SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Što je rogata maternica i koje su moguće komplikacije zbog toga?

Riječ je o jednoj je od prirođenih malformacija maternice koja može biti rizični faktor za trudnoću

Imam 44 godine (166/60) i trudna sam sedam tjedana. To je prva trudnoća (začela sam prirodno). Nemam zdravstvenih tegoba, nisam pušač, ne pijem alkohol ni lijekove. Nisam koristila kontracepciju. Maternica je specifičnog oblika, tzv. rogata. Ginekolog mi je preporučio Duphaston kao mjeru zaštite. Smijem li ih piti s obzirom na to da je majka imala karcinom dojke, tako da sam i ja pod stalnom kontrolom.

Vesna G., Krapina

Odgovara dr. Silva Babić, ginekolog:

"Uterus bicornis ili rogata maternica jedna je od prirođenih malformacija maternice koja može biti rizični faktor za trudnoću u smislu češćeg spontanog pobačaja i prijevremenog poroda ili nepravilnog stava djeteta. Vaša dob također značajno doprinosi povećanim rizicima u trudnoći pa je terapija koju ste dobili svakako dobrodošla. Lijekovi koji djeluju na principu progesterona opuštaju muskulaturu maternice i osiguravaju bolju prokrvljenost posteljice, što je u kasnoj trudnoći bitno za djetetov pravilan rast i razvoj. Terapiju je potrebno započeti u ranoj trudnoći, a bez straha se može davati i u kasnoj trudnoći, pogotovo u vašem slučaju. Ne trebate se bojati da će lijek dodatno potaknuti razvoj karcinoma dojke, jer vaših vlastitih hormona (progesterona i estrogena) ima u daleko većim koncentracijama. Svakako se trebate nastaviti redovito kontrolirati. U trudnoći se može raditi ultrazvučni pregled dojki, a po potrebi i magnetska rezonancija. U slučaju suspektnih promjena moguće je učiniti i punkciju s citološkom analizom. U slučaju dokazane zloćudne novotvorine operacija ili kemoterapija se odgađa do poroda. U takvim situacijama porod se inducira u ranijim tjednima, tj. čim se dokaže djetetova plućna zrelost i zadovoljavajuća težina."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
10. travanj 2024 05:29