Iz jedne čaše svježeg soka od naranče dobit ćete oko 20 posto preporučenog dnevnog unosa za odrasle osobe
 Getty Images/iStockphoto
ZDRAVLJA

Zbog odličnog sadržaja i omjera minerala naranča pomaže u uklanjanju toksina iz tijela

Ovo uvijek popularno voće, i njegov preukusan sok, odličan je izvor vitamina C (u porciji sadrži čak 52 posto preporučene dnevne količine), a sadrži i veće količine nekoliko vitamina B skupine te minerala kalija, kalcija i magnezija

Zbog odličnog sadržaja i omjera minerala naranča pomaže u uklanjanju toksina iz organizma. Najpoznatiji sastojak naranče, vitamin C, sudjeluje u mnogim procesima u organizmu, primjerice ubrzava metabolizam, ima antioksidativno djelovanje, pospješuje resorpciju željeza itd. A ima i važnu ulogu u obrambenoj sposobnosti i vitalnosti organizma.

U jednoj čaši narančina soka su 124 miligrama vitamina C, što je preporučena dnevna količina za odraslu osobu. Vitamin C održava zdravlje kože jer je važan za proizvodnju kolagena, pa ona tako postaje neprobojna barijera za brojne patogene.

Ovaj vitamin podržava proizvodnju bijelih krvnih stanica i njihovo pravilno funkcioniranje. Brojni flavonoidi u naranči djeluju protuupalno, antialergijski i antivirusno, a uz to pojačavaju djelovanje vitamina C i poboljšavaju njegovu apsorpciju u organizmu. Sastojak naranče važan za imunosnu funkciju je i vitamin A budući da pomaže razvoj novih bijelih krvnih stanica čiji je zadatak putovati krvotokom te identificirati i uništavati patogene.


Folat

Osim toga, pomaže aktivirati bijele krvne stanice kako bi se mogle suprotstaviti infekciji. Iz jedne čaše svježeg soka od naranče dobit ćete 498 internacionalnih jedinica vitamina A, što je oko 20 posto preporučenog dnevnog unosa za odrasle osobe. Tu su i folati (vitamin B9), važni za zdrav rast tjelesnih stanica i proteina. Niske razine folata u organizmu povezane su sa slabim imunitetom, objavio je Linus Pauling Institute. Jedna šalica svježeg narančinog soka osigurat će nam 74 mikrograma folata ili 19 posto preporučenog dnevnog unosa. Ovo voće sadrži i bakar, mineral čiji mehanizam djelovanja nije još razjašnjen, no poznato je da njegove dovoljne količine održavaju zdravu razinu bijelih krvnih stanica u organizmu. Nedostatak bakra uzrokuje neutropeniju, stanje karakterizirano niskim razinama bijelih krvnih stanica, zbog čega organizam postaje osjetljiv na infekcije.

Čaša soka od naranče osigurat će nam 109 mikrograma bakra, odnosno 12 posto potreba za tim mineralom. Dakle, čaša soka od naranče ili jedan do dva ploda svakoga dana bit će velika podrška našem imunitetu. Naranče će se na sobnoj temperaturi održati pet, šest dana, a u hladnjaku i 14 dana.

Linker
25. travanj 2024 22:23