SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Trnci u lijevoj ruci - koje pretrage bi trebalo napraviti?

Odgovara prof. dr. Hrvoje Pintarić, internist - kardiolog

Već mjesec dana osjećam trnce u lijevoj ruci (podlaktica-šaka), nekad slabije, nekad jače. Ponekad me i u predjelu prsa zasvrbi ili stegne bol na sekundu i nestane. Radio sam EKG i sve je u redu. Koje bih pretrage trebao još napraviti?

  • Josip P., Zagreb

Odgovara prof. dr. Hrvoje Pintarić, internist - kardiolog, KBC Sestre milosrdnice, Zagreb

Trnci u ruci i kratkotrajna bol u prsima nisu speciični simptomi srčanih bolesti, pogotovo bolesti koronarnih arterija u muškaraca. Važni su podaci koje bih trebao znati - koje ste dobi te javljaju li se tegobe u mirovanju ili u tjelesnom ili psihičkom opterećenju. Trnci u ruci u pravilu su uzrokovani degenerativnim promjenama ili drugom patologijom vratne kralježnice, no u svakom slučaju preporučujem učiniti kardiološki pregled i osnovnu neinvazivnu kardiološku obradu (laboratorijske nalaze, ultrazvuk srca i test opterećenja).

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr

Linker
13. travanj 2024 15:10