FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
studija

Niske razine vitamina B9 povezane s rizikom od razvoja demencije, provjerite imate li ga dovoljno

Folati pomažu tijelu u proizvodnji zdravih eritrocita, a može ih se pronaći u nekim namirnicama


Veći rizik od razvoja demencije uočen je u starijih osoba s niskom razinom vitamina B9, pokazalo je istraživanje. Niske razine ovog vitamina, poznatijeg kao folat povezane su i s prijevremenom smrti.

Stručnjaci iz SAD-a i Izraela kazali su da bi razinu folata kod starijih osoba trebalo rutinski pratiti i, ako je potrebno nadoknaditi manjak.

Folati pomažu tijelu u proizvodnji zdravih eritrocita, a može ih se pronaći u nekim namirnicama.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Evidence based mental health, provedeno je u Izraelu na više od 27.000 ljudi, u dobi od 60 do 75 godina. Iz skupine ispitanika nitko nije imao dijagnozu demencije prije početka studije, a dali su uzorke kako bi se utvrdilo imaju li manjak folata. Njihovo stanje pratilo se od siječnja 2013. do listopada 2017. da bi se ustanovilo hoće li se u njih razviti demencija. Manjak folata uočen je u 3418 ispitanika. Istraživači su otkrili da je manjak folata povezan sa značajno povećanim rizikom od demencije i smrti općenito. U osoba s manjkom folata zamijećen je nešto više od 1,5 puta puta veći rizik od razvoja demencije i triput veći rizik od smrti tijekom razdoblja praćenja.

Autori istraživanja su napisali: "Koncentracije folata mogu funkcionirati kao biomarker za modificiranje rizika od demencije i smrtnosti u starijoj dobi."

"Implikacije za javnozdravstvenu politiku uključuju nadzor koncentracije folata kod starijih, uvođenje preventivnih mjera kao dio implementirane terapeutske strategije i redovito praćenje kliničkih ishoda pacijenta.“

Trudnim ženama otprije se preporučuje uzimanje sintetskog folata u obliku folne kiseline. Time se pospješuje razvoj djetetova mozga, lubanje i leđne moždine kako bi se izbjegli defekti neuralne cijevi, kao što je spina bifida.

Novo istraživanje pokazuje da bi ova politika mogla imati i druge dobrobiti. Većina odraslih i djece može uzimati folnu kiselinu, ali ona nije za svakoga.

Ljudima s određenim stanjima, poput onih s rakom, manjkom B12 vitamina, podvrgnutih dijalizi bubrega i pacijenata s ugrađenim stentom, prije uzimanja suplemenata preporučuje se savjetovanje s liječnikom.


Najčešći znakovi koji pokazuju da vaše tijelo treba više folne kiseline


1. Kognitivni problemi

Folna kiselina je izuzetno važna za središnji živčani sustav. Ako vaše tijelo nema ovaj vitamin, može doći do depresije, problema s koncentracijom, možete postati zaboravni i razdražljivi. Ako se ne liječi ispravno, nedostatak folata može također povećati rizik od razvoja ozbiljnih poremećaja kao što su demencija ili Alzheimerova bolest.

2. Bolovi u tijelu

U teškim slučajevima anemije uzrokovane nedostatkom vitamina B9, vaš mozak dobiva manje kisika nego što bi trebao. Kao odgovor, arterije mozga počinju oticati što dovodi do glavobolja. Međutim, vaš mozak nije jedini organ kojemu nedostaje kisika, tako da možete osjetiti i bol u drugim dijelovima tijela, posebno u prsima i nogama.

3. Blijeda koža

Hemoglobin, protein koji se nalazi u crvenim krvnim stanicama, odgovoran je za transport kisika iz pluća u sva tkiva vašeg tijela. Kada vašem tijelu nedostaje folne kiseline, nemate dovoljno crvenih krvnih zrnaca (i hemoglobina) kako biste svojim unutarnjim organima dali potrebnu količinu kisika. To može dovesti do osjećaja slabosti u mišićima, umora, utrnulosti u rukama i stopalima i blijede kože.

4. Kratkoća daha

Ako primijetite da ste se ostali bez daha dok radite stvari koje ste nekoć radili bez problema, to znači da su razine kisika niske jer vašem tijelu nedostaju crvene krvne stanice. Uz ovaj simptom, također možete osjetiti povećanu brzinu otkucaja srca i osjećaj vrtoglavice ili čak nesvjesticu.

5. Probavni problemi

Gastrointestinalni simptomi poput mučnine, povraćanja, bolova u trbuhu i proljeva nakon jela mogu biti prvi znak da vaše tijelu nedostaje folna kiselina.

6. Rane u ustima i oticanje jezika

Ti se simptomi obično pojavljuju kada je nedostatak folata poprilično teška, pa ih ne biste trebali zanemariti. Vaš jezik može izgledati natečeno, crveno ili sjajno, obično oko vrha i rubova. Zbog smanjenja crvenih krvnih zrnaca, također možete osjetiti bol pri gutanju.

7. Smanjeni osjet okusa

Prema nekim studijama, osim poremećaja usne šupljine, nedostatak folne kiseline može dovesti do problema s okusom vaše hrane. To se događa zato što receptori okusa, zvani papili, zbog postojećih problema s jezikom ne mogu, putem živčanog sustava, slati poruke vašem mozgu


Što možete učiniti?

Najlakši način za rješavanje nedostatka folata je kroz prehranu. Trebali biste jesti više blitve, brokule, špinata, zelja, graška, graha, boba, leće, avokada, papaje, naranče, banana, jaja, žitarica, rajčica…

Linker
25. travanj 2024 15:04