FOTOGRAFIJE: PEOPLEIMAGES GETTY IMAGES
Dežurna ordinacija

Umorna sam, loše spavam, a koža mi je postala problematična i bez sjaja. Što učiniti?

Stanje kože ukazuje na zdravlje organizma. Naša koža pokazuje nam kako rade hormoni, kako radi imunitet, jetra, crijeva, bubrezi, srce. Na koži sve vidimo

Imam 48 godina i nemam većih zdravstvenih problema. Unatrag nekoliko mjeseci osjećam se jako umorno, a primijetila sam i da mi je koža osjetljivija, nema sjaja i pojavile su se bore oko očiju i usta. Iako sam lice mazala posebnim kremama i zdravo se hranila, ništa nije pomoglo. Koža je i dalje bez sjaja, ja sam i dalje jako umorna i loše spavam. Kako dalje?

Silvija B., Koprivnica

Odgovara dr. Sanja Toljan, anesteziolog:

image
FOTOGRAFIJE: BILJANA BLIVAJS/CROPIX

"Stanje kože ukazuje na zdravlje organizma. Naša koža pokazuje nam kako rade hormoni, kako radi imunitet, jetra, crijeva, bubrezi, srce. Na koži sve vidimo. Ako je vaša koža beživotna, treba vitalizirati organizam i koža će se oporaviti. Pogreška koju rade žene jest da kožu hrane kremama, a zapravo ju je važno hraniti iznutra. Najbolji melem za kožu je spavanje od 22 do šest sati, jer se koža obnavlja sekrecijom noćnih hormona, poglavito hormonima rasta. Nema lijepe kože bez spavanja. Najveći neprijatelj naše kože je previše adrenalina, on je troši i postaruje. Odmaranje i spavanje su daleko najučinkovitiji lijekovi za spas kože. Iako i nadoknada ženskih hormona može pomoći, bez odlaska na spavanje u 22 sata rezultat će biti polovičan. Predlažem spavanje, melatonin i nadoknadu ženskih hormona."

Linker
21. travanj 2024 05:47