SHUTTERSTOCK
moćna namrinica

Sprečava rak, smanjuje kolesterol i tlak, čuva srce i usporava starenje - iskoristite njegovu sezonu!

Puno je vitamina, minerala, antioksidansa i vode, zbog čega je idealna namirnica na prijelazu iz ljeta u jesen

Antioksidansi, vitamini C i K te kalij hranjivi su pomagači zdravlja u grožđu. Sada mu je sezona, a evo zašto bismo trebali češće jesti ovo voće.

Snaži imunitet

Izvrstan je izvor vitamina C, koji potiče imunosni sustav da se bori protiv bakterijskih i virusnih infekcija.

Sprečava rak

Antioksidansi u grožđu štite stanice od djelovanja slobodnih radikala smanjujući oksidativni stres i time potencijalno sprečavajući rak. U tome najveću ulogu ima sinergija resveratrola, katehina, kvercetina i antocijanina.

Snižava tlak

Grožđe ima vrlo malo natrija, što je poželjno u slučaju povišenog krvnog tlaka, a kalij u grožđu dodatno će pomoći da se tlak dovede u ravnotežu jer nizak unos kalija znači viši rizik za hipertenziju.

Čuva srce

Resveratrol ne pomaže samo u prevenciji raka, pokazalo se da pomaže i u zaštiti od srčanih bolesti.

image
SHUTTERSTOCK

Smanjuje kolesterol

Vlakna u grožđu pomoći će u snižavanju visokog kolesterola. Jedno je istraživanje pokazalo da su osobe s visokim kolesterolom koje su jele tri šalice crvenog grožđa dnevno tijekom osam tjedana imale niži ukupni kolesterol i LDL kolesterol.

Pomaže kod dijabetesa

Iako će, kao i svako drugo voće, podići šećer u krvi, savjetuje se umjerenost jer resveratrol povećava osjetljivost na inzulin, pokazala su istraživanja.

Usporava starenje

Opet zahvaljujući resveratrolu, grožđe pomaže da ostanemo mladoliki. Taj moćni antioksidans pomaže u zaštiti određenih gena, što dovodi do zdravog starenja i dugovječnosti.

Jača kosti

Zahvaljujući vitaminu K i mineralima poput kalcija, magnezija i kalija grožđe pomaže da kosti ostanu jake.

Održava mozak

Resveratrol zahvaljujući snažnom antioksidativnom djelovanju pomaže u prevenciji Parkinsonove i Alzheimerove bolesti te sprečava kognitivna oštećenja.

Poboljšava san

Grožđe sadrži i malo melatonina što ga čini odličnim večernjim zalogajem. Birajte ono manje slatko koje nema mnogo kalorija.

Linker
27. travanj 2024 09:49