Nisu sve dobre kao što se čine, pa vam ovaj vodič može pomoći.
 Foto: iStock
Nisu sve iste

Testirali smo! Aplikacije koje će vam pomoći u kontroli budžeta

10. veljača 2017.
Prije bilo kakvog pokušaja sređivanja financija potrebno je napraviti detaljnu analizu trenutne potrošnje i odnosa prihoda i troškova. Puno nam novca prođe kroz ruke, a nismo ni svjesni na što je otišao. Zato dobro dođe pomoć pametnog telefona...

Pišu: Lana Mindoljević Novak i Dean Žugčić


Nakon što ste doznali kako napokon početi štedjeti te najbrže i najbezbolnije uštedjeti 10 tisuća eura, vrijeme je da otkrijemo i kako nam u tome može pomoći i naš pametni telefon, odnosno aplikacije koje su nam putem njega omogućene. Pa krenimo...

SPENDING TRACKER

Android, iOS, besplatno

Reklame: da, povremeno iskaču

Ocjena: 5

Prilikom pokretanja aplikacije potrebno je unijeti mjesečni prihod te postupno unositi troškove kako do njih dođe. Troškovi su podijeljeni po kategorijama. Kategorije koje je aplikacija predvidjela nisu najsretnije (primjerice nema stanarine/kredita za stan, režija, kozmetike...), no to nije problem jer slobodno možete napraviti kategorije kakve vama odgovaraju. Primjerice, kategorija shopping nam se učinila preneodređenom pa smo odvojili kupovinu namirnica od kupovine kozmetičkih proizvoda, lijekova i odjeće. Podržava našu valutu, no cijela je aplikacija na engleskom. Nakon svakog unos

a troška, iznos se oduzima od prihoda i u svakom trenutku možete znati koliko vam je novca preostalo i na što je dosad potrošen. Okretanjem mobilnog telefona vodoravno moguće je vidjeti grafove koji prikazuje dinamiku potrošnje. Plus je i mogućnost unosa redovitih mjesečnih troškova - primjerice ako vam 30. u mjesecu sjeda kredit za stan, a 15. trajni nalog za mobitel, aplikacija će taj trošak uračunati automatski.

BRZI BUDŽET

Android, besplatno

Reklame: ne

Ocjena: 3

Čim otvorite aplikaciju, treba postaviti valutu, oblik prikaza troškova, kao i želite li da vas svaki dan, primjerice uvečer, aplikacija podsjeti da unesete troškove od tog dana. Dosta brzo uspijevamo unijeti mjesečni prihod kojim raspolažemo, ali unos izdataka je zbrkan. Kada uđemo u izbornik izdaci, nudi nam se da unesemo novi prihod. Ubrzo shvaćamo da čak i kad smo u kategoriji izdaci, moramo odabrati znak plus kako bismo unijeli trošak. Na kraju se uspijevamo snaći, no previše je podizbornika i cijeli bi sustav mogao biti jednostavniji. Kategorije su logične, puno ih je i pokrivaju gotovo sve stavke troškova neke prosječne osobe. Aplikacija je na hrvatskom.

HAND WALLET

Android, besplatno

Reklame: da, u dnu ekrana

Ocjena: 4

Aplikacija je na hrvatskom i podržava unos u kunama. Nakon unosa prihoda (plaće), unose se svi pojedinačni troškovi. Kategorije su toliko detaljne da vas čak i podsjete na neke troškove kojih niste ni svjesni (primjerice, naknade za kartice i račune u banci). Neke od tih kategorija imaju čak i potkategorije! Iako nam se čini pretjerano, sigurno je plus nekome da može odvojeno unijeti koliko je potrošio na mliječne proizvode, a koliko na kruh u potkategorijama prehrane. Ako unatoč velikom izboru nedostaju kategorije koje vam trebaju, lako unesete nove po svojoj želji. Moguće je odvojeno pratiti potrošnju u gotovini i na kreditnim i debitnim karticama, kao i dnevnu, tjednu i mjesečnu potrošnju na nizu (ne baš preglednih) grafova. Dobra aplikacija za one koji žele vrlo detaljnu analizu potrošnje.

GOOD BUDGET

iOS, Android, besplatno

Reklame: ne

Ocjena: 1

Dosta neobično sučelje, ne nudi unos vlastitih postavki, tako da je sve na engleskom, a i ponuđeni iznosi su u dolarima. Što je zapravo svejedno jer je važan omjer prihoda i rashoda, ali je zbunjujuće. Podatke je moguće unositi u kuverte (envelopes), a u svakoj od njih upišete predviđeni budžet za svaku kategoriju i onda pratite držite li se tog budžeta. Dosta komplicirano, nedovoljno razrađeno i nepregledno.

POCKET BUDGET

iOS, Android, besplatno

Reklame: da, u dnu ekrana

Ocjena: 1-2

Prilikom prvog korištenja potrebno je izraditi profil, ostaviti svoje ime i unijeti mjesečna primanja. Unos troškova nije kompliciran, no aplikacija ne nudi kategorije već ih korisnik treba unijeti sam. Postoji i opcija unosa opetovanih troškova, koji se pojavljuju svaki mjesec na isti datum, no kad smo unijeli ratu stambenog kredita i preostalo vrijeme otplate (koje se mjeri u godinama), na početnom nam je ekranu cijelo vrijeme stajalo da ćemo u budućnosti za tu stavku platiti nekoliko stotina tisuća kuna (future balance). Nepotrebno. Kada smo slučajno nekoliko puta krivo unijeli podatke, nismo se više mogli snaći u aplikaciji da ih promijenimo. Dosta nepregledno.

HOME BUDGET

iOS, Android, besplatno

Reklame: ne

Ocjena: 3

Vrlo pregledan početni ekran, ne traži nikakve podatke i ne treba unijeti vlastite postavke. Automatski iznose računa u kunama. Unos troškova nije po kategorijama, već sami upisujete na što je određeni iznos potrošen. Ono što je dobro razrađeno u ovoj aplikaciji je određivanje budžeta za određene stavke i praćenje da li ga se pridržavate. Primjerice, unesete da ćete ovaj mjesec u restoranima potrošiti 500 kuna, te odaberete je li to fiksno ili može varirati. Aplikacija vas upozorava ako prekoračite budžet. Ukupno gledano nije loša, pregledna je, ali za ono osnovno, praćenje troškova, mogla bi biti i bolje razrađena.

HOME BUDGET BOOK

Android, besplatno

Reklame: da, u vrhu ekrana

Ocjena: 1

Vrlo nepregledna. Svi iznosi su u dolarima, a prilikom unosa prihoda iz razloga koje nismo dokučili traži da se uz iznos unese ime nekog kontakta. Prilikom unosa troškova nudi velik broj korisnih kategorija, no ponovo traži ime. Mislili smo da treba upisati "plaća", "režije", "namirnice" i slično, no on nas je svaki put tražio da imenujemo neku osobu i unesemo njen broj. To nam je toliko zasmetalo da smo odustali od aplikacije.

MONEY MANAGER

iOS, Android, besplatno

Reklame: da, u dnu ekrana

Ocjena: 4-5

Aplikacija je vrlo pregledna. Jednostavno je unijeti prihode i kasnije unositi troškove po kategorijama. Može se unijeti i je li račun plaćen gotovinom ili karticom pa tako odvojeno pratiti stanje. Valuta je kuna, no jezik aplikacije je engleski. Cijelo je vrijeme na vrhu ekrana ispisano trenutačno stanje prihoda i rashoda, novac koji je još na računu. Na početnom ekranu nalazi se pregledan kalendar na kojem možete točno vidjeti koji ste dan potrošili koliko novca i na što.

QUICK MONEY

Android, besplatno

Reklame: da, u dnu ekrana

Ocjena: 4-5

Prilikom pokretanja aplikacija nudi jasne i brze upute za korištenje. Unos troškova je jako jednostavan jer su sve kategorije izlistane u boksovima na vrhu ekrana, a moguće je i unijeti dodatne kategorije ovisno o vlastitim potrebama. Troškovi se mogu pratiti u obliku liste, i to po danima, tjednima, mjesecima i godinama, ili u obliku grafa. Pregledan je i kalendar u kojem se vidi točno kojim se danom koliko potrošeno. Jedina zamjerka je što nije jasnije u aplikaciji naznačeno trenutačno stanje, odnosno koliko je novca potrošeno, a koliko je još na raspolaganju.

HOME BUDGET MANAGER

Android, besplatno

Reklame: ne

Ocjena: 1-2

Jako šarena aplikacija, s hrpom različitih boja i fontova. Vizualno je grozna, što bi nam manje smetalo da je funkcionalna. Međutim, na početnom ekranu teško se snaći što je što. Unijeli smo prihode, unijeli smo nekoliko troškova, dakle moguće se njome koristiti, ali jako je nepregledna i ima hrpu nepotrebnih dodataka.

Teme
Linker
22. listopad 2021 03:40