FOTOGRAFIJE:
Dežurna ordinacija

Utječe li hladnoća na preskakanje srca?

Često imam napadaje panike i posebno me strah da će na hladnom vremenu doći do većih preskakanja. Trebam li se drugačije ponašati u hladnim danima?

Prije nekoliko godina dijagnosticiran mi je prolaps mitralnog zaliska. Imam 48 godina. Radila sam 24-satni holter i ultrazvuk srca. Imam i Hashimotov sindrom. Pijem Concor 1,25 mg dnevno i terapiju za štitnjaču. Često imam napadaje panike i posebno me strah da će na hladnom vremenu doći do većih preskakanja, mada mi ova terapija odgovara. Trebam li se drugačije ponašati u hladnim danima?

Neda J., Koprivnica

Odgovara dr. Dražen Šebetić, internist-kardiolog:

image
FOTOGRAFIJE: BILJANA BLIVAJS/CROPIX

"Prolaps mitralnog zaliska može biti povezan s učestalošću tzv. preskakanja srca bilo da je porijeklo u klijetkama ili pretklijetkama. Beta-blokatori (Concor) najčešća su terapija. Panika i strah također su moguća podloga za razvoj sličnih vrsta aritmija (preskakanje srca) koje navodite i ako ih ne možete kontrolirati, potražiti pomoć specijalista (psihijatar). Hladno vrijeme nema nikakva utjecaja niti na bolest prolapsa mitralne valvule niti na učestalu pojavu preskakanju u toj bolesti i zbog toga vas ne treba biti strah."

Linker
08. svibanj 2024 14:00