Ove kompleksne vježbe pomoću utega aktivirat će cijelo tijelo.
 Snimila: Sandra Šimunović/Hanza media
Dobra forma

Bučice u ruke za čvršće mišiće - ovako se to radi...

Za više snage i bolju definiciju mišića treba vježbati kontinuirano, u serijama i s opterećenjem, bez straha od bildanja.

Vježbe pokazuje: Eva Politeo, prof. kineziologije, World CLass fitness centar


Pripadnice nježnijeg spola nerijetko imaju odbojnost prema vježbanju s utezima zbog predrasuda da će se trenirajući s dodatnim opterećenjem previše nabildati i izgledati premišićavo. No, da je to istina i da dizanje utega uistinu ima tako brz efekt, većina bi muškaraca i žena imala besprijekorno izgrađeno tijelo. Ipak, za definiranje mišića i povećanje njihova volumena potreban je velik trud, a to znači mnogo treninga i pravilne prehrane, što je dugotrajan proces pun rada i odricanja. Vježbe s opterećenjem višestruko su korisne.

Pokrećemo veću masu

- Vježbanjem s utezima troši se više energije jer pokretima tijela pokrećemo i veću masu. Utezima dodatno opterećujemo dio tijela koji želimo oblikovati. A kako mišići pamte svaku aktivnost, s vremenom nam početničke vježbe bez jačih napora postaju prelagane. Uz dodatno korištenje utega iste će vježbe postati teže, a rezultati bolji. Uz to, sa starenjem se smanjuje mišićna masa, tijelo postaje mlitavije i to je još jedan motiv da u ruke primimo utege. Ako vam se u prvi tren učini da ste “napuhani” nakon treninga, to je samo kratkotrajni efekt koji vrlo brzo nestaje - kaže Eva Politeo, prof. kineziologije.

Vježbe je dobro izvoditi točno navedenim redoslijedom uz kratke pauze između pojedinih vježbi.

Ovisno o tjelesnoj pripremljenosti, ponovite tri do pet krugova, uz odmor od četiri minute.

Izbor bučica ovisi o vašoj pripremljenosti, snazi i afinitetima, a savjet je da počnete s lakšima, jer ako se preopteretite, vježbe ćete izvoditi nepravilno, što može izazvati ozljede.

Linker
26. travanj 2024 10:37