SHUTTERSTOCK
Smanjite zabrinutost

Neurotičnim muškarcima srce brže stari

Studija otkriva da se štetne promjene na srcu vide kod osobnosti poput tjeskobe, depresije i pretjerane zabrinutosti

Osobine ličnosti poput tjeskobe i i razdražljivosti povezane su s ranijim znakovima starenja srca, a to je izraženije kod muškaraca nego kod žena, pokazala je studija koju je sa svojim timom proveo kardiolog prof. Steffen Petersen sa Sveučilišta Queen Mary.

- Znamo da postoji povezanost između mentalnog zdravlja i potencijalnog razvoja kardiovaskularnih bolesti. Naša je studija otkrila da se štetne promjene na srcu vide u ljudi s neurotičnim crtama osobnosti poput tjeskobe, depresije i pretjerane zabrinutosti. Čak i kad se u obzir uzmu čimbenici životnog stila poput pušenja, tjelesne težine i životne dobi, čini se da su neurotične osobine ličnosti povezane sa znakovima starenja srca - rekao je prof. Petersen.

Neurotične crte osobnosti i zdravlje

Njegov će tim sada pokušati dokučiti na koji način te crte osobnosti dugoročno utječu na funkciju rada srca i na rizik od razvoja srčanih oboljenja. Dosadašnja istraživanja pokazala su da neurotičnije osobe, a pri tome se misli na tjeskobnije, zabrinutije, one koje burno reagiraju na gotovo svaki podražaj, teže se prilagođavaju, ponekad se rigidno ponašaju, imaju psihosomatske poremećaje i slično, imaju između ostalog veću fibrozu srčanog mišića i veću ukočenost arterija, neovisno o drugim, tradicionalnim vaskularnim rizicima.

James Leiper, pomoćnik medicinskog direktora Britanske zaklade za srce, rekao je kako je poznato da život s narušenim mentalnim zdravljem može povećati rizik od srčanih i krvožilnih bolesti, a ovo važno istraživanje pokazuje da određene osobine ličnosti, koje mogu biti rani znakovi stanja mentalnog zdravlja, mogu dovesti do promjena na srcu koje su sinonim za starenje srca. Također, brojna su druga istraživanja pokazala da neurotične osobe žive kraće te češće obole od tjeskobnog poremećaja i depresije.

Linker
26. travanj 2024 18:46