Getty Images/iStockphoto
zdravlje

Šteta što ga tako rijetko koristimo: ublažava artritis, pomaže kod povišenog krvnog tlaka i masne jetre te smanjuje osjećaj gladi

21. siječanj 2020.
Ljubitelji pikantne hrane znaju cijeniti ljuti okus kajenskog papra, no možda ne znaju koje su sve njegove zdravstvene dobrobiti.

Ublažavanje artritisa i olakšavanje probave samo se neki od niza čudotvornih učinaka ovog začina na zdravlje

Ljubitelji pikantne hrane znaju cijeniti ljuti okus kajenskog papra, no možda ne znaju koje su sve njegove zdravstvene dobrobiti. Razni antioksidansi u kombinaciji s kapsaicinom, tvari koja kajenskom papru daje ljutinu, čine ga izuzetno zdravim. Evo kako vam sve može pomoći u očuvanju zdravlja.

Šest razloga zašto je kajenski papar odličan za zdravlje.


Ublažava bolove u zglobovima i mišićima

Kajenski papar može djelovati kao prirodni analgetik za bolne zglobove i mišiće. Kapsaicin je aktivni sastojak u mnogim bezreceptnim lijekovima za artritis i bol u mišićima. Istraživanja su pokazala da može ublažiti bol u zglobovima uzrokovanu osteoartritisom ako se nanese na kožu bolnog područja. Kreme na bazi kapsaicina također ublažavaju bol izazvanu reumatoidnim artritisom kao i bolove u mišićima, odnosno fibromialgiju. S vremenom takve kreme mogu smanjiti bol tako što tjeraju živčane receptore na prekomjernu aktivnost, a to utječe na njihovu funkciju te smanjuje osjećaj boli. Pokušajte takvu kremu nanositi tri puta dnevno, no nakon upotrebe dobro operite ruke jer bi vas, protrljate li njima oči, moglo jako peći.


Smanjuje osjećaj gladi

Pikantna hrana može zaista smanjiti apetit. Malo istraživanje objavljeno u časopisu Appetite pokazalo je da su se ispitanici, kad su jeli obroke začinjene ljutim crvenim paprom, osjećali sitije i imali manju potrebu za hranom nakon takvog obroka. Neka druga istraživanja su pokazala da čili papričice djeluju kao prirodni ubrzivač metabolizma.


Otvaraju začepljen nos

Kapsaicin je učinkovito rješenje za začepljen nos i sinuse. On stanjuje sluznicu unutar nosa i sinusa te tako omogućava bolju protočnost zraka i drenažu. To pomaže oboljelima od prehlada ili gripe jednako kao i osobama koje pate od alergija. Pospite ga obilno po svakom obroku i pripremite kraj sebe paketić papirnatih maramica.


Poboljšava cirkulaciju

Kapsaicin može poboljšati cirkulaciju i zdravlje krvožilnog sustava, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Open Heart. Ovaj začin pomaže kod ateroskleroze, povišenog krvnog tlaka, bolesti masne jetre i angine. Patite li od nekog od tih problema, dodajte čili papričice među svoje svakodnevne začine.


Izvor vitamina A

Kajenski papar je hranjiv -sadrži mnoge nutrijente, uključujući i vitamin A. Poznato je da taj vitamin čuva zdravlje očiju, održava pravilne funkcije mozga i zdravlje kože. Vitamin A je antioksidans koji ima protuupalno djelovanje i učinkovito uništava slobodne radikale. Preporučena dnevna doza je 700 do 900 mcg za osobe starije od 14 godina, a jedna čajna žličica kajenskog papra sadrži čak 37 mcg vitamina A.


Olakšava probavu

Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Journal of Complementary and Integrative Medicine pokazalo je da ovaj začin može povećati proizvodnju probavnih sokova te povećati količinu enzima u želucu, a to vodi i do lakše probave.

Teme
Linker
23. listopad 2021 09:54