Preporučena dnevna doza folne kiseline za trudnice i žene koje planiraju trudnoću je 400μg
 Foto: iStock
Dodaci prehrani

Zašto je važno unositi folnu kiselinu tijekom trudnoće

Rezultati studije, koji su objavljeni u časopisu British Journal of Nutrition, pokazali su da postoji veza između visoke razine homocisteina i niže inteligencije djece

Nedostatak folne kiseline tijekom trudnoće, osim što će izazvati defekt neuralne cijevi kod fetusa, može dovesti i do slabijih jezičnih te vizualno-spacijalnih sposobnosti (poput snalaženja u prostoru) kod djece u predškolskoj i ranoj školskoj dobi, pokazala je nova studija nizozemskih znanstvenika na uzorku od 256 djece čije su majke bile praćene tijekom trudnoće u sklopu jednog ranijeg opsežnog epidemiološkog istraživanja.

Test inteligencije

Raznim testovima djeci je procijenjen emocionalni i psihološki razvoj te im je ispitana inteligencija, a snimanjima magnetskom rezonancijom određen im je volumen mozga. Rezultati studije, koji su objavljeni u časopisu British Journal of Nutrition, pokazali su da postoji veza između visoke razine homocisteina i niže inteligencije djece.

Homocistein je aminokiselina u našem tijelu koja sudjeluje u izgradnji tkiva, a proizvodi se iz aminokiseline metionina koja se nalazi u životinjskim bjelančevinama uz pomoć folne kiseline. Ako je nema dovoljno, homocistein ostaje u krvi i uzrokuju štetu.

Jako važan vitamin

Autori su stoga zaključili kako istraživanje govori u korist preporuka o uporabi dodataka folne kiseline tijekom trudnoće. Osim što je poznato da može izazvati i veće defekte, nedostatak ovog važnog vitamina B skupine očito može dovesti i do suptilnijih promjena tijekom razvoja mozga.

Preporučuje se da žene koje planiraju trudnoću ili trudnice u ranom razdoblju trudnoće svakodnevno uzimaju folnu kiselinu u dozi od 400μg.

Linker
01. svibanj 2024 15:15