SHUTTERSTOCK
Ozbiljan problem

Svaka četvrta osoba u Hrvatskoj ima nealkoholnu masnu jetru kao posljedicu nezdrave prehrane

Oko 500 osoba godišnje u Hrvatskoj oboli od raka jetre

Oko 500 osoba godišnje u Hrvatskoj oboli od karcinoma jetre, a svaki četvrti građanin ima nealkoholnu masnu jetru kao posljedicu nezdrave prehrane, konzumacije alkohola i nekretanja, istaknuli su stručnjaci povodom Svjetskog dana jetre koji se obilježava 19. travnja.

- Posljednjih se godina bilježi konstantan porast slučajeva masne jetre, sukladno porastu incidencije metaboličkog sindroma, šećerne bolesti, hipertenzije i povišenog kolesterola. Masna jetra može dovesti do primarnog karcinoma jetre koji je danas peti najčešći karcinom. Problem je što taj karcinom u početku nema nikakvih simptoma pa ga se često otkriva u uznapredovalim fazama - upozorila je dopredsjednica Hrvatskog gastroenterološkog društva (HGD) Ivana Mikolašević.

Problem pretilosti kod djece

Predstavnici HGD-a, Ministarstva zdravstva i zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo upozorili su da je 36 posto djece u Hrvatskoj pretilo u dobi između 8 i 9 godina. Iznesene su i procjene da oko 45 posto pretile djece ima masnu jetru koja se za 20 do 30 godina može razviti u cirozu. Predsjednik HGD-a Ivica Grgurević masnu je jetru povezao s manjkavim kretanjem i nepravilnom prehranom. Kod starijih osoba tome treba dodati pušenje i konzumaciju alkohola.

Besplatan pregled jetre u prostorima Gastroenterološkog društva

- U trenutku kada pacijent razvije simptome, riječ je o uznapredovalom stadiju, najčešće to je već ciroza i tada su mogućnosti liječenja sužene - upozorio je te pozvao građane da mijenjaju nezdrave navike, da vode računa o svojoj jetri i ne zanemaraju preglede, jer ako se otkrije na vrijeme, 90 posto bolesti jetre je izlječivo.

Na tom tragu svi su građani, zainteresirani za pregled jetre, pozvani danas, 20. travnja u prostore Gastroenterološkog društva u Ilici 54, gdje će liječnici od 10 do 13 sati pregledavati jetru uređajem FibroScanom, kojim se određuje masnoća u jetri i stupanj oštećenja. Riječ je o neinvazivnoj i bezbolnoj alternativi tradicionalne biopsije jetre. Pregled je besplatan, traje pet minuta i odmah pokazuje rezultat. Grgurević je upozorio da testovi na jetrene enzime često nisu dovoljno osjetljivi za prepoznavanje pacijenata koji imaju bolest jetre.

Transplantacija jetre

U slučaju teže bolesti jetre, ponekad je jedino preostalo rješenje transplantacija jetre. Godišnje se u Hrvatskoj napravi prosječno 120 transplantacija jetre, od čega najveći broj zbog malignih tumora jetre (30-40 posto), zatim zbog ciroze uzrokovane alkoholom (20-25 posto) te ciroze kojoj je u podlozi nealkoholna masna jetra (15 posto) dok ostatak predstavljaju rjeđe bolesti jetre.

Linker
26. travanj 2024 14:36