Od lavande, lista masline, đumbira, kurkume, lana, cimeta... Baš sve čitajte u novoj Viti.
 Foto: iStock
NOVA VITA

Sve o dobrobitima i pripremi narodnih i egzotičnih čajeva

15. ožujak 2017.
Naučite zašto piti i kako pripremati zeleni čaj, čaj od cimeta, kurkume, đumbira, goji bobica, ali i od listova masline, kadulje, sljeza, lana, lavande...

Brojne su vrste čajeva i svatko ima svoje favorite među njima. U različitim dijelovima svijeta poznati su čajevi koji se piju kao osvježavajući napitak, ali i oni koji se u narodnoj medicini svakodnevno koriste u liječenju i ublažavanju simptoma mnogih bolesti.

Narodna medicina tvrdi kako za svaku bolest postoji lijek u prirodi, a čajevi su česta pomoć u liječenju brojnih zdravstvenih tegoba. Sve o tome doznajte u novoj Viti.

Pomoć zdravlju

Moglo bi se reći kako postoji čaj za svako životno i za svako godišnje doba. Ovaj nas napitak vjerno prati kroz život pomažući nam kada smo bolesni, ali i onda kada žudimo za osvježenjem. Danas je, bez obzira na vrstu, čaj prva i najčešća pomoć kod gripe i prehlade. Vlaži sluznicu dišnih organa sprečavajući tako razvoj štetnih mikroorganizama i pomaže izlučivanje sekreta.

Čaj od pelina pomaže probavu, onaj od lipe znojenje, a čaj od maslačka izmokravanje. Maloj djeci protiv grčeva obično dajemo čaj od komorača, a starijim je ljudima dobar saveznik protiv zatvora stolice čaj od krkovine.

Čaj pijemo ujutro za razbuđivanje i uvečer za bolji san. Ledeni čajevi nas osvježavaju i hlade, a vrući nam griju i dušu i tijelo.

Vita donosi sve o hrvatskim narodnim čajevima, ali i o egzotičnim napicima. Naučite zašto piti i kako pripremati čajeve od kineskog čajevca, zeleni čaj, čaj od cimeta, kurkume, đumbira, goji bobica, ali i od listova masline, kadulje, sljeza, lana, lavande...

Donosimo i kalendar skupljanja čaja po mjesecima te savjete kako sušiti bilje. Pravilno korišteni čajevi i čajne mješavine imaju iznimno pozitivno djelovanje na organizam. Ipak, valja znati kako se dugotrajna primjena nekih čajeva može negativno odraziti na organizam. Doznajte u kojim je slučajevima potreban oprez.

Novi broj Vite izlazi u četvrtak, 16. ožujka, a u paketu s Jutarnjim listom stoji samo 12 kuna.

Teme
Linker
04. lipanj 2023 09:48