Dnevna doza kofeina mnogima je potrebna kako bi mogli normalno funkcionirati...
 caleb george/unsplash
ima i ona prednosti

U kojim slučajevima je kava bez kofeina bolji i mudriji izbor?

Kad je riječ o izboru kave, to ovisi o vama i odgovoru vašeg tijela na kofein.

Bez obzira na to je li obična ili bez kofeina, kava je bogata antioksidansima. Iako beskofeinska kava može imati manje količine tih antioksidanata, ona nije lišena zdravstvenih dobrobiti.


Sprječavanje bolesti

Jedno istraživanje pokazalo je da konzumacija kave bez kofeina smanjuje rizik od karcinoma rektuma, dok obje vrste kave štite neurone te mogu pomoći u sprječavanju bolesti poput Alzheimera i Parkinsonove.

Obična kava zasigurno ima duži popis zdravstvenih prednosti (zdravija jetra, srce smanjuje rizik za dijabetes tipa 2…), ali razlog tomu zasigurno leži u činjenici da se studije više bave kofeinom i njegovim učincima na tijelo.


Zašto bez kofeina

Studije pokazuju kako se mnogi danas okreću kavi bez kofeina. Zašto je to tako? Zbog prevelikog unosa kofeina može doći do nervozne treskavice, tjeskobe, anksioznosti, poremećaja spavanja, ali i bržeg lupanja srca.

Mnogi također više ne podnose kofein tako dobro te im on izaziva refluks, žgaravicu i općenito probavne probleme. Beskofeinska kava kod ovih simptoma može itekako pomoći i zasigurno je mudriji izbor.

Kad je riječ o izboru kave, to ovisi o vama i odgovoru vašeg tijela na kofein. Ako ne patite od nuspojava, budite mirni i pijte kavu.

Samo pokušajte ograničiti potrošnju kofeina na 400 miligrama dnevno (3-4 šalice, ovisno o snazi). Ako više volite nešto blaže, odlučite se za onu bez kofeina.


ČITAJTE I:
Nakon što probate ovu kavu, više nema povratka na staro...

Linker
26. travanj 2024 02:46