SHUTTERSTOCK
Prag boli

Stručnjaci objavili listu 20 najbolnijih zdravstvenih stanja koja itekako utječu na kvalitetu života

Nacionalni institut za zdravlje sastavio je nasumičan popis koje smatra najbolnijima

Svatko od nas ima različiti prag tolerancije na bol. Ipak, složit ćemo se da o kojem god se pragu radi, bol je neugodna i može uvelike utjecati na kvalitetu obavljanja naših svakodnevnih zadataka. Razumljivo, ponekad je teško spoznati snagu nečije boli ako ju i sami nismo iskusili. Kako bismo mogli razumjeti, Nacionalni institut za zdravlje je sastavio nasumični popis onih stanja, ukupno 20 njih, koje smatra najbolnijima. Ona su sljedeća:

1. Endometrioza - stanje u kojem tkivo slično sluznici maternice počinje rasti na drugim mjestima, poput jajnika i jajovoda. Prilikom ljuštenja, budući da tkivo nema kamo otići, stvaraju se iznimno jaki bolovi. Ovo kronično stanje može utjecati na žene bilo koje dobi. Simptomi mogu varirati, no znakovi boli uključuju bol u zdjelici, bol nakon spolnog odnosa, mučninu i poteškoće s trudnoćom. Oboljele žene često imaju obilne i bolne mjesečnice.

2. Herpes zoster - infekcija koja uzrokuje bolan osip. Prvi znakovi uključuju osjećaj bockanja na području kože ili glavobolju prije nego što se nekoliko dana kasnije pojavi osip. Može proći i do četiri tjedna dok osip zacijeli, a u tom razdoblju koža može biti izrazito osjetljiva i bolna.

3. Hernija diska - nastaje kada mekani unutarnji dio diska iskoči iz svog ležišta u kralježnični kanal. Ako to tkivo pritišće živce koji se spuštaju niz leđnu moždinu, osoba osjeća jaku bol. Također, hernija može uzrokovati bol u donjem dijelu leđa, utrnulost ili trnce u ramenima, rukama, leđima, nogama ili stopalima, bol u vratu, probleme sa savijanjem ili ispravljanjem leđa te opću slabost mišića. Uz navedeno, iščašenje diska može uzrokovati išijas, bol koja se širi niz stražnjicu i nogu. Dok će u većini slučajeva uz odmor, fizikalne terapije i lijekove protiv bolova nekima biti bolje, u težim slučajevima neki će biti podvrgnuti operativnim zahvatima.

image
SHUTTERSTOCK

4. Upala slijepog crijeva - obično počinje bolom u sredini trbuha koja se može pojaviti i nestati. Unutar nekoliko sati, bol se širi do donje desne strane, gdje se obično nalazi slijepo crijevo, te postaje stalna i jaka. Pritisak ruke na ovo područje, kašljanje ili hodanje mogu pogoršati bol. Ako imate upalu slijepog crijeva, možete imati i druge simptome, uključujući mučninu, gubitak apetita, zatvor ili proljev i visoku temperaturu.

5. Smrznuto rame - znači bolno i ukočeno rame s limitiranošću pokreta ruke koje može mjesecima, ponekad godinama. Ovo stanje se događa kada se tkivo oko ramenog zgloba upali. Doktori to obično liječe vježbama za ramena i lijekovima protiv bolova.

6. Cluster glavobolja - uzrokuje jaku bol u području sljepoočnice na jednoj strani glave. Bol se javlja bez upozorenja i traje između 30 minuta do sat vremena. Javlja se tijekom razdoblja od jednog do tri mjeseca. Nakon, slijedi razdoblje od nekoliko mjeseci do godina bez glavobolje. Svatko ih može dobiti ovu vrstu glavobolje, ali češće su kod muškaraca u 30-im ili 40-im godinama.

7. Slomljene kosti - poznato i pod nazivom prijelomi koji se događaju nakon nesreće poput pada ili udarca nekim predmetom. Tri najčešća znaka slomljene kosti su bol, oteklina i deformacija. Međutim, ponekad može biti teško reći je li kost slomljena ako nije pomaknuta.

8. Kompleksni regionalni bolni sindrom (CRPS) - je stanje u kojem osoba osjeća stalnu, tešku i iscrpljujuću bol. Iako je većina slučajeva CRPS-a potaknuta ozljedom, rezultirajuća bol je puno jača i dugotrajnija od normalne. Bol obično zahvaća samo jedan ekstremitet, ali se ponekad može proširiti i na druge dijelove tijela. Koža zahvaćenog dijela tijela može postati toliko osjetljiva da lagani dodir, udarac ili čak promjena temperature mogu izazvati intenzivnu bol. Zahvaćena područja također mogu postati natečena, ukočena ili podvrgnuta promjenama boje ili temperature. Dok se kod jednih stanje poboljšava tijekom vremena, kod drugih s CRPS-om bol traje dugi niz godina.

9. Srčani udar - je ozbiljno i hitno stanje u kojem je dotok krvi u srce iznenada blokiran, obično krvnim ugruškom. Nedostatak krvi u srcu može ozbiljno oštetiti srčani mišić i biti opasan po život. Simptomi mogu uključivati bol u prsima, otežano disanje, osjećaj slabosti i tjeskobe. Zanimljivo, bol se često može zamijeniti s probavnim smetnjama.

10. Artritis - stanje koje uzrokuje jaku bol i upalu u zglobu. Osteoartritis i reumatoidni artritis dva su najčešća tipa artritisa.

11. Giht - uzrokuje iznenadnu jaku bol u zglobovima. Može ga se teško dijagnosticirati jer su simptomi slični drugim stanjima. Napadaji gihta obično se liječe protuupalnim lijekovima poput ibuprofena.

12. Anemija srpastih stanica - naziv je za skupinu nasljednih zdravstvenih stanja koja utječu na crvena krvna zrnca. Anemija srpastih stanica je ozbiljno zdravstveno stanje koje traje cijeli život, iako liječenje može pomoći u upravljanju mnogim simptomima.

13. Migrena - definira se kao umjereno do jaka glavobolja koja se osjeća kao pulsirajuća bol na jednoj strani glave. Mnoge osobe dodatno imaju simptome kao što su mučnina, osjetljivost na svjetlo ili zvuk. Ovo zdravstveno stanje pogađa između jednu do pet žena i jednog do petnaest muškaraca.

image
SHUTTERSTOCK

14. Išijas - je upalno stanje u kojem se bol proteže od kukova prema stopalima. Simptomi se mogu pogoršati prilikom kretanja, kihanja ili kašljanja. Obično se poboljša za četiri do šest tjedana, ali može trajati i dulje.

15. Bubrežni kamenci - obično se nalaze u bubrezima ili u mokraćovodu. Mogu biti iznimno bolni i dovesti do infekcije ili do nepravilnog rada bubrega. Kamenci se mogu razviti u jednom ili oba bubrega i najviše pogađaju osobe u dobi od 30 do 60 godina.

16. Neuralgija trigeminusa - je iznenadna, jaka bol na licu. Često se opisuje kao oštra pucajuća bol ili kao strujni udar u čeljusti, zubima ili desnima. Obično je nepredvidiva, s napadajima koji mogu trajati od nekoliko sekundi do otprilike dvije minute. U većini slučajeva neuralgija trigeminusa zahvaća samo jednu stranu lica, a bol se obično osjeća u donjem dijelu lica.

17. Akutni pankreatitis - je stanje u kojem se gušterača upali tijekom kratkog vremenskog perioda. Većina ljudi s akutnim pankreatitisom počinje se osjećati bolje unutar otprilike tjedan dana i nemaju daljnjih problema. No oni s teškim akutnim pankreatitisom mogu razviti ozbiljne komplikacije. Akutni pankreatitis razlikuje se od kroničnog pankreatitisa, gdje je gušterača postala trajno oštećena upalom koja je trajala godinama.

18. Čir na želucu - su otvorene su rane koje se razvijaju na sluznici želuca. Čir se može pojaviti u dijelu crijeva neposredno iza želuca. Oni su poznati kao duodenalni ulkusi. Najčešći simptom čira na želucu je neugodna, probadajuća bol u središtu trbuha.

19. Fibromialgija - je dugotrajno stanje koje uzrokuje bol u cijelom tijelu. Osim raširene boli, osobe također mogu osjećati ekstremni umor, ukočenost mišića, imati poteškoće sa spavanjem, glavoboljom i sindrom iritabilnog crijeva (IBS). Iako trenutačno ne postoji lijek, postoje tretmani koji pomažu u ublažavanju simptoma.

20. Bolovi nakon operacije - uobičajeno je osjetiti bolove nakon operacije, iako će intenzitet boli ovisiti o vrsti operacije. Ipak, preduga bol nakon operacije nije dobra i o tome biste trebali razgovarati s odabranim liječnikom.

Linker
23. travanj 2024 10:07