Ako imate osjećaj da vam preko jednog oka pada zavjesa, ostavljajući samo mali dio na dnu kroz koji možete vidjeti, a potom se vid u potpunosti vraća, nemojte zanemariti ovaj simptom.
 Foto: Istock
Od prorjeđivanja obrva do žgaravice

10 tegoba koje ne biste trebali podcjenjivati

Mnogi simptomi i tegobe javljaju se u bezazlenim situacijama, no neki mogu ukazivati i na ozbiljnije zdravstvene probleme koje možete riješiti ako se njima na vrijeme pozabavite.

1. Gubitak vanjske trećine obrva

Umor, osjećaj hladnoće i povećana kilaža simptomi su hipotireoze, ali i drugih bolesti, no dodatna indikacija koja može ukazivati na hipotireozu je prorjeđivanje obrva. Smanjena aktivnost štitnjače može prouzročiti povećanje rizika za srčane bolesti, glaukom i demenciju. Razgovarajte s liječnikom koji vas može poslati na krvnu pretragu razine TSH hormona.

2. Nadutost

Rak jajnika ima vrlo nejasne simptome koji se često previde. Ali najrizičniji simptom koji bi mogao upozoravati na rak jajnika je stalno povećan abdomen.

Uz ostale simptome kao što su bol u zdjelici, stalan osjećaj ispunjenosti želuca ili nadutost dodatni su razlozi da potražite liječničku pomoć.

3. Krivi zubi

Loše poredane zube teško je održavati čistima, što pridonosi paradontozi. Osim što ona uzrokuje oslabljenu funkciju žvakanja, povezana je sa srčanim bolestima, moždanim udarima i dijabetesom.

Redovito odlazite zubaru i nemojte isključivati nošenje zubne proteze samo zato što ste odrasla osoba.

4. Spuštena stopala

Ravna stopala mogu dovesti do kurjih očiju, čekićastog palca, problema s Ahilovom tetivom, artritisa u stopalu, velike boli unnožnim prstima, peti, gležnju, koljenima...

Također se smatra da mogu uzrokovati i bolna leđa te artritis koljena. Većina tih problema može se ukloniti nošenjem uloška za cipele koji će pomoći pri ispravljanju držanja tijela.

5. Hrkanje

Redoviti hrkači imaju pet puta veću vjerojatnost da dobiju visoki krvni tlak, srčanu bolest, moždani udar, dijabetes tipa 2 i visoki kolesterol u usporedbi s onima koji hrču tek povremeno.

No, ljudi u prosjeku čekaju 18 godina da potraže pomoć. Ako se ne liječi, hrkanje može dovesti do apneje, stanja kada tijekom sna prestanete disati i stalno se budite što, pak, dovodi do kronične iscrpljenosti.

Apneju se može držati pod kontrolom pomoću uređaja za osiguravanje kontinuiranog tlaka u dišnim putevima.

6. Vaginalni iscjedak

Kada vaginalni iscjedak mijenja boju u zelenkastu, sivkastu i krvavu ili bude neugodnog mirisa znak je to vaginalne infekcije. Bijeli, gusti iscjedak upućuje na gljivičnu infekciju. Otiđite ginekologu jer neliječena infekcija može postati upalna bolest zdjelice te prouzročiti neplodnost i kroničnu abdominalnu bol.

7. Pjege oko očiju

Ravna naslage na očnim kapcima koje nalikuju vosku mogu biti znak ksantelazme (ksantoma vjeđa). Takve su naslage masnoće mogući znak povišenog kolesterola koji uzrokuje začepjenje arterija, što dovodi do srčanog i moždanog udara.

Također, na povišeni kolesterol mogu upućivati i vidljivi bijeli ili sivi mutni kolut oko rožnice. S obiteljskim liječnikom dogovorite krvnu pretragu provjere kolesterola.

8. Loša probava

Ako se nakon šest tjedana liječenja ponovno jave probavni problemi ili se liječenje pokaže neučinkovito, potrebne su detaljne pretrage kojima se na vrijeme može prevenirati karcinom debelog crijeva ili želuca.

Gastroskopija i kolonoskopija otkrit će eventualne promjene u želucu ili crijevima.

9. Privremeni gubitak vida

Ako imate osjećaj da vam preko jednog oka pada zavjesa, ostavljajući samo mali dio na dnu kroz koji možete vidjeti, a potom se vid u potpunosti vraća, nemojte zanemariti ovaj simptom koji može ukazivati na tranzitornu ishemičnu ataku (TIA) koju najčešće uzrokuje začepljenje žile.

10. Peckanje u nogama

Osjećaj peckanja i trnjenje nogu najčešće se javljaju kao posljedica loše cirkulacije, no može ukazivati i na šećernu bolest. Mnogi naime i ne znaju da boluju od dijabetesa.

Kod njih se kao jedan od znakova može pojaviti periferna neuropatija - osjećaj peckanja ili trnci u nogama i stopalima što može ukazati na oštećenje živaca.

Linker
16. travanj 2024 08:38