Za potrebe ovog istraživanja britanski su znanstvenici mjerili razinu kortizola u slini 40 navijača prije tijekom i nakon tri utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva.
 Getty Images
zdravlje

Strastveni nogometni navijači doživljavaju opasnu razinu stresa

Navijači koji su imali jako izražen osjećaj zajedništva sa svojim klubom doživjeli su najveći psihološki stres tijekom gledanja utakmice.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Oxfordu je otkrilo da oni najodaniji navijači gledajući utakmice svojih klubova doživljavaju tako intenzivan stres da se izlažu riziku od srčanog udara. Za potrebe istraživanja znanstvenici su testirali slinu brazilskih navijača tijekom utakmice u kojoj su izgubili od Njemačke na Svjetskom prvenstvu 2014.

Otkrili su da im je tijekom polufinalne utakmice u kojoj su bili poraženi sa 7 naspram 1 razina kortizola toliko porasla da je to postalo opasno jer je došlo do povišenja krvnog tlaka i prevelikog opterećenja za srce. Znanstvenici su primijetili da nije bilo razlike u razini stresa među navijačima i navijačicama unatoč tome što se obično smatra kako su muškarci srčaniji i vjerniji navijači i kao takvi više vezani uz svoje klubove.


Najstresnija utakmica

- Navijači koji su imali jako izražen osjećaj zajedništva sa svojim klubom doživjeli su najveći psihološki stres tijekom gledanja utakmice - kaže dr. Martha Newson, autorica studije. S druge strane, navijači koji su više povremeno navijači nego što „žive za klub” također su doživjeli stres, ali ne tako intenzivan. Produžena izloženost visokim razinama kortizola može uzrokovati stezanje krvnih žila, porast krvnog tlaka i oštećenje srca ako je ono već otprije slabo ili bolesno. Povišena razina kolesterola može u ljudima izazvati osjećaj da će im se nešto dogoditi i da im je život u opasnosti. Prijašnja su istraživanja pokazala da je u danima kad se održavaju važne utakmice povećan broj srčanih udara među navijačima, bilo da je riječ o navijačima kluba ili reprezentacije.

Za potrebe ovog istraživanja britanski su znanstvenici mjerili razinu kortizola u slini 40 navijača prije tijekom i nakon tri utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva.

- Polufinalna utakmica je za sve bila daleko najstresnija i mnogi su kraj dočekali u suzama i jecajući - rekla je dr. Newson dodajući da su gotovo svi navijači koristili neke metode za lakše nošenje sa stresom, poput grljenja i humora, te su posljednji sudački zvižduk dočekali s razinom stresa koja je bila jednaka onoj prije početka utakmice.

Autorica studije stoga predlaže da se nakon takvih napetih utakmica na stadionima priguše svjetla i pusti neka umirujuća glazba te da klubovi za svoje najvjernije navijače koji pripadaju u rizičnu skupinu zbog eventualnih srčanih bolesti pripreme sve što je neophodno za hitnu intervenciju ako bude potrebno.

Linker
13. svibanj 2024 01:27