Provjerite rad štitnjače
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Živim.hr
Živim.hr
provjerite

Sumnjate na probleme sa štitnjačom? Ovaj brzi kućni test s toplomjerom će vam reći je li sve u redu

03. kolovoz 2021.
Temperatura tijela odmah nakon buđenja signalizirat će vam je li sa štitnjačom sve ok

Znate li da rad štitnjače možete prekontrolirati i pomoću tjelesne temperature? Naime, temperatura tijela odmah nakon buđenja signalizirat će vam je li sa štitnjačom sve u redu i radi li kako treba. Ovaj način provjere aktivnosti štitnjače otkrio je prije 50- ak godina dr. Broda Barnes, američki liječnik u svojoj knjizi o aktivnostima i neaktivnostima štitnjače odnosno endokrinim disfunkcijama. Tjelesnu temperaturu proglasio je moćnim saveznikom u detektiranju ovog problema i osmislio jednostavan test koji možete raditi kod kuće, u krevetu, odmah nakon buđenja.


Barnesov test

Priprema za test započinje navečer, prije spavanja. Pripremite toplomjer i protresite ga kako bi temperatura koju pokazuje bila niža od 35 C.

Ujutro, nakon buđenja izmjerite temperaturu (najbolje je staviti toplomjer ispod pazuha, na golu kožu i držati 10-ak minuta). Temperarura koja će se na toplomjeru pokazati nakon mjerenja zove se “jutarnja bazalna temperatura”. Odmah je zapišite kako ne biste zaboravili kolika je bila.

Test radite 3 dana zaredom kako biste bili sigurni u njegove rezultate, piše portal štitnjača.hr


Rezultati testa

1. Ako je temperatura na toplomjeru između 36.5 C i 36.8 C - štitnjača radi normalno

2. Ako je temperatura na toplomjeru niža od 36.5 C - štitnjača radi smanjeno (simptomi smanjenog rada štitnjače su depresija, nedostatak energije, umor, infekcije, kronična glavobolja, nedostatak pamćenja i koncentracije, gubitak kose, itd.)

3. Ako je temperatura na toplomjeru viša od 36.8 C -štitnjača radi ubrzano ili je u tijelu prisutna infekcija

Stoga, ako je temperatura ispod ili iznad uobičajenih vrijednosti, obratite se liječniku kako biste potvrdili dijagnozu i dobili stručan savjet.

Temperatura može varirati zbog infektivnih bolesti, kod žena koje su u menopauzi ili imaju menstruaciju. Zbog toga ovaj test napravite kada ste zdravi i kada nemate mjesečnicu.


ČITAJTE I: PREPOZNAJTE IH NA VRIJEME Ovo su najčešći simptomi ubrzanog, ali i usporenog rada štitnjače


Što je potrebno za dobar rad štitnjače?

Za normalan rad štitnjače nužan je, prije svega, život bez stresa (onoliko koliko je to moguće). Zatim su potrebni dobar rad jetre, selen, vitamin A, kortizol, magnezij i vitamin B.


ČITAJTE I: Najčešći simptomi bolesne štitnjače i koje namirnice treba jesti, a koje izbjegavati kod hipotireoze


Izvor: štitnjača.hr

Teme
Linker
22. rujan 2021 19:47