SHUTTERSTOCK
zanimljivo

Svi ih imamo - znate li što su zombi stanice i kako su povezane sa starenjem?

Kad smo mlađi, naš imunosni sustav uočava te stanice i uklanja ih iz tijela, ali, kako starimo, naš imunosni sustav nema tako velik kapacitet za to

Vjerojatno niste čuli za zombi stanice, ali svi ih imamo i znanstvenici već duže pokušavaju otkriti njihovu ulogu u starenju organizma. Zombi stanice su zapravo ostarjele stanice, tzv. senescentne stanice (više se ne dijele), koje imaju značajnu ulogu u nastanku bolesti poput raka, demencije i srčanih oboljenja. Sa starenjem veća je vjerojatnost da ćemo oboljeti od tih bolesti.

U tijeku su istraživanja kako bi se pokušalo utvrditi što točno stoji iza procesa starenja, a nedavna studija objavljena u Nature Structural & Molecular Biology otkrila je da oksidativno oštećenje (oštećenje koje se događa kao posljedica neravnoteže između slobodnih radikala i antioksidansa u našem tijelu) telomera (zaštitnih krajeva kromosoma) može potaknuti stvaranje zombi stanica.


Kako nastaju zombi stanice

U našem tijelu odvija se temeljni proces za život koji se naziva mitoza, gdje stanica duplicira sav svoj sadržaj i razdvaja se kako bi formirala dvije identične stanice. Kada mitoza nije pravilno regulirana, možete razviti zdravstvene probleme poput raka. Zombi stanice ili senescentne stanice su stanice koje se prestaju dijeliti. Kad smo mlađi, naš imunosni sustav uočava te stanice i uklanja ih iz tijela, ali, kako starimo, naš imunosni sustav nema tako velik kapacitet za to.

- Tada zombi stanice jednostavno ostaju u našem tijelu. Ne umiru, postaju otporne na smrt. Također, oslobađaju određene molekule koje mogu izazvati upalu, pa čak mogu i naštetiti drugim stanicama, a povezuje ih se i s rastom kancerogenih stanica - kaže istraživač dr. Paul Robbins, pomoćnik direktora Instituta za biologiju starenja i metabolizma i Tima za medicinska otkrića na biologiji starenja na Sveučilištu u Minnesoti. Međutim, kaže dr. Robbins, senescencija se smatra i mehanizmom protiv raka jer zaustavlja stanice koje su možda postale abnormalne da se nastave replicirati.

Dr. Robbins ističe da svi imamo zombi stanice, a njihov broj se povećava sa starenjem.

- Imunosni sustav rješava se tih stanica kada ste mladi, ali kad ostarite, ne može ih tako učinkovito očistiti stoga ih stariji ljudi ili osobe s kroničnim bolestima imaju ih više. Stanice se prestaju dijeliti nakon što su se mnogo puta tijekom života podijelile ili stekle toliko mutacija da su u opasnosti da postanu abnormalne ili dovedu do bolesti - kaže dr. Robbins.


Ključ za dulji život?

No to nije jedino istraživanje o zombi stanicama. Jedno drugo istraživanje, koje je vodio dr. Jan van Deursen iz klinike Mayo, otkrilo da uklanjanje zombi stanica može pomoći u produljenju života - barem kod miševa. Van Deursen i njegov tim otkrili su da je ubrizgavanje određene droge pokrenulo smrt zombi stanica. U naknadnom istraživanju isti je tim otkrio da je uklanjanje zombi stanica u miševa produljilo njihov srednji životni vijek za 17 do 42 posto, ovisno o spolu, prehrani i genetskoj pozadini. Miševi koji su primali terapiju također su izgledali zdravije od onih koji nisu liječeni i vjerojatnije je da će imati spontanu aktivnost i biti istraživački raspoloženi, što se smatra znakovima mladolikosti.

- Ako razumijemo zašto se događaju senescentne stanice i kako preokrenuti postupak, moći ćemo zdravije stariti s manje bolesti - kaže neurolog Santosh Kesari, dr. med. u Zdravstvenom centru Providence Saint John u Santa Monici u Kaliforniji i regionalni medicinski direktor istraživačkog kliničkog instituta Providence Southern Calif. Znanstvenici sada pokušavaju otkriti načine kako bi mogli ubiti zombi stanice pa se one neće nakupljati u organizmu, što će nas zaštititi od bolesti poput demencije, određenih vrsta raka i kardiovaskularnih bolesti. Trenutno su u tijeku istraživanja kako bi se proučio utjecaj zombi stanica i razvoja određenih bolesti poput Alzheimerove bolesti, osteoartritisa i dijabetesa. Rezultati će biti poznati za nekoliko godina.

Dr. Robbins također ističe da su zombi stanice međusobno povezane i s drugim stvarima koje pođu po zlu kako starimo. To uključuje disfunkcije u matičnim stanicama, promjene metabolizma i disfunkcije naših mitohondrija, koje stvaraju energiju za napajanje stanica.

- Ako je jedna od ovih stvari pogođena, i druge su. Sve su povezane, a to znači ako možemo ciljano izbrisati zombi stanice, mogu se poboljšati i metabolizam te razina energije - kaže dr. Robbins.

Linker
24. travanj 2024 07:27