SHUTTERSTOCK
Istraživanje tjedna

Svaka godina provedena u obrazovanju produljuje život za dva posto

Ne imati nikakvo obrazovanje loše za naše zdravlje, kao i piti previše alkohola ili pušiti deset cigareta godišnje

Svaka godina obrazovanja može smanjiti rizik od smrtnosti od gotovo dva posto, pokazalo je novo istraživanje. Uz to, ne imati nikakvo obrazovanje, jednako je loše za naše zdravlje, kao i piti previše alkohola ili pušiti deset cigareta godišnje tijekom deset godina. Pokazala je to metaanaliza 603 istraživanja iz cijelog svijeta, koja je imala cilj kvantificirati odnos između obrazovanja i smrtnosti. Proveli su je Istraživačko vijeće Norveške i Zaklada Bill & Melinda Gates, a nalazi su objavljeni u znanstvenom časopisu The Lancet Public Health.

image
SHUTTERSTOCK

Rezultati istraživanja

Osobe koje su završile osnovnu školu imale su u prosjeku 13 posto manji rizik od smrti, dok su oni koji su završili srednju školu (s 12 godina obrazovanja) imali 25 posto manji rizik od smrti, u usporedbi s onima koji nisu. Osobe s 18 godina obrazovanja imale su smanjenje rizika od smrtnosti od 34 posto. Ti nalazi slični su zaštitnim učincima dobre prehrane i tjelesne aktivnosti te štetnosti čimbenika rizika kao što su pušenje i alkohol - kaže dr. Terje Andreas Eikemo, koautor i voditelj Centra za istraživanje globalnih zdravstvenih nejednakosti s Norveškog sveučilišta znanosti i tehnologije (NTNU).

Zaključci

- Kako bi se smanjile nejednakosti u smrtnosti, važno je ulagati u područja koja promiču mogućnosti ljudi da se obrazuju. To može imati pozitivan učinak na zdravlje stanovništva u svim zemljama - rekla je Claire Henson, koautorica i istraživačica na Institutu za zdravstvenu metriku i procjenu (IHME) Sveučilišta Washington.

U zemljama Europske unije obrazovanje je obvezno, s time da u nekim zemljama djeca u školu kreću ranije nego u drugim. Većinom je to sa šest ili sedam godina, ali u Francuskoj i Mađarskoj djeca se u školu upisuju u ranijoj dobi. Prema podacima Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu, Francuska, Belgija i Njemačka imaju najdulje trajanje obveznog obrazovanja u Uniji.

Većina studija uključenih u metaanalizu bila je iz područja s visokim prihodima, a autori su pozvali na više istraživanja iz područja svijeta u kojima je pristup školovanju nizak.

- Povećanjem godina globalnog školovanja, možemo pomoći u suzbijanju rastućih razlika u smrtnosti - zaključili su autori.

Linker
15. travanj 2024 23:04