Znate li da i najlonke mogu dovesti do gljivičnih infekcija?
 Getty Images/iStockphoto
pusti, pusti modu

Stručnjaci upozoravaju: uzrokuju proširene vene, celulit, infekcije, pa čak i skoliozu, a svaka žena ih ima u ormaru

Uske traperica, velika torba, štikle… Sve su to odjevni predmeti koji, kažu stručnjaci, imaju negativne posljedice na zdravlje.

Uski korzeti su stvar prošlosti, ali i u 21. stoljeću postoje odjevni predmeti koji mogu naštetiti našem zdravlju.


Uske traperice

Dobar par traperica neizostavan je komad odjeće koji se nalazi u gotovo svakom ormaru. Već dugi niz godina, popularne su skinny, odnosno vrlo uske traperice. Nažalost, ovaj tip traperica narušava cirkulaciju krvi što dovodi do proširenih vena i celulita. Zbog tkanine koja je usko priljubljena uz kožu, ona ne može disati te lako može doći i do uraslih dlaka.


Štikle

Znamo da odlično izgledaju, ali ne morate ih nositi svaki dan. Štikle mogu dovesti do oticanja, kao i do boli u leđima i nogama, hernije i iskrivljene kičme. Ako ih nosite svaki dan, povećavate šanse za osteoartritis.


Obuća s ravnim đonovima

Može se činiti da je ovakva obuća posve bezopasna, ali liječnici tvrde da mogu izazvati zdravstvene probleme jer je pritisak na stopalo onda nejednak. Stopalo postaje ravno i gubi zdravi oblik. Sve ovo može uzrokovati bol u stopalu, kao i leđima.

Neadekvatne cipele ne podupiru dovoljno noge i gležnjeve, što loše utječe na kukove i koljena. Vrlo je važno da tenisice odgovaraju sportskoj aktivnosti kojom se bavite.

Visoke tenisice koje, na primjer, nose košarkaši štite gležnjeve, ali ni u tome ne treba pretjerivati. Previše potpornih jastučića ograničava prirodno kretanje zglobova.


Tajice i najlonke

Sintetički materijali pogoduju razvoju bakterija i gljivica te lako može doći do vaginalnih infekcija.


Velike torbe koje se nose na jedno rame

Stvar je u tome da torbu konstantno nosimo na jednom ramenu, a to neminovno dovodi do gubitka zdravog položaja tijela. Zbog neravnoteže možete doći do grčeva u mišićima, ali i do skolioze.


Pidžama

Pidžame koje su pretijesne i pretople pogoduju razvoju bakterija koje dovode do iritacije kože, svrbeža, osipa i gljivičnih infekcija. Ženama koje često imaju gljivične infekcije preporučuje se spavanje bez pidžame.

Golo spavanje dobro je i za one koji pate od nečiste kože, prištića ili dermatitisa. Kako napominju stručnjaci, dobro je i za naše intimne dijelove tijela, koji su neprestano pokriveni i time podložni raznim infekcijama.

Linker
25. travanj 2024 21:59