Celulit je pojava s kojom se bori gotovo 90 posto žena u određenim razdobljima života.
 Foto: Istock
Istine i zablude

Sve što trebate znati o celulitu! I kako ga učiniti manje vidljivim - naravno

27. travanj 2018.
Iako se o celulitu naširoko govori i piše, još postoji gomila dezinformacija o toj neestetskoj pojavi. Prije nego što potrošite bogatstvo na anticelulitne tretmane ili proizvode, pročitajte što je istina o celulitu, a što nije.

Imate ga? Niste jedine: celulit je pojava s kojom se bori gotovo 90 posto žena u određenim razdobljima života, pa čak i one koje su u dobroj fizičkoj formi i vitke. Doznajte zašto celulit nastaje, možemo li na njega utjecati životnim stilom i koji tretmani pomažu u uklanjanju tih naslaga.

Žene ga imaju više nego muškarci - TOČNO

Žene su sklonije gomilanju većih količina masnih naslaga u području bokova i bedara. Osim toga, žene imaju i slabije vezivno tkivo koje bi nagomilane masnoće držale na okupu. Zamislite zgradu oko koje su postavljene skele - upravo tako su konstruirane muške masne stanice i zato celulit kod njih, čak i kad je prisutan, nije tako vidljiv kao kod žena. Ipak, oko 10 posto muškaraca pati od celulita u obliku u kojem ga imaju i žene.

S godinama se stanje pogoršava - TOČNO

I hormoni imaju važnu ulogu u nastanku celulita. Kako žene stare, njihovo tijelo luči manje estrogena - hormona koji čuva zdravlje krvnih žila i održava dobru cirkulaciju. Tako manjak estrogena može značiti slabiju cirkulaciju, a to može dovesti do smanjenja proizvodnje kolagena i razgradnje starog vezivnog tkiva.

Celulit je upisan u genima - TOČNO

Istina je da je celulit česta pojava u nekim obiteljima. Ako su vaša baka i mama imale celulit, imate veće šanse da se i kod vas razvije. Danas na tržištu postoje i genetski testovi koji vam mogu pokazati imate li varijantu gena koja vas dovodi u povišen rizik za razvoj umjerenog do značajnog celulita. No, s obzirom na to da će većina žena tijekom života razviti celulit u određenoj mjeri, upitno je isplati li se plaćati skupe genetske testove da biste otkrili nešto na što se ionako s velikom sigurnošću možete okladiti da će vas napasti.

Ako niste jedna od rijetkih sretnica u čijoj obitelji sve žene imaju glatku kožu, ne uzrujavajte se: genetsko nasljeđe ipak igra samo malu ulogu u složenom procesu nastanka celulita. Faktori kao što su prehrana, tjelovježba i tjelesna težina imaju puno veću ulogu u razvoju te pojave.

Celulit pogađa samo one koji nisu u formi - NETOČNO

Naravno, prekomjerna tjelesna težina čini celulit vidljivijim. Što je više masnih nakupina ispod kože, veća je vjerojatnost da će vaše vezivno tkivo biti pod većim opterećenjem te da će na mjestima koja "oslabe" probiti van. Celulit se javlja i kod žena koje su u odličnoj tjelesnoj formi, kaže dr. Shira Ein-Dor, vlasnica Američkog centra za uklanjanje celulita u New Yorku, koja je od celulita liječila i neke poznate modele za popularno donje rublje Victoria's Secret.

One su izrazito vitke, redovito vježbaju i hrane se dobro, pa čak i oskudno. Dakle, sve rade kako treba, ali ipak imaju celulit!

Vježbanje može smanjiti vidljivost celulita - TOČNO

Redovita tjelovježba ne može izliječiti celulit, no u mnogim slučajevima može pomoći da se spriječi njegov nastanak ili da se smanji njegova vidljivost.

Celulit nastaje kad vezivno tkivo ispod površine kože oslabi ili izgubi elastičnost, a u sprečavanju te pojave mogu pomoći istezanje i učvršćivanje kritičnih dijelova tijela (a to pomaže i u sagorijevanju viška masnoće)

Učvršćivanje mišića povlači za sobom i učvršćivanje kože te se tako stvara dojam da je celulit manje vidljiv. Naročito su učinkovite vježbe joge za stražnjicu i bedra, kao i vježbe snage koje jačaju mišiće i poboljšavaju cirkulaciju.

Odjeća utječe na pojavu celulita - NETOČNO

Nošenje kompresivnih tajica (za koje se tvrdi da poboljšavaju cirkulaciju) tijekom vježbanja može smanjiti vidljivost neravnina koje se pomiču dok se vi krećete, no to je samo optička varka i ništa drugo. Nikakve stvarne promjene nećete vidjeti na koži nakon što svučete takve tajice. Isto vrijedi i za sve odjevne predmete na tržištu koji se reklamiraju da smanjuju celulit, poput najlonki natopljenih zelenim čajem, plastičnih hlačica koje navodno pospješuju otapanje masnih naslaga i slično.

No, treba istaknuti da uska odjeća općenito, od traperica i tajica do elastičnih pasica na gaćama, može pridonijeti stvaranju celulita jer ometa normalnu cirkulaciju i usporava protok krvi.

Foto: Istock
Uska odjeća može pridonijeti stvaranju celulita jer ometa normalnu cirkulaciju i usporava protok krvi.

Pušenje može utjecati na razvoj celulita - TOČNO

Dim od cigareta dokazano šteti krvnim žilama i slabi protočnost krvi, a time ometa i proces stvaranja kolagena. Na taj način lakše dolazi i do oštećivanja vezivnog tkiva i veće vidljivosti masnih naslaga koje su ispod njega. Osim toga, ne zaboravite da pušenje ima i mnoge druge negativne posljedice na izgled, od prijevremenog starenja i pojave bora i strija do isušenosti kože, a o utjecaju na zdravlje da i ne govorimo.

Kardio vježbe najbolje djeluju - NETOČNO

Trčanje i drugi oblici kardio treninga mogu pomoći u održavanju optimalne tjelesne težine, a to može smanjiti mogućnost pojave jastučića i neravnina na kritičnim zonama.

No, želite li stvarno zagladiti kožu zahvaćenu celulitom, morate se okrenuti treningu snage. Istraživanje provedeno na South Shore YMCA u Massachusettsu pokazalo je da su odrasle osobe koje su svaki tjedan tri puta radile 30 minuta aerobnih vježbi tijekom osam tjedana izgubile dva kilograma, ali nisu dobile nimalo mišićne mase, a uz to su jedva primjetno popravile siluetu.

No, kad su iste osobe kombinirale 15 minuta aerobne aktivnosti sa 15 minuta treninga snage tri puta tjedno kroz osam tjedana, izgubile su u prosjeku oko 2,5 kilograma masnoće te dobile kilogram mišićne mase. Također, poboljšanje siluete tijela bilo je puno vidljivije.

Kreme za učvršćivanje liječe celulit - NETOČNO

Unatoč onome što piše na ambalaži takvih proizvoda, nijedna od topičkih krema nije se u testiranjima pokazala učinkovitom u trajnom uklanjanju celulita. Ipak, istraživanja su pokazala da proizvodi koji sadrže retinoide mogu donijeti privremene rezultate čineći kožu čvršćom i debljom, što pomaže manjoj vidljivosti celulita.

Ima i nekih dokaza da kreme i pilinzi sa stimulirajućim sastojcima, poput kofeina, đumbira ili zelenog čaja, mogu pomoći u poboljšanju cirkulacije i razgradnji masnih stanica. Uglavnom, topičke kreme više pomažu u oblikovanju tijela nego u uklanjanju celulita.

Fileri mogu izravnati kožu - TOČNO

Fileri koji se ubrizgavaju pod kožu, poput Restylanea i Radiessea, koji su se prvotno koristili za "punjenje" jagodica i uklanjanje bora s lica, pokazali su se učinkovitim i u ravnanju (no, samo privremenom) dijelova kože zahvaćenih celulitom. To je dobro rješenje, naročito za osobe koje su inače mršave, ali imaju nekoliko zaista vidljivih udubljenja od celulita: filer ih može ispuniti te kožu učiniti ponovno ravnom i glatkom. No, takvi postupci su prilično skupi, a rezultati traju samo nekoliko mjeseci.

Neinvazivni tretmani su uspješni - TOČNO

Laser, radiofrekvencija i razne tehnike masaža već se godinama koriste u smanjenju celulita. Rezultati koji se postižu tim metodama nisu trajni, ali su kratkoročno dobri.

Učinkovitiji su od anticelulitnih krema i isplate se ako imate vremena i novca. Ponekad je potrebno i deset do 15 laserskih tretmana da bi se postigli zaista vidljivi rezultati, a potrebno je poslije odlaziti i na tretmane održavanja jednom mjesečno.

Tretmani radiofrekvencijom mogu biti skuplji, no pokazalo se da rezultati traju od šest do 12 mjeseci.

Neke namirnice pomažu u borbi protiv celulita - TOČNO

Samo prehrana ne može utjecati na to hoćete li razviti celulit ili ne, ali dobro uravnotežena i zdrava prehrana može smanjiti upalni proces u tijelu te pomoći održavanju optimalne tjelesne težine. Dobra hidriranost - pijenjem dovoljne količine vode i unosom obilja namirnica bogatih vodom - može pomoći u jačanju vezivnog tkiva, ali i u mršavljenju. Nastojte jesti što više krastavaca, radiča, rajčica i paprika jer to povrće sadrži više od 90 posto vode.

Nema trajnog rješenja protiv celulita - TOČNO

Zapravo još nema rješenja za trajno uklanjanje problema celulita, no znanstvenici ipak napreduju u pronalaženju učinkovitijih i dugoročnijih rješenja. Najnoviji i vrlo obećavajući postupak je kirurški postupak koji se naziva cellulaze, a Američka agencija za hranu i lijekove odobrila ga je prije nekoliko godina.

Kod tog postupka se optičkim laserom topi salo, razlama vlaknasto vezivno tkivo i potiče proizvodnja novog kolagena, a sve se to radi kroz male rezove u koži.

Metoda se pokazala odličnom zato što djeluje i na vlakna koja kožu čine "ovješenom" i na masne stanice koje onda izbijaju prema površini kože i stvaraju neravnine. Oporavak nakon postupka je kratak: na primjer, ako se postupku podvrgnete u petak, već u ponedjeljak možete biti na svom radnom mjestu.

Cijena je oko 3500 dolara po nozi, a rezultati traju jednu do dvije godine.

Teme
Linker
28. rujan 2022 16:28