Istraživanja su pokazala kako je depresija vrlo podcijenjena
 Foto: iStock
Rano otkrivanje bolesti

Trebaju li sva djeca ići na pregled zbog depresije

Neovisna skupina stručnjaka predlaže skrining adolescenata kako bi se na vrijeme otkrila i liječila depresija

Sva djeca u dobi između 12 i 18 godina trebala bi ići na preventivni pregled za depresiju, predložila je skupina svjetskih stručnjaka.

Depresija kod mladih može izazvati dugotrajan osjećaj tuge i gubitak interesa za aktivnostima, a utječe na njihov uspjeh u školi te na odnose s obitelji i prijateljima. Kod većine tinejdžera, simptomi depresije uspješno se liječe, no često je podcijenjena i ostaje neotkrivena što se povezuje s rastućim rizicima za obolijevanje od depresije i rizikom od suicida u odrasloj dobi.

Stručnjaci su zaključili da nema potrebe da na skrining idu djeca mlađa od 12 godina, iako, upozoravaju, niti njih ne treba zanemariti.

- Važno je otkriti depresiju, bez obzira na dob. Svaki roditelj kojeg brine ponašanje djeteta ili njegovo raspoloženje trebao bi o tome razgovarati s liječnikom – rekla je dr. Alex Kemper, profesorica pedijatrije na Duke University School of Medicine.

Preporuke stručne skupine, prenosi Health Day, objavljene su u on-line izdanju Annals of Internal Medicine and Pediatrics.

Linker
26. travanj 2024 09:53