SHUTTERSTOCK
Antioksidansi

Štite srce, poboljšavaju san - koje su još zdravstvene prednosti soka od višanja?

Kako biste imali najviše zdravstvenih koristi, odaberite 100 posto kiselkasti sok od višnje bez dodanog šećera

Trpki sok od višnje hranjiv je napitak koji nudi brojne zdravstvene prednosti. Povezuje se s poboljšanim zdravljem srca, boljim snom te eliksirom nakon odrađene tjelesne aktivnosti. Smatra se da su mnogi od ovih učinaka posljedica visokih razina antioksidansa i drugih korisnih spojeva. Napitak se radi od Montmorency višnje poznate i kao kisele višnje.

Koje su prednosti ovog ploda

Podržava zdravlje srca

Sok od višnje bogat je biljnim spojevima kao što su proantocijanidini, antocijanini i flavonoli. Ovi spojevi sadrže snažna antioksidativna i protuupalna svojstva koja mogu poboljšati zdravlje srca. Antioksidansi se suprotstavljaju oksidativnom stresu koji uzrokuje oštećenje stanica, a potom i nastanak bolesti srca. Istraživanje je pokazalo da redovita konzumacija soka od višanja može pomoći u smanjenju čimbenika rizika povezanih s kardiovaskularnim bolestima kod starijih osoba.

Poboljšava kvalitetu sna

Ovaj trpki sok može pomoći kod problema sa nesanicom. To je djelomično zato što kisele višnje sadrže melatonin, hormon koji mozak proizvodi kao odgovor na mrak, a koji pomaže regulirati cikluse spavanja i budnosti. Međutim, količina melatonina u kiselom soku od višnje je relativno niska u usporedbi s količinom koja se preporučuje za spavanje, a to je pola do pet miligrama. Opore višnje također sadrže triptofan, aminokiselinu koja pomaže u proizvodnji melatonina i serotonina, neurotransmitera koji može poboljšati raspoloženje i kvalitetu sna. Osim toga, biljni spojevi u kiselim višnjama, poput procijanidina B-2, dodatno mogu osigurati mirnu noć. Jedna mala studija na odraslim osobama starijim od 50 godina s nesanicom otkrila je da je ispijanje 240 mililitara, što je otprilike jedna šalica soka od višanja, dva puta dnevno, dovelo do produljenja vremena provedenog u snu u usporedbi s placebom.

image
SHUTTERSTOCK

Može poboljšati kognitivno zdravlje

Vjeruje se da visoki krvni tlak, upale i oksidativni stres doprinose razvoju kognitivnog oštećenja. Sok od višnje ima protuupalna i antioksidativna svojstva, koja mogu pomoći u smanjenju ovih čimbenika rizika. Mala studija ispitivala je učinke konzumacije kiselog soka od višanja na kognitivno zdravlje starijih osoba. Istraživači su otkrili da su osobe koje su pile dvije šalice kiselog soka dnevno, tijekom 12 tjedana, poboljšale rezultate pamćenja i uspješnost u zadacima učenja u usporedbi s osobama u placebo skupini. Međutim, potrebne su veće studije s više sudionika kako bi se potvrdila točnost ovog istraživanja.

Može poboljšati oporavak i izdržljivost tijekom vježbanja

Sve je više dokaza da kiseli sok od višanja može poboljšati izdržljivost i oporavak sportaša. Pregledom studija utvrđeno je da kiselkasta višnja može poboljšati funkciju mišića kao i smanjiti bolove mišića, upalu te oštećenja kod sportaša. Pregled je također otkrio da je konzumacija kiselog koncentrata višnje u obliku soka ili praha sedam dana, sat i pol prije vježbanja, značajno poboljšala performanse izdržljivosti. Smatra se da su te dobrobiti posljedica protuupalnih, antioksidativnih i svojstava ovog ploda koje pospješuju protok krvi. Osim toga, druga je studija pokazala da ispijanje ovog kiselog soka poboljšava i ubrzava oporavak mišićne snage nakon intenzivnog treninga.

Može pomoći u zaštiti zdravlja kostiju

Postoje neki dokazi da kiselkaste višnje mogu pomoći u zaštiti od gubitka koštane mase povezane sa starenjem. Istraživanje provedeno na starijim ženama pokazalo je da dnevno konzumiranje dvije šalice kiselog soka od višanja dovodi do smanjene razgradnje kostiju. Točan mehanizam utjecaja ovog soka na zdravlje kostiju još se istražuje, ali istraživači sugeriraju da je benefit korištenja možda zbog protuupalnih i antioksidativnih svojstava ovog ploda.

Može pomoći u smanjenju simptoma artritisa

Trpke višnje mogu pomoći u smanjenju i učestalosti napadaja gihta. Giht je bolna vrsta upalnog artritisa koju karakterizira nakupljanje kristala mokraćne kiseline u zglobovima što uzrokuje bol i oticanje. Jedna je studija pokazala da su osobe s gihtom koje su redovito konzumirale sok ili ekstrakt višnje, imale manje napada gihta nego oni koji nisu konzumirali proizvode od višnje. Konzumiranje kiselog soka od ovog ploda posebno je povezano s nižim razinama mokraćne kiseline u krvi.

Rizici kiselog soka od višnje

Zdravi pojedinci općenito dobro podnose sok od višanja. Međutim, ovaj proizvod ima relativno visok udio šećernog alkohola sorbitola, koji kod nekih može uzrokovati plinove, nadutost, proljev pa čak i grčeve u trbuhu. Osim toga, osobe s alergijama na višnje trebaju izbjegavati kiseli sok i druge proizvode koji sadrže ovu namirnicu kako bi izbjegli alergijsku reakciju.

Linker
17. travanj 2024 19:48