SHUTTERSTOCK
bez panike

Što ako vas ugrize krpelj? Savjeti koje je dobro znati

Liječniku se trebate javiti ako se u četiri tjedna nakon ugriza (najčešće tijekom sedam dana) pojavi osip

Kad primijetite da imate krpelja, trebate ga ukloniti što prije - rizik od infekcije je veći što je krpelj dulje pričvršćen na koži. Lakše ga je izvaditi u prvih nekoliko sati nakon uboda, upozorava HZJZ.

Operite ruke, a pincetu prebrišite antiseptikom. Krpelja primite pincetom (sami ili netko od vaših ukućana) što bliže glavici, uz kožu, te ga lagano povlačeći izvucite iz kože. Potom na mjestu ugriza primijenite antiseptik. Krpelja nemojte ničim premazivati (alkoholom, kremom, uljem, lakom za nokte, petrolejem i sl.) niti paliti plamenom. Ne povlačite ga naglo, ne stišćite ga i ne gnječite, jer se zbog toga grči i izlučuje veće količine sekreta i, ako je zaražen, uzročnika bolesti pa se tako lakše prenosi zaraza.

Kada liječniku

Liječniku se trebate javiti ako se u četiri tjedna nakon ugriza (najčešće tijekom sedam dana) pojavi osip (crvenilo kože prstenastog do ovalnog oblika koje blijedi u sredini, erythema migrans) i/ili povišena temperatura i zimica. To je najvjerojatnije posljedica infekcije bakterijom Borrelia burgdorferi, koja se uspješno liječi antibiotikom.

Linker
25. travanj 2024 16:16