Dobri rezultati, naš trošak

Tko plaća terapiju hiposenzibilizacijom?

PITANJE:
Zanima me terapija hiposenzibilizacijom, koju je mojem petogodišnjem dječaku ponudio liječnik uz napomenu da je trebamo sami platiti. Radi se o hiposenzibilizaciji oralnim kapima kod kuće. Zanima me: kakvo je njihovo djelovanje i uspješnost; koliko se plaća lijek te mora li se terapija zaista plaćati? Inače, dijete pokazuje alergiju na lipu, brezu, jabuke, trešnje, bademe, lješnjake. Do sada nije bio na terapiji jer još čekamo nalaze krvi. Koje su nuspojave ove terapije?

Ivana Č., Samobor

ODGOVOR:
Hiposenzibilizacija ili alergen specifična imunoterapija (SIT) jedan je od načina liječenja alergijskih bolesti dišnih puteva. Metoda se koristi u liječenju gotovo 100 godina. Može se definirati kao ponavljana primjena specifičnog alergena osobi koja je na njega alergična (po IgE-tipu) da bi se postiglo dugotrajno poboljšanje simptoma alergije i smanjila reakcija nakon ponovnog izlaganja tom alergenu. Danas se izvodi na dva osnovna načina (davanjem alergena ispod kože ili davanjem alergena pod jezik - SLIT - sublingvalna imunoterapija). Sublingvalna terapija, koja je preporučena vašem djetetu, primjenjuje se apliciranjem alergena pod jezik, gdje se zadrži oko dvije minute, a potom proguta. Liječenje se provodi u dvije faze. U prvoj se (faza uvođenja) alergenski pripravak aplicira u rastućim dozama. Preporučuje se primjena u isto vrijeme, najbolje ujutro, prije jela. Druga faza je faza održavanja, u kojoj se alergenski pripravak primjenjuje svakodnevno ili tri puta na tjedan tijekom najmanje tri godine. Faza održavanja može se provoditi kontinuirano, tj. cijele godine, u bolesnika koji su alergični na cjelogodišnje alergene, npr. grinje iz kućne prašine ili diskontinuirano, samo u određenim mjesecima tijekom godine (prije sezone) u bolesnika koji su alergični na peludne alergene. Od inhalacijskih alergena SIT je učinkovit u liječenju bolesnika senzibiliziranih na alergene grinje iz kućne prašine, peludne alergene (peludi stabala, trava i korova) te alergene mačke i psa.

Glede uspješnosti terapije brojne, dobro dizajnirane studije kontrolirane placebom pokazale su da je SIT učinkovit u djece i odraslih bolesnika s alergijskim rinitisom i/ili alergijskom astmom te u liječenju preosjetljivosti na ubode insekata.

Troškove provođenja SIT-a snose pacijenti/roditelji. Cijena ovisi o alergenu za koji će se provoditi SIT. Postoje manje varijacije u cijeni ovisno o preparatu koji se koristi te je sublingvalna terapija skuplja metoda davanja alergena pod kožu. Okvirna cijena za fazu uvođenja je oko 180 eura, a otprilike toliko i za fazu održavanja. Ako se radi o SIT-u na grinje, faza održavanja traje cijelu godinu te je tada terapija skuplja, a za npr. brezu je sezonska, prema cvatnji, time i jeftinija.

U svakom slučaju, savjetujemo pričekati nalaze alergološke obrade iz krvi (ukupni IgE, specifični IgE) te po obradi donijeti odluku o daljnjoj terapiji. Nuspojave tijekom primjene sublingvalne imunoterapije (SLIT) obično su blage, u obliku peckanja ili svrbeža u ustima, ili u obliku blažeg otoka sluznice u usnoj šupljini te vrlo rijetko zahtijevaju dodatno liječenje ili prekid liječenja. Sistemske reakcije tijekom SLIT-a kao što su urtikarija, angioedem ili pojava bronhospazma mogu se javiti i tijekom faze povišenja doze alergena i tijekom faze primjene održavajućih doza alergena, ali vrlo rijetko. Do sada je zabilježeno nekoliko pojedinačnih slučajeva pojave anafilaksije tijekom primjene SLIT-a. Tijekom SLIT-a nisu do sada dokumentirane fatalne reakcije od 1986. godine, otkad se SLIT počeo primjenjivati u liječenju.

Linker
15. travanj 2024 11:00