoliko podsjetnika za zdravu prehranu:


Pažljivo s grickalicama!

Visokokalorične grickalice mogu potaknuti oslobađanje izvjesnih kemikalija u mozgu koje nam daju osjećaj zadovoljstva, ali samo nakratko. Kod takve hrane imate dojam da ne možete prestati jesti, što vas dovodi u čarobni krug u kojem prejedanje dovodi do debljanja, a debljanje pojačava psihički stres. I poslastice s puno šećera poput sladoleda mogu izazvati momentalni osjećaj ugode, no nakon toga uvijek dolazi nagli pad šećera u krvi, koji nas opet navodi na jelo.

Osjećate li potrebu za jelom, posegnite za hranjivim, tvrdim i hrskavim namirnicama koje od nas traže aktiviranje mišića čeljusti i tako mogu pomoći u ublažavanju stresa. Takve dobre grickalice su, primjerice, bademi, zrna soje ili sirova mlada mrkva.


Jedite redovito i nemojte preskakati obroke

Kada ste pod stresom, može se desiti da odgodite obroke ili ih potpuno preskočite. To će loše utjecati na vaše raspoloženje i imat ćete manje energije. Može doći do pada razine šećera u krvi, što će pojačati stres. Ako ste zbog stresa izgubili apetit, pokušajte jesti manje količine hrane, ali češće tijekom dana.

Osim toga, važno je da jedete u ugodnom ozračju i da obrok odvojite od posla ili drugih izvora stresa. Ako jedete za pisaćim stolom i istovremeno radite ili ako plaćate račune dok večerate, prekinite s takvom praksom. Uzmite si malo više vremena za obrok, usporite i opustite se. Tako ćete vjerojatno pojesti manje, a uživati više.


Ovladavanje stresom pomoću tjelesne aktivnosti

Čak i ako niste ljubitelj vježbanja, činjenica je da tjelesna aktivnost vrlo uspješno ublažava stres. Tijelo pri vježbanju oslobađa endorfine, s kojima se na prirodan način osjećamo dobro. Nekim su ljudima najbolji lijek za stres laganije vježbe manjeg intenziteta poput joge, pilatesa ili opuštajuće šetnje kroz park. Drugi pak više vole intenzivne vježbe poput trčanja.

Bez obzira na to koja vježba vam daje osjećaj dobrobiti i postignuća, vrlo vjerojatno je možete izvoditi i kod kuće. Na našem Herbalife Nutrition Fitness Portalu pogledajte prijedloge vježbi i nađite nešto što odgovara vašoj kondiciji! Možete početi s ovim jednostavnim vježbama:

Istock

BUDITE AKTIVNI ČITAVOG DANA – VJEŽBAJTE DOK GLEDATE TELEVIZIJU (ISKORACI S POČUČNJEM, TRBUŠNJACI, PLANK, ČUČNJEVI)


Ne zaboravite na san

Kada ne spavamo dovoljno, naš organizam luči više kortizola nego inače. Kortizol je hormon stresa, a ako ga u organizmu ima previše, možemo izgledati umorno i pod stresom. Spavanje pomaže našem tijelu da se 'popravi' obnovom stanica. To je od presudne važnosti za čitav organizam, a uz to kvalitetan san može pomoći u ublažavanju psihičkog stresa.

Prehrana, tjelesna aktivnost i dobar san mogu doprinijeti općem dobrostanju. Iako neće ukloniti stresne situacije, mogu vam pomoći da se bolje nosite sa stresom i općenito se osjećate bolje.

Linker
26. travanj 2024 15:01