SHUTTERSTOCK
zdravlje

Svatko tko pati od glavobolje trebao bi obratiti pažnju i na prateće simptome - mogu ukazivati na nešto puno ozbiljnije

Od stresa i nedostatka sna do previše kave, svakodnevno imamo cijeli niz okidača za glavobolju. No, ponekad uzroci glavobolje mogu biti mnogo ozbiljniji

Većina ljudi će bez razmišljanja popiti nekoliko paracetamola kad ih uhvati glavobolja, no snažna glavobolja može ukazivati i na mnoga, potencijalno po život opasna stanja. Stoga ne biste samo tako trebali prihvatiti glavobolju kao nešto uobičajeno. Naprotiv, svatko tko pati od glavobolje trebao bi obratiti pažnju na to ima li još nekih pratećih simptoma, koliko je jaka bol te jesu li nedavno pretrpjeli kakvu ozljedu, a onda poduzeti potrebne mjere. Općenito, većina glavobolja prolazi sama od sebe i ne predstavljaju simptom neke ozbiljne bolesti. Ipak, primijetite li da vam se glavobolja stalno vraća, da analgetici ne pomažu i da bol postaje sve jača, trebali biste se obratiti svom liječniku. Izuzetno je važno da odete liječniku i onda kad je glavobolja praćena nekim od sljedećih simptoma:

  • povraćanje
  • bol pri izlaganju buci ili svjetlosti
  • pulsirajuća bol s prednje ili bočnih strana glave

Trebali biste odmah nazvati hitnu službu ako uočite nešto od ovoga:

  • bol u čeljusti pri jedenju
  • zamućen ili dvostruki vid
  • bolni skalp
  • utrnulost ili slabost u nogama i rukama

- Morate se javiti hitnoj pomoći i ako je vaša glavobolja iznenadna ili ekstremna te ako se javila nakon neke povrede glave. Trebali biste razgovarati s liječnikom i ako imate glavobolju i osjećate se bolesno, povraćate i buka ili svjetlost vam uzrokuju bol ili ako imate snažnu pulsirajuću bol s prednje i bočnih strana glave. Snažna glavobolja praćena boli u čeljusti pri jelu, zamućenim ili dvostrukim vidom, bolnim vlasištem ili utrnulošću i slabošću u rukama i nogama smatra se hitnim medicinskim stanjem te biste stoga trebali zatražiti hitnu pomoć - pojašnjava farmaceut Abbas Kanani. Dodaje i da biste trebali učiniti isto i ako se glavobolja javila iznenada ili je ekstremno bolna, kao i ako dijete ima ekstremno snažnu glavobolju praćenu poteškoćama u govoru ili pamćenju, gubitkom vida, osjećajem konfuznosti i omamljenosti, ako ima visoku temperaturu i simptome meningitisa te ako su mu bjeloočnice crvene.

- Nazovite hitnu pomoć i ako je vaše dijete mlađe od 12 godina te ima glavobolju praćenu otežanim govorom, gutanjem, držanjem ravnoteže ili hodanjem, omamljenošću ili osjećajem manjka energije ili ako se glavobolja javi u roku od pet dana nakon neke ozljede glave - upozorava Kanani dodajući da teške glavobolje mogu upućivati na pritisak na mozak uzrokovan krvarenjem, krvnim ugruškom ili nakupljenom tekućinom. To u nekim slučajevima može dovesti do oštećenja mozga koje može biti trajno ili privremeno. No, glavobolja može biti i simptom nekoliko potencijalno po život opasnih stanja, od moždanog udara do tumora.

Akutni sinusitis

Sinusna glavobolja ili bol nalik na pritisak iza očiju, bol u zubima ili mekoća lica na dodir mogu ukazivati na sinusitis. To je stanje kod kojeg mali prazni prostori iza jagodičnih kostiju i čela postaju otečeni, obično uslijed infekcije.

- Glavobolja uzrokuje pritisak i osjećaj punoće u obrazima, iza obrva i čela te se može pogoršati kad se nagnete naprijed ili legnete, a tada se može javiti i bol u gornjim zubima - kaže Kanani dodajući da mogu biti prisutni i drugi simptomi, poput začepljenog nosa, oslabljenog njuha i zelene ili žute sluzi u nosu. Akutni sinusitis obično je blaga bolest koja prolazi sama od sebe u roku od dva do tri tjedna, no oboljeli se mogu osjećati prilično loše, a bolest može postati i kronična. Bilo bi dobro da porazgovarate sa specijalistom, ali nije nužno tražiti hitnu pomoć.

Aneurizma u mozgu

Aneurizma u mozgu je oteklina nastala na slabom dijelu krvne žile. U većini slučajeva ne uzrokuje ekstremne simptome, no ako pukne može biti itekako opasna. Naime, tada može doći do subarahnoidalnog krvarenja kod kojeg krvarenje uzrokuje veliku štetu u mozgu. Ključan znak da bi se to uskoro moglo dogoditi je glavobolja ili promjene u vidu.

- Puknuće aneurizme može uzrokovati poremećaje vida, poput gubitka vida ili dvostrukog vida, kao i boli iznad i oko očiju, glavobolje, utrnulosti i slabosti u rukama i nogama s jedne strane tijela te otežanog govora. Uočite li simptome nepuknute aneurizme, trebali biste o tome porazgovarati sa svojim liječnikom.

- Iznenadna bol u glavi može biti znak puknuća aneurizme, a specifična je po tome što je riječ o zasljepljujućoj boli koja nije nalik ičemu što ste prije doživjeli. Puknuta aneurizma je hitno medicinsko stanje te odmah trebate nazvati hitnu pomoć – ističe Kanani.

image
SHUTTERSTOCK

Moždani udar

Većina moždanih udara može se otkriti s pomoću GROM testa:

  • G znači govor (otežan i nerazumljiv)
  • R znači ruke (jedna ruka je slaba i „pada”)
  • O znači oduzetost (asimetrično lice, jedna strana visi)
  • M znači minute (svaka je minuta bitna što znači da ODMAH morate pozvati Hitnu pomoć).

Ipak, povremeno moždani udar može uzrokovati drugačije simptome, poput naglog gubitka ili zamagljenosti vida ili nagle vrlo jake glavobolje koja nije nalik ničemu što ste ikada doživjeli. Ta se glavobolja može pojaviti u roku od nekoliko minuta. Bol se može javiti na onoj strani mozga na kojoj ugrušak blokira dotok krvi i često se osjeća u očima ili na jednoj strani glave. Glavobolja obično nastupa uz druge simptome, poput slabosti, utrnulosti, omamljenosti i otežanog govora. Ponekad lijekovi mogu biti uzrok boli i u tom slučaju biste trebali porazgovarati sa svojim liječnikom opće prakse. Glavobolja bi se s vremenom trebala smanjiti i obično se može kontrolirati analgeticima. Imate li upornu glavobolju koju ne možete kontrolirati ili bilo koji simptom moždanog udara, odmah nazovite hitnu pomoć.

Meningitis

Glavobolja je i jedan od ključnih simptoma meningitisa, upale ovojnice oko mozga i leđne moždine. Stanje može biti vrlo ozbiljno ako se odmah ne počne liječiti pa je važno da odmah potražite stručnu pomoć ako mislite da imate ovu bolest.

- Upala uzrokovana meningitisom tipično uzrokuje simptome poput glavobolje, ukočenog vrata i groznice. Možete osjetiti i omamljenost, osjetljivost na svjetlost ili imati osip koji ne blijedi kad pritisnete čašu o kožu. Ipak, osip se ne javlja uvijek kod meningitisa. Simptomi meningitisa se razvijaju vrlo brzo te trebate što prije nazvati hitnu pomoć mislite li da vi ili netko pored vas ima tu bolest. Neke osobe misle da su jednostavno previše popile te brkaju mamurluk sa simptomima meningitisa - upozorava Kanani.

Tumor mozga

Otprilike polovica osoba s dijagnosticiranim tumorom mozga izjavila je da je jedan od prvih simptoma bila glavobolja. Iako u većini slučajeva glavobolja ne znači da imate tumor mozga, važno je znati kada bi se moglo raditi upravo o tome. Osim glavobolja, tumor mozga može izazvati epileptičke napadaje, mučninu, povraćanje i probleme s pamćenjem. Može čak izazvati i promjene u osobnosti, slabost ili paralizu s jedne strane lica te probleme s govorom ili vidom. Patite li od takvih simptoma, naročito od glavobolje koja je drugačija od onih koje ste iskusili prije u životu, trebali biste otići liječniku.

Linker
23. travanj 2024 08:45