SHUTTERSTOCK
Obratite pažnju

Zbunjenost, ubrzano disanje i povećani otkucaji srca mogu biti ozbiljni znakovi za pojavu sepse

Rano otkrivanje i brza medicinska intervencija presudni su za bolji ishod i preživljavanje

Sepsa je po život opasno zdravstveno stanje koje se javlja kada tjelesni odgovor na infekciju krene u negativnom smjeru. Može se pojaviti kao posljedica infekcija u različitim dijelovima tijela, poput pluća, abdomena ili urinarnog trakta. Sepsa potiče tjelesni imunološki sustav u ispuštanju kemikalija u krvotok, što može dovesti do proširene upale, oštećenja drugih organa i na kraju do njihovog otkazivanja. Rano otkrivanje i brza medicinska intervencija presudni su za bolji ishod i preživljavanje.

Prema procjenama, u svijetu svake godine od sepse umre 11 milijuna ljudi, odnosno jedna od pet smrti u svijetu povezana je sa sepsom. Kao i drugdje u svijetu, sepsa u Hrvatskoj u najvećem broju slučajeva pogađa starije osobe pa je na ljestvici vodećih dijagnoza kod starijih osoba u bolnicama, sepsa na petom mjestu (podaci za 2021.). Za usporedbu, desetak godina ranije, 2012. godine sepsa je bila tek na petnaestom mjestu.

Sljedeća stanja mogu biti znak za povećani oprez i uzbunu:

1. Groznica ili hipotermija

Sepsa može dovesti do abnormalne regulacije tjelesne temperature. Dok tijelo u pokušaju borbe protiv infekcije može povisiti svoju temperaturu, na kraju, kako sepsa napreduje, može napraviti obrat te pretjerano sniziti temperaturu, pojam poznat kao hipotermija.

2. Povećan broj otkucaja srca

Potencijalno po život opasno stanje pokreće sustavni upalni odgovor, što može uzrokovati širenje krvnih žila i pad krvnog tlaka.

- Otkucaji srca se povećavaju u pokušaju da se održi adekvatan protok krvi i dostava kisika u vitalne organe tijela - rekao je doktor Chun Tang, medicinski direktor i liječnik opće prakse u Pall Mall Medical.

3. Ubrzano disanje

Slično ubrzanom otkucaju srca, ubrzano disanje odgovor je tijela na pad krvnog tlaka i smanjenu dostavu kisika u tkiva. Stoga visoka frekvencija disanja, s više od 20 udisaja u minuti, može biti znak upozorenja na sepsu, smatra ovaj stručnjak. Također, znak za oprez može biti i otežano disanje te kratak, odnosno plitak dah.

4. Zbunjenost ili promijenjeno mentalno stanje

Upala izazvana sepsom također može utjecati na funkcioniranje mozga, što dovodi do kognitivnih promjena, zbunjenosti ili promjene svijesti.

5. Vrtoglavica, ošamućenost ili nesvjestica

Budući da ovo stanje može uzrokovati pad krvnog tlaka, jednako tako može potaknuti simptome, vrtoglavice, ošamućenosti ili nesvjesticu.

6. Promjene na koži

- Loša cirkulacija krvi i oksigenacija tkiva uzrokovana sepsom mogu izazvati promjenu boje kože, koja se često pojavljuje kao mrlje ili plavičasta nijansa – objasnio je dr. Tang.

7. Mučnina, povraćanje ili proljev

Upala uzrokovana sepsom može utjecati na normalnu funkciju probavnog sustava, što dovodi do povraćanja i proljeva.

- Važno je napomenuti da se sepsa može brzo razviti, pa ako vi ili netko koga poznajete doživite bilo koji od ovih znakova, osobito u kontekstu postojeće infekcije ili nedavnog medicinskog postupka, odmah potražite liječničku pomoć - zaključuje dr. Tang.

Linker
25. travanj 2024 18:16