SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Većina ima problem, a nije ni svjesna. Pitali smo stručnjakinju kako normalizirati krvni tlak

Raznovrsna i zdravija prehrana imat će brojne učinke na cijeli organizam

Imam 32 godine i već nekoliko mjeseci imam problem s tlakom koji mi varira između 140/75 i 125/85. Najčešće je 140/80. Trebam li se javiti liječniku i koje bih pretrage trebala napraviti? Ciklusi su mi uredni i nisam još rodila.

  • Lea Z., Našice

Odgovara: dr. Dubravka Šušnjar, internist – kardiolog, KB Dubrava, Zagreb

S obzirom na navedene tegobe preporučila bih vam za početak da promijenite stil života, dakle obavezno uvesti tjelesnu aktivnost (minimalno pola sata dnevno tjelovježbe ili aktivne šetnje) te promjenu prehrane. Izbaciti masti i zasićene masne kiseline, reducirati unos soli u prehrani, izbjegavati ugljikohidrate, a uvesti mediteranski stil prehrane, znači svakodnevno koristiti žlicu do dvije maslinova ulja, jesti raznovrsno voće i povrće, cjelovite žitarice i grahorice. Raznovrsna i zdravija prehrana imat će brojne učinke na cijeli organizam, od regulacije krvnog tlaka do normaliziranja vrijednosti lipida i glukoze u krvi. Savjetujem da vodite dnevnik kontrole krvnog tlaka pa ako vrijednosti i dalje budu granične, preporučujem za početak napraviti laboratorijske pretrage krvi te KMAT (holter RR). Javite se liječniku obiteljske medicine, koji će vas uputiti kardiologu procijeni li da je to potrebno.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
13. travanj 2024 15:47