Ponekad je teško odoljeti njihovu molećivu pogledu, ali morate biti čvrsti, to je za njihovo dobro.
 Foto: iStock
Vuf-vuf ordinacija

Zaštitite svoje dlakavce, uklonite sve blagdanske opasnosti

Tijekom praznika rizici za ljubimce su pojačani - lako mogu doći do hrane koja im ne treba, posvuda su ukrasi, a o buci petardi da i ne govorimo.

Piše: Lea Kreszinger, dr. vet. medicine, Veterinarska klinika Kreszinger


Prosinac, blagdanski ugođaj, a za vlasnike kućnih ljubimaca mjesec u kojem vreba tisuću i jedna opasnost. Petarde i sakrivanje u tuš-kabinama, hladno vrijeme i skliske površine koje prijete ukočenim nožicama sijedih njuški, ostaci hrane sa stolova koji se uvijek gotovo sami bacaju u gladna usta koja su se slučajno zatekla tu negdje pod nogama.

Čokolada svih vrsta, kava, masna hrana, luk i češnjak, dizana tijesta, orašasti plodovi, sol, grožđice... nikako nisu namirnice za psa!

Znam da sve već znate, jer ste i sami već sigurno dobili jezikovu juhu od vašeg veterinara. Samo ćemo kratko utvrditi koje opasnosti vrebaju oko božićnih drvaca i u posudama za kolače, možda udijeliti pokoji novi savjet za čuvanje ljubimca na sigurnom tijekom blagdana.

NEPOŽELJNI ZALOGAJI

Najčešći uzrok probavnih smetnji kod pasa u ovim danima su dobronamjerni susjedi, bake koje se sažale na tužni pogled i djeca koja vole dijeliti slatkiše s četveronožnim prijateljima. Stoga savjetujte goste koji vam dolaze da ne daju vašem ljubimcu hranu sa stola, jer time ne rade dobro ni njemu ni vama. Probleme mogu uzrokovati: alkoholna pića, čokolada (za kuhanje, tamna, mliječna), kava (mljevena, u zrnu, prekrivena čokoladom), luk i češnjak, masna hrana, sol, dizano tijesto, grožđice, orašasti plodovi, avokado te pljesniva ili pokvarena hrana.

OTROVNE BILJKE

Biljke uvijek držite na ljubimcu nedostupnim mjestima, sjetite se snimki tajnog života ljubimaca kad ostanu sami kod kuće. Osobito to vrijedi za otrovne biljke.

Ljiljani, kojih zna biti u blagdanskim aranžmanima, mogu biti smrtonosni za mačke. Mnoge vrste ljiljana mogu izazvati akutno zatajenje bubrega kod mačaka.

Božićna zvijezda nije toksična kao ljiljan, no ako je ljubimac proguta, može uzrokovati iritacije u ustima i želucu te izazvati povraćanje ili mučninu. Gutanje imele najčešće uzrokuje gastrointestinalne probleme, a i crna joha može uzrokovati povraćanje, mučninu, proljev i letargiju.

BOŽIĆNO DRVCE I DRUGI RIZICI

Držite li drvce u vodi, ona može sadržavati gnojiva koja, ako ih ljubimac proguta, mogu uzrokovati želučane smetnje. Ustajala voda pogodna je za razmnožavanje bakterija, što može dovesti do povraćanja i proljeva. Električne kabele ne ostavljajte bez zaštite, jer vašem ljubimcu prijeti opasnost od strujnog udara, pa i požara ako bi ih odlučio malo žvakati. Sakrijte ih u kanalice. Stakleni ukrasi i lampice mogu oštetiti probavni trakt ako ih ljubimac proguta. Potencijalno su opasne i vrpce, šljokice i drugi ukrasi. Baterije sadrže korozivne agense. Ako ih ljubimac proguta, mogu izazvati oštećenja u ustima, na jeziku i probavnom traktu.

Neka miriši, ali što dalje od njih...

Postoji rizik da će ljubimac popiti mirise za osvježenje prostora ako stoje u posudici ili polizati ako se proliju. Već i izloženost nekim mirisima može uzrokovati iritacije u ustima, na koži ili očima. Suhe smjese mogu iritirati dišni sustav i sluznicu očiju.

LIJEKOVI IZVAN DOHVATA

Držite lijekove izvan dohvata kućnih ljubimaca, po mogućnosti u zatvorenim ormarićima. Jedna tableta ibuprofena (200 mg) može uzrokovati čir na želucu kod psa od četiri kilograma. Za vrijeme praznika mnoge veterinarske ambulante rade skraćeno. Nerijetko tada vlasnici kućnih ljubimaca pokušavaju liječiti svoje životinje bez savjeta veterinara i posežu za lijekovima iz “kućne apoteke”.

Nikada ne dajte svom ljubimcu nikakve lijekove osim prema uputi veterinara. Mnogi lijekovi za ljude mogu biti smrtonosni kad se neprimjereno koriste kod životinja. Primjerice, tableta paracetamola od 500 mg može biti opasna za mačku tešku tri kilograma.

Antifriz ima slatkast okus. Nažalost, već vrlo male količine mogu biti smrtonosne. Jedna žličica antifriza može ubiti mačku, manje od četiri žličice opasne su za psa od pet kilograma. Zato temeljito sve očistite ako vam se antifriz prolije, držite ga u dobro zatvorenim spremnicima i pohranite u siguran ormar. Benzin, naftu i antifriz treba čuvati na mjestima nedostupnim kućnim ljubimcima. Mislite li da je vaš ljubimac progutao antifriz, hitno se javite veterinaru! Proizvodi za otapanje leda mogu iritirati kožu i usta. Ovisno o sastojku, znakovi gutanja su pojačano slinjenje, depresija, povraćanje ili poremećaj elektrolita u organizmu.

Rodenticide, tj. mamce za glodavce, stavite na mjesta nedostupna za kućne ljubimce. Uvijek budite oprezni, jer vaš se ljubimac može otrovati unatoč mjerama sigurnosti. Pri ruci uvijek imajte telefonski broj veterinara ili hitne veterinarske ambulante. Ako sumnjate da je vaš ljubimac pojeo nešto otrovno, odmah potražite pomoć veterinara.

Foto: iStock
Za očekivati je kako će se narednih dana više bacati petarde. Potrudite se da mu ti dani čim bezbolnije prođu, evo kako...

Petarde - noćna mora vlasnika i pasa

Dok neke pse pucanje petardi uopće ne uznemiruje, drugi panično skaču pod krevet i bježe u ormar skrivajući se od buke i svjetlosti. Ljubimci će se bolje osjećati ako ih ne ostavite same kod kuće za vrijeme vatrometa i pucnjave. Na žalost, to se ne može uvijek izvesti.

Znakovi anksioznosti kod životinja uključuju drhtanje, dahtanje, slinjenje, traženje pažnje (lajanje, cviljenje ili skakanje na ljude), sakrivanje i bježanje iza namještaja, u podrum, kupaonicu.

Psi ne prepoznaju gdje je izvor buke pa ponekad potpuno iracionalno bježe iz kuće. Stoga je važno čipirati ljubimca i voditi ga u šetnju na povodcu. Glazba ponekad može prikriti buku pa možete pokušati uključiti glasniju muziku s ravnomjernim ritmom. Lakše se nositi s ovim problemom ako spriječite stresne reakcije.

Sedacija

Davanje sedativa prije početka vatrometa ili pucnjave može ublažiti simptome i umanjiti stres. Savjetujte se unaprijed s veterinarom kako biste se opskrbili preparatima koje životinji možete dati za smirenje, tj. početi ih davati prije očekivane buke ili vatrometa. Neki od lijekova koje koristimo u tu svrhu su alprazolam (Xanax) i diazepam (Normabel). Kod pasa podložnijih stresu koriste se klomipraminom ili fluoksetin, koji povećavaju razinu serotonina u organizmu, ali kod tih je lijekova potrebno nekoliko tjedana, pa i više, kako bi postigli djelotvornu koncentraciju, stoga ih treba početi davati puno ranije.

Razgovarajte s veterinarom o najboljoj opciji za vašeg ljubimca, kako biste svi imali ugodan odmor. Naravno, ne zaboravite i ljubimcima pripremiti neki poklončić ispod bora. I ponekad, ali samo ponekad, nagradite ih za hrabrost i poslušnost slasnim zalogajem, iz njihove posudice za jelo.

Linker
26. travanj 2024 01:35